Οι δράσεις του Δήμου Λευκωσίας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δυναμικές, σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις διοργανώνει και στηρίζει ο Δήμος Λευκωσίας φέτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, φέτος οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου Λευκωσίας (Λευκωσία, Αγλαντζιά, Έγκωμη και Άγιο Δομέτιο) με επίκεντρο την πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Σημειώνεται ότι αυτή τη χρονιά το θέμα είναι ο δημόσιος χώρος ισομοιρασμένος σε όλους με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και προώθηση ανθρωποκεντρικών υποδομών, καθώς και τη διευκόλυνση της χρήσης πιο καθαρών μέσων μεταφοράς και προώθηση της αλλαγής στη συμπεριφορά, παρέχοντας κατάλληλες υποδομές, δίκτυα, συνθήκες και προορισμούς για ενεργή κινητικότητα και δημόσια συγκοινωνία.

«Με τις δράσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος Λευκωσίας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη που ζουν, αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτές», προστίθεται.

Σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, ανέφερε -σύμφωνα με ανακοίνωση - ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει σημαντικά ποσά για να βοηθήσει τις πόλεις να βελτιώσουν την κινητικότητά τους και να την καταστήσουν βιωσιμότερη. 

Γι’ αυτό, συνέχισε, «και η Κύπρος έχει θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με μια σειρά από πολιτικές που στόχο έχουν να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 32%, μέχρι το 2030».

«Στον Δήμο Λευκωσίας θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης, εξασφαλίζοντας για όλους ένα μέλλον βιώσιμο. Γι’ αυτό, πρώτοι αναδείξαμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας ως πολιτική και έχουμε ξεκινήσει την υλοποίησή του», σημείωσε.

Το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου είναι συν-διοργανωτής των εκδηλώσεων.

Επίσης το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων και η Νομική Υπηρεσία παραχώρησαν δωρεάν τους χώρους στάθμευσής τους για το κοινό το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Ομολογητές.

Το πρόγραμμα των δράσεων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://www.nicosia.org.cy/el-GR/news/european-mobility-week/.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» αποτελεί την εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αναφέρει η ανακοίνωση. «Η εκστρατεία προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημόσιων μεταφορών και άλλων ʺκαθαρώνʺ, ʺέξυπνωνʺ και αποτελεσματικών λύσεων στις μεταφορές. Η εκστρατεία πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους», επισημαίνεται. 

«Οι τοπικές αρχές (Δήμοι) ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την εβδομάδα για να δοκιμάσουν καινοτόμα μέτρα σχεδιασμού, να προωθήσουν νέες υποδομές και τεχνολογίες και να προβάλουν τις μόνιμες δράσεις/έργα του Δήμου στους πολίτες», υπογραμμίζεται. «Με όλο και περισσότερες πόλεις να συμμετέχουν κάθε χρόνο και με την τεράστια απήχηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η εκστρατεία αναγνωρίζεται ευρέως ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη κι όχι μόνο», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δειτε Επισης

Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης