Άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμιας

Ξεκίνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, τα έργα κατασκευής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμιας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις για τον Πεδιαίο ποταμό στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης Λευκωσίας, που εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λακατάμειας αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €2.349.404 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της Ανάπτυξης του Αστικού Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Προστίθεται πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμιας περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων, δύο εκθεσιακούς χώρους, μελετητήριο, γραφεία, αναψυκτήριο και χώρους στάθμευσης. Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί βοτανόκηπος με αντιπροσωπευτικά ενδημικά δέντρα και θάμνους της Κύπρου, με διαδρόμους, φωτιστικά, καθιστικά και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, ενώ θα δημιουργηθούν επίσης παιδική χαρά και σημείο θέασης στον Πεδιαίο ποταμό.

Σημειώνεται ότι πρωταρχικό στόχο του Κέντρου αποτελεί η γνωριμία του κοινού με τη βιοποικιλότητα και την εξαιρετική σημασία του Πεδιαίου ποταμού ως ενός μοναδικού βιότοπου στην πρωτεύουσα του νησιού.

Διευκρινίζεται επίσης ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης έχει τοποθετηθεί στην όχθη του Πεδιαίου με άμεση πρόσβαση στην κοίτη του ποταμού, όπου με αυτό τον τρόπο το κοινό θα έχει εικόνα για όλες τις πληροφορίες που θα λαμβάνει με στοιχεία οικοτουρισμού.

Φέρει δε ως παράδειγμα τη δυνατότητα δημιουργίας σημείων που θα προστατεύονται άγρια είδη πανίδας και χλωρίδας όπως το αγριοκαναρίνι, η κυπριακή χελώνα, βατράχια κλπ., τα οποία θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό.

Συμπληρώνεται ότι στο περιβαλλοντικό κέντρο θα υπάρχουν πληροφορίες και θα γίνεται ενημέρωση ευρύτερα για το περιβάλλον της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
ΕΤΕΚ: Ζητά εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής για πολεοδομική αμνηστία-«Να κλείσει ο κύκλος της αναρχίας»
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Μαρίνα Παραλιμνίου: Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους η πρώτη φάση-Η πορεία υλοποίησης του έργου
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa