Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)

Με αφορμή τη συμμετοχή μου στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age βρέθηκα περί τα τέλη Ιουλίου στη Βαρσοβία, την πιο hot πρωτεύουσα της Ευρώπης, που αναγεννημένη από τις στάχτες της μας καλούσε να ανακαλύψουμε το μοντέρνο, νεανικό της πρόσωπο και μια γοητεία που κρυβόταν μέσα σε αντιφατικές εικόνες.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή η πόλη πριν από 70 χρόνια δεν υπήρχε στον χάρτη. Και αυτό γιατί ο Χαίνριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, διέταξε τον Ιανουάριο του 1945 να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι και να ισοπεδωθεί η πόλη.

Το τέλος του πολέμου βρήκε τους κατοίκους να παλεύουν να ξαναχτίσουν τη Βαρσοβία φέρνοντας την παλιά της όψη και αποκαθιστώντας την κατεστραμμένη πολιτιστική τους κληρονομιά. Έτσι, τα πιο σημαντικά μνημεία αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με σχέδια του 18ου αιώνα, με την Παλιά Πόλη να μοιάζει τουλάχιστον 200 ετών ενώ στην πραγματικότητα μετρά μερικές δεκαετίες ζωής.

Η Unesco μάλιστα δεν άργησε να την εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σήμερα η Βαρσοβία αποτελεί μια δυναμική πρωτεύουσα που έχει αφήσει πίσω της το γκρίζο σοβιετικό παρελθόν και έχει μετατραπεί σε μια δημιουργική πόλη με εκθέσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, γοητευτικά καφέ και ατμοσφαιρικά μπιστρό.

Από τη μία σύγχρονο design, gourmet γεύσεις και art-house cinemas και από την άλλη κτίρια με ρομαντικές ζωγραφιές στις προσόψεις τους και άρωμα παλιάς εποχής, μπαρόκ ναοί, θερινά καταφύγια βασιλιάδων και παλιομοδίτικες άμαξες με άλογα.

Ταλαντούχες γυναίκες σε μια υπέροχη πόλη

Σε αυτή την υπέροχη πόλη λοιπόν, είχα την τιμή να συμμετάσχω στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age της European Leadership Academy και να γνωρίσω ταλαντούχες γυναίκες από όλο τον κόσμο.

67336

Ένα πρόγραμμα της Huawei σχεδιασμένο να ενδυναμώσει τις νέες γυναίκες-ηγέτιδες, ώστε να εκπαιδευτούν και να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ένα συμπεριληπτικό και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον.

68915

Τις φοιτήτριες υποδέχτηκε η Selina WEN, Chief Representative to the European Institutions της Huawei, η οποία έκανε αναφορά στο πώς η εταιρεία απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να καταλαμβάνουν σημαντικές ηγετικές θέσεις:

«Η CFO μας, η εκ περιτροπής Πρόεδρός μας καθώς και η Παγκόσμια Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης είναι όλες υπέροχες γυναίκες-ηγέτιδες», ανέφερε. «Στη Huawei δεν αποφεύγουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις. Τις αναγνωρίζουμε, τις αντιμετωπίζουμε και ενθαρρύνουμε κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ως μέλος του βιομηχανικού κλάδου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επιστημών μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να υλοποιούμε τεχνολογικά προγράμματα για τη γυναίκα, με τη γυναίκα και από τη γυναίκα (Tech for her, Tech with her and Tech by her)», συμπλήρωσε.

68477

Το πρωτότυπο αυτό Summer School ξεκίνησε με την τελετή έναρξης στην Παλιά Ορανζερί στη Βαρσοβία, όπου γυναίκες-ηγέτιδες και μέντορες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών και πολιτικών, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους ενέπνευσαν τις φοιτήτριες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Στις εργασίες του φετινού Summer School από την Κύπρο έλαβαν μέρος η Νατάσα Πηλείδου, τέως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Κύπρια φοιτήτρια Γεωργία Νικολάου, τελειόφοιτη του Τμήματος Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

75481

Ταυτόχρονα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρώην Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού της ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου.

68748

Ηγέτιδες-αρχιτέκτονες του μέλλοντος

Η Berta HERRERO, Διευθύντρια της European Leadership Academy κι Επικεφαλής Διαφορετικότητας και Ισότητας της Huawei Ευρώπης, υπενθύμισε στις φοιτήτριες ότι:

«Η ηγεσία δεν έχει να κάνει με την άσκηση εξουσίας πάνω στους άλλους αλλά με την έμπνευση», προσθέτοντας ότι «σε έναν κόσμο όπου μπορείς να είσαι οτιδήποτε, γίνε το άτομο που χτίζει γέφυρες».

Τόνισε επίσης ότι «κάθε καινοτομία που φέρνει επανάσταση πρέπει να ξεκινά με ηθική σκέψη», δηλώνοντας ακόμη πως «χρειαζόμαστε ηθικούς πρωτοπόρους που ενσωματώνουν την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα». Ενθάρρυνε τις μελλοντικές ηγέτιδες να είναι οι αρχιτέκτονες ενός μέλλοντος όπου η τεχνολογία εξυπηρετεί την ανθρωπότητα.

67368

Οι 29 φοιτήτριες, που εκπροσώπησαν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων και την Ουκρανία, προέρχονταν από διαφορετικούς τομείς, όπως η μηχανική, η ιατρική, οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και τις ένωνε η επιθυμία τους να κάνουν τη διαφορά.

Οι φοιτήτριες που επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή, έλαβαν πλήρη υποτροφία από τη Huawei για να παρακολουθήσουν το Summer School και ήταν το ζωντανό παράδειγμα του εταιρικού motto «Leave no one behind».

73412

Απευθυνόμενη στις φοιτήτριες κατά την τελετή έναρξης, η Violeta BULC, πρώην Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ και πρώην Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, μοιράστηκε πολύτιμα μαθήματα ζωής και τις ενθάρρυνε να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον:

«Η τεχνολογία είναι όμορφη, όμως πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Είναι σημαντικό να αναπτύξετε την αντίληψή σας για τη δυνατότητα που έχει να κάνει την ανθρωπότητα καλύτερη. Είναι το μέσο για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη».

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης και Υγείας της ΕΕ, αναλογιζόμενη την καριέρα της, ανέφερε: «Οι σύγχρονες τεχνολογίες εξελίσσονται πολύ γρήγορα και πρέπει να προσπαθούμε να παρακολουθούμε αυτές τις αλλαγές. Ως Ευρωπαία Επίτροπος προώθησα την ψηφιακή ατζέντα και την ανάγκη να ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

68716

Οι χώρες που δεν ακολούθησαν τις συμβουλές μας και δεν εξόπλισαν τα σχολεία με νέες τεχνολογίες αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για πολλούς μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η Gabriela Morawska-Stanecka, Γερουσιαστής και πρώην Αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Πολωνίας, ενθάρρυνε τις φοιτήτριες να κυνηγήσουν τους στόχους τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Τα πάντα είναι δυνατά· αν είστε συγκεντρωμένες στους στόχους σας και ξέρετε τι θέλετε, μπορείτε να επιτύχετε τα όνειρά σας».

68755

Τεχνολογία και ηγεσία σε γυναικεία χέρια

Με παρουσιάστρια την πρώην δημοσιογράφο του BBC, Chiyo Robertson, η τελετή άνοιξε τον δρόμο για μια εβδομάδα εκπαίδευσης και επέκτασης των οριζόντων σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες με masterclasses, συζητήσεις και δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις επιπτώσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έως τη δημόσια ομιλία, μέσω πράσινων ψηφιακών δεξιοτήτων, επιχειρηματικότητας και βασικών στοιχείων ηγεσίας.

Κατά την τελετή λήξης - σε ένα καθ’ όλα βασιλικό δείπνο στημένο σε παραμυθένιο σκηνικό - η Director του European Leadership Academy & Head of Diversity, Equity and Inclusion της Huawei Europe, Berta Herrero, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις φοιτήτριες για τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους:

68777

«Σε 10 -15 χρόνια εύχομαι όλες να έχετε κρίσιμο αντίκτυπο στην κοινωνία ως ηγέτιδες στο επιχειρηματικό αλλά και το πολιτικό πεδίο. Να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε λύσεις που κάνουν την τεχνολογία να λειτουργεί για όλους. Στο ταξίδι σας μην ξεχνάτε ότι το πιο ισχυρό εργαλείο που θα έχετε είναι η μια την άλλη. Οι γυναίκες να υποστηρίζουν γυναίκες. Χρησιμοποιώντας αυτό το δίκτυο θα οικοδομήσουμε την κοινωνία του μέλλοντος».

75411

Στη τελετή ενθουσιασμό εξέφρασε η πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Mary Coughlan, τονίζοντας ότι «είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ πάλι. Μπράβο στη Huawei που υποστήριξε και υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία».

Τέλος, ο Ryszard Hordynski, Ανώτερος Διευθυντής Στρατηγικής και Επικοινωνιών της Huawei Πολωνίας, εξέφρασε την απέραντη χαρά και υπερηφάνεια του για τη φιλοξενία και κλείνοντας πρόσθεσε ότι στη Huawei «πιστεύουμε ότι η διαφορετικότητα οδηγεί στην καινοτομία.

75761

Όταν υποστηρίζουμε τις γυναίκες στην τεχνολογία δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, αλλά δημιουργούμε ένα περιβάλλον ώριμο για πρωτοποριακές ιδέες και λύσεις».

75650

Δειτε Επισης

Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου
Cablenet: Φέρνει το γαλλικό πρωτάθλημα Ligue 1 ξανά στην οθόνη σας με νέα πενταετή συμφωνία
Google: Πώς γεννήθηκε η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε τον κόσμο
Η κυπριακή startup τεχνητής νοημοσύνης Placy συγκεντρώνει €1 εκατ. στον pre-seed γύρο χρηματοδότησης
Πώς να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ERP και η σημασία του συστήματος
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα αλλάξει λόγω AI