Οι τομείς με την μεγαλύτερη ανεργία στην Κύπρο και οι μεταβολές σε σχέση με πέρσι

Την πτωτική της πορεία συνέχισε και τον Αύγουστο η ανεργία στην Κύπρο, η οποία περιορίστηκε λίγο πιο πάνω από τις 12.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Αυγούστου 2024, έφτασε τα 12.079 άτομα, ενώ με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν και την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο 2024 έφτασε τα 11.197 άτομα, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση, δε, με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώθηκε μείωση 1.177 ατόμων ή 8,9% στον αριθμό των ανέργων, κάτι που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των κατασκευών, του εμπορίου, της μεταποίησης, καθώς και σε μείωση που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ανεργία

Πάντως, και παρότι η ανεργία καταγράφει καθοδική πορεία, εντούτοις, υπάρχουν τομείς που συγκεντρώνουν ακόμη μεγάλο αριθμό ανέργων.

Από ανάλυση των στοιχείων που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, της εκπαίδευσης και του Χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Ειδικότερα, οι άνεργοι στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και άμυνας-υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης τον Αύγουστο έφθασαν τα 2.477 άτομα σε σχέση με 1.729 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 43,3%.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο αριθμός των ανέργων έφθασε τον περασμένο μήνα τα 2.300 άτομα σε σχέση με 2.369 τον Αύγουστο του 2023, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 3%.

Στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε στα 1.531 άτομα σε σχέση με 1.809 άτομα πέρσι, καταγράφοντας μείωση 15,4%.

Κατασκευές, υπηρεσίες και νεοεισερχόμενοι

Απ’ εκεί και πέρα, ο τομέας των κατασκευών συγκεντρώνει 535 ανέργους σε σχέση με 815 πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 34,4%, ενώ στον τομέα της μεταποίησης ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 529 άτομα σε σχέση με 643 πέρσι, καταγράφοντας μείωση 17.8%.

Ακολουθεί ο τομέας των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών με 496 ανέργους σε σχέση με 1.062 τον Αύγουστο του 2023, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση της τάξεως του 53,3%.

Ο ίδιος αριθμός ανέργων (496 άτομα) καταγράφεται και στους νεοεισερχόμενους, αριθμός, επίσης, αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρσι όπου οι άνεργοι ήταν 719. Δηλαδή, καταγράφεται μείωση 31%.

Η ανεργία σε άλλους τομείς

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, ο τομέας της ενημέρωσης και της επικοινωνίας συγκεντρώνει 482 ανέργους σε σχέση με 453 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 6,4%, ενώ ο τομέας των δραστηριοτήτων σχετικών με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα συγκεντρώνοντας 324 ανέργους σε σχέση με 314 πέρσι, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 3,2%.

Την ίδια ώρα, ο τομέας των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων συγκεντρώνει 316 ανέργους σε σύγκριση με 331 πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 4,5%, ενώ ο τομέας της μεταφοράς και αποθήκευσης 314 ανέργους σε σχέση με 347 τον Αύγουστο του 2023, παρουσιάζοντας μείωση 9,5%.

Ο τομέας των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών συγκεντρώνει 254 ανέργους σε σχέση με 359 πέρσι, καταγράφοντας μείωση 29,2%, ενώ ο τομέας των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης 208 ανέργους σε σχέση με 216 πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 3,7%.

Η μικρότερη ανεργία

Στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων ο αριθμός των ανέργων περιορίζεται στα 92 άτομα σε σχέση με 107 πέρσι (μείωση 14%), στον τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας στα 71 άτομα σε σχέση με 77 πέρσι (μείωση 7,8%) και στον τομέα της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης στα 27 άτομα σε σχέση με 32 πέρσι (μείωση 15,6%).

Εξάλλου, ο τομέας των δραστηριοτήτων νοικοκυριών καταγράφει 16 ανέργους σε σχέση με 14 πέρσι, ο τομέας των δραστηριοτήτων ετερόδικων οργανισμών και φορέων 11 ανέργους, όσους και ο τομέας των ορυχείων και λατομείων, ενώ ο μικρότερος αριθμός -4 μόλις- καταγράφεται στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Δειτε Επισης

Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης