Χρυσώνει το χάπι των ανησυχιών για Great Sea Interconnector ο Γεραπετρίτης-«Το έργο θα συνεχιστεί κανονικά»

«Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις για το έργο στη Λευκωσία.

«Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά», τόνισε, και πρόσθεσε πως η χώρα περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη αυτό το έργο. Άλλωστε ελληνική είναι η εταιρεία που το έχει αναλάβει.

Επεσήμανε, δε, πως το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, έχει περιβληθεί με τον μανδύα της ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του.

Το έργο, όπως υπενθύμισε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωσή της.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το καλώδιο θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ.

Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Κάσου, απάντησε ότι όταν υπήρχε προγραμματισμός για να βγει στην ελληνική ΑΟΖ, «η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις που προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση».

«Σε 24 ώρες είχαμε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, δεν αναγνωρίστηκε καμία των τουρκικών αξιώσεων, δεν υπήρξε καμία αναγνώρισή τους. Δεν δόθηκε καμία άδεια από την Τουρκία ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά», σημείωσε.

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η ίδια η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως, 100% με βάση τον προγραμματισμό που έχει τεθεί.

«Η απόλυτη στρέβλωση που γίνεται είναι ότι δήθεν αναγνωρίσαμε αξιώσεις, ψευδές. Δήθεν υπήρξε κρίση, και αυτό ψευδές. Δήθεν δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα, και αυτό ψευδές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η έρευνα διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση και βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η πόντιση καλωδίων προστατεύεται απολύτως, αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Είναι απολύτως προστατευμένη από το διεθνές δίκαιο».

Δειτε Επισης

Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία
Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία