Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση

Για ενδείξεις στρεβλώσεων στην εμπορία καυσίμων κάνει λόγο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σε ανακοίνωσή του για τις λιανικές τιμές καυσίμων το έτος 2023-24.

Όπως αναφέρει οι λιανικές τιμές καυσίμων στην Κύπρο κατά επαρχία παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές.

Συγκεκριμένα στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής. Η απόκλιση στις 11/09/2024 για τη βενζίνη 95 ήταν 21 σεντ το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης 23 σεντ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης 25,8 σεντ το λίτρο. Την ίδια μέρα το 2023 οι αντίστοιχες αποκλίσεις για βενζίνη 95 ήταν 9,4 σεντ το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης 12,2 σεντ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης 17,2 σεντ το λίτρο.

Προσθέτει ότι η επαρχία Αμμοχώστου έχει τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής.

Σημειώνει επίσης ότι οι ψηλότερες και οι χαμηλότερες λιανικές τιμές παρατηρούνται μόνο στη Λευκωσία και πως τη ψηλότερη μέση τιμή για όλα τα είδη καυσίμων την έχει η επαρχία Πάφου.

Ως συμπέρασμα ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι τουλάχιστο στην επαρχία Λευκωσίας δεν φαίνεται να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός. Προσθέτει ότι το μέσο περιθώριο κέρδους που παραχωρείται από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στα πρατήρια λιανικής πώλησης είναι 6 - 6,5 σεντ το λίτρο.

«Δεν μπορεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να υπάρχει απόκλιση τιμής μέχρι και 25,8 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, μέχρι 23 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης και 21 σεντ το λίτρο για τη βενζίνη 95», αναφέρει.

Σημειώνει ότι στην προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24/06/2024, οι αντίστοιχες αποκλίσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 25,8 σεντ το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη 95 ήταν 14 σεντ το λίτρο.

«Όπως διαπιστώνεται, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη μας έρευνα στις 24/06/2024 η απόκλιση στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 64% και στη βενζίνη 95 παρατηρήθηκε αύξηση της απόκλισης 50%.»

Σημειώνει ότι το επιχείρημα που προβάλλεται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ότι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών είναι ένδειξη υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Αναφέρει ότι υπάρχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε επαρχία χωριστά. Αυτό θα πρέπει να μελετηθεί για να διαφανούν οι λόγοι της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των επαρχιών.

Ζητά έρευνα σε βάθος από τις Αρμόδιες Αρχές, αναφέροντας ότι ενδείξεις για στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων ολοένα και αυξάνονται.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Πώς προχωρά η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria Bank από τον Κώστα Κλεάνθους
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
Άστραψε και βρόντηξε για το ΤΚΑ ο Κεραυνός-«Κάποιοι ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τους οίκους αξιολόγησης»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Στ. Γαβριήλ: Βασικός μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ο κατασκευαστικός τομέας-Ατεκμηρίωτη στοχοποίηση