Καλούν στη Βουλή τον Παπαναστασίου για το πλαφόν στην τιμή εμφιαλωμένου νερού-Εξαιρούνται τα αεροδρόμια

Στην απόφαση να καλεστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου για να ξεκαθαρίσει πρόνοιες κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός (αεροδρόμια, γήπεδα, απομακρυσμένες παραλίες, κινηματογράφους), κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση κυβερνητικού νομοσχεδίου που παρέχει εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου να καθορίζει τις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής που διατίθενται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν δύναται να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι «δυστυχώς ,ενώ άλλα μας έχουν φέρει και ζητήσει, άλλα εννοούν, άλλα υπονοούν και στο τέλος αφήνουν ένα νόμο, με τις αποδοχές που έχουν κάνει σήμερα ενώπιον της Βουλής, χωρίς δόντια».

«Μας έχουν πει ότι θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του νερού στα αεροδρόμια, σήμερα μας αποκάλυψαν ότι τα αεροδρόμια εξαιρούνται και ότι εξαιρούνται και άλλοι χώροι με αποτέλεσμα να διερωτόμαστε που επιτέλους θα εφαρμόσουν αυτό το νόμο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «λανθασμένα έχουν πληροφορήσει την κοινωνία ότι θα επιβληθεί πλαφόν τιμής νερού σε όλη την αγορά και ως εκ τούτου οι καταναλωτές θα αγοράζουν φθηνότερο νερό» και πρόσθεσε πως αυτό είναι «λάθος και σκοπιμότητα πονηρή».

Είπε ακόμη ότι «για άλλη μια φορά, είναι ανέτοιμοι στις απαιτήσεις των Βουλευτών αλλά και όλων των συντελεστών της αγοράς» και πρόσθεσε πως ήταν «και πάλι αδιάβαστη η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, χωρίς να δώσει απαντήσεις».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «συζητάμε ένα νόμο άνευ περιεχομένου» και πρόσθεσε πως εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων είπαν ότι αν θέλουμε να αγγίξουμε το θέμα της ακρίβειας σε αυτή την χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «ακρίβεια στο θέμα των επιτοκίων, των τιμών, των τελών και των τιμών των προϊόντων».

Πρόσθεσε ότι «τα ίδια μας έλεγαν και στην περίπτωση του καλαθιού του νοικοκυριού και μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχουν κάνει και δεν ξέρουν προς τα που θα κινηθεί».

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο αφορά και τα αεροδρόμια, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι «σήμερα μας είπαν να τους βγάλουμε νόμο να είναι μέσα (τα αεροδρόμια), αλλά ο Υπουργός δεν θα συμπεριλάβει στο διάταγμα του τα αεροδρόμια» και πρόσθεσε πως δεν το καταλαβαίνει αυτό το πράγμα.

Ανέφερε επίσης ότι το μέτρο για να εφαρμόσουν σημεία πώλησης, όπου «είναι διαθέσιμο νερό με βάση τις υγειονομικές πρόνοιες, είναι ένα μέτρο που αν θέλουν να τους το επιβάλουμε ακόμη και με νομοθεσία» και να εφαρμόζεται «και στα σχολεία, και στα στάδια, και στα αεροδρόμια».

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν και χωρίς νομοθεσίες να εφαρμοστούν, προκειμένου η αγορά να λειτουργεί ελεύθερα γιατί όταν αγγίζουμε την αγορά μας βγαίνει διαφορετικά», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «σωστά αναφέρθηκε σήμερα, από πλευράς των καταναλωτών, ότι, όταν η Ελλάδα αξιολόγησε αυτό το ημίμετρο που έχει βάλει, υπήρξε αύξηση στις τιμές κατά 200%».

Νομοσχέδιο για παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες

Εξάλλου, πρόταση νόμου, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί οι εισηγήσεις Βουλευτών και φορέων σε σχέση με τη μείωση της ημερήσιας και της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης, η οποία δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων, θα συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι υπάρχει πρόταση νόμου στην οποία «έχουμε συμπεριλάβει όλες τις εισηγήσεις από όλους τους φορείς και συναδέλφους βουλευτές» και πρόσθεσε ότι αυτή «θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη με σκοπό να ρυθμίσουμε νομοθετικά όλες τις εκκρεμότητες».

«Μεταξύ άλλων, υπάρχουν εκκρεμότητες για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες ανθρώπων βιοπαλαιστών και λόγω των προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων που υπήρξαν τους επιβλήθηκε πρόστιμο», ανέφερε, και πρόσθεσε πως για όλα αυτά υπάρχουν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να ανασταλεί η πληρωμή.

Δειτε Επισης

Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade
Σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το 2025
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις
ΝΟΟΗ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία κρασιού χωρίς αλκοόλ
Στα 21 δις το εμπορικό πλεόνασμα ευρωζώνης
Δωρεάν σεμινάρια για βιογραφικό και επικοινωνιακές δεξιότητες από την Coca-Cola HBC Κύπρου
Αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων οι αυτοκινητοβιομηχανίες