Σκληρό πόκερ για την ηλεκτρική διασύνδεση-Δεν έβγαλε άσπρο καπνό η σύσκεψη στο Προεδρικό

Σε σκληρό διαπραγματευτικό πόκερ ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα εξελίσσεται το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ.

Η μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό, δεν επέφερε τελικό ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε εν πολλοίς αναμενόταν, ως προς την στόχευση εξεύρεσης των κοινών συνισταμένων, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του έργου με τρόπο που να καθησυχάζονται οι ανησυχίες της κυπριακής πλευράς σε σχέση με τη βιωσιμότητα, καθώς και τις επιπτώσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης στους Κύπριους καταναλωτές και στα δημόσια οικονομικά.

Μολονότι κατά τη σύσκεψη, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, η συζήτηση υπήρξε εποικοδομητική -χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως πολύ σωστή την απόφαση να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη- το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσής της, έπειτα από σχεδόν πέντε ώρες, ήταν οι συμμετέχοντες να αποχωρήσουν, χωρίς ουσιαστικά να δίνουν στίγμα πορείας για το πού οδεύουν τα πράγματα και κρατώντας ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους για τα επόμενα βήματα ως προς την ουσία της όλης προσπάθειας.

Μάλιστα, καμία πλευρά στις δημόσεις τοποθετήσεις που ακολούθησαν δεν θέλησε να μιλήσει για πρόοδο, με έκδηλη ωστόσο την προσπάθεια να σταλεί το αισιόδοξο μήνυμα ότι είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία μέσα από την διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Αίσθηση, αξίζει να σημειωθεί, προκάλεσε η...αινιγματική αποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ο οποίος, εξερχόμενος του Προεδρικού με την ολοκλήρωση της συνάντησης, δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση και αρκέστηκε, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, να πει «καλυνύχτα σας...»

1

Η σύσκεψη υπήρξε μαραθώνια, διαρκώντας περίπου πέντε ώρες, αφού ξεκίνησε στις 15:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αποχώρησε από την συνάντηση περίπου μία ώρα πριν από την ολοκλήρωσή της, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση όπου ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί.

Εξερχόμενος του Προεδρικού αρκέστηκε να υποδείξει ότι η συζήτηση συνεχίζεται και είναι επικοδομοιτική.

Επιστρέφοντας, και με την σύσκεψη να έχει ολοκληρωθεί και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να έχουν αποχωρήσει, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να αναδείξει την σημασία της, λέγοντας πως ήταν μια πολύ καλή επιλογή η απόφαση να γίνει αυτή η συζήτηση και ότι θα συνεχιστεί.

Εντελώς κλειστά τα χαρτιά τους επί της ουσίας του αντικειμένου της εντός της αιθούσης συζήτησης κράτησαν και οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου και Θεόδωρος Σκυλακάκης, αντίστοιχα.

«Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσο τα μέρη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο και σημείωσε ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν  τελεσίγραφα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά απ’ εκεί που τελειώσαμε σήμερα», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο, αφού η εργασία συνεχίζεται.

Επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση είναι εποικοδομητική και συνεχίζεται, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά για το τι συζητήθηκε εντός της σύσκεψης.

«Επαναλαμβάνω ότι ήταν μία συζήτηση εποικοδομητική, τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και ουσιαστικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία ώστε να καταλήξει», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Ενέργειας.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αρκέστηκε να υπογραμμίσει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σε πολιτικό επίπεδο.

3

«Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς».

Καταληκτικά, επανέλαβε ότι «η δουλειά μας συνεχίζεται». 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.

Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στις τιμές του αργού έφερε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για GSI στον απόηχο της απόφασης του Υπουργικού
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο