Την ανάγκη μετεξέλιξης της ΚΑΠ τόνισε η Μαρία Παναγιώτου στην άτυπη σύνοδο Υπ. Γεωργίας

Στην ανάγκη ενίσχυσης και μετεξέλιξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, η οποία συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στη Βουδαπέστη στις 8 με 10 Σεπτεμβρίου.

Η άτυπη υπουργική σύνοδος επικεντρώθηκε στο μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη διαμόρφωση μιας γεωργίας ανταγωνιστικής, ανθεκτικής στις κρίσεις, βιώσιμης και φιλικής προς τον αγρότη. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες της ΚΑΠ μετά το 2027.

Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε στην παρέμβασή της τη σημασία της συνέχισης και μετεξέλιξης της ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών και η επισιτιστική ασφάλεια.

Η Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης της γραφειοκρατίας που συνδέεται με την εφαρμογή της ΚΑΠ, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και διαχειρίσιμη για τους αγρότες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ευελιξίας για τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στον καθορισμό και την προσαρμογή των στρατηγικών στόχων της ΚΑΠ, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση κρίσεων.

Τόνισε, ακολούθως, την ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων αγροτών μέσω των υφιστάμενων και νέων εργαλείων, καθώς και τη διασφάλιση ενός ταμείου διαχείρισης κρίσεων για τον πρωτογενή τομέα.

Προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι τοπικές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις των κρατών μελών, η Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, με ταχύτερες και απλοποιημένες διαδικασίες, καθώς και τη σημασία της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Πρόσθεσε πως για να καταστεί πιο ελκυστικός ο πρωτογενής τομέας σε νέους και νέες θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το εισόδημά τους θα είναι δίκαιο και σταθερό, μειώνοντας όσο το δυνατό τις συνέπειες από αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες.

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε ακόμα στις θέσεις των MED 9 σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, εστιάζοντας στην ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση. Η ολιστική αυτή προσέγγιση, πρόσθεσε, στόχο έχει να διασφαλίζει τη συνέργεια και τη συνοχή σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες, για τη διαθεσιμότητα του νερού και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, στον πρωτογενή τομέα.

Η Υπουργός σημείωσε τέλος ότι η απειλή της ξηρασίας πρέπει να τύχει ενδελεχούς αντιμετώπισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είτε εντός είτε εκτός της ΚΑΠ, τόσο σε επίπεδο προώθησης της καινοτομίας και της τεχνολογίας, όσο και σε επίπεδο επενδύσεων, πολιτικής βούλησης και συνεργασίας.

Δειτε Επισης

Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης