Η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό και το στίγμα πορείας που δίνει εκ νέου η Φίσερ για την ηλεκτρική διασύνδεση
InBusinessNews 13:48 - 10 Σεπτεμβρίου 2024
Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.
H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector.
«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Φίσερ.
Στο μεταξύ, υψηλών προσδοκιών, χωρίς ωστόσο να εκτιμάται ως το τέλος του δρόμου υπό την έννοια της λήψης αποφάσεων από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της, είναι η σύσκεψη που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Προεδρικό αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση.
Απώτερος στόχος της υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σύσκεψης, είναι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε ό,τι αφορά γκρίζες ζώνες του όλου εγχειρήματος, τουτέστιν να ληφθούν, τόσο από τον ΑΔΜΗΕ ως ο φορέας υλοποίησης όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις επί παραμέτρων του έργου που χρήζουν διευκρινήσεων και αφορούν, τόσο οικονομικής όσο και νομικής υφής ζητήματα.
Παράλληλα, η Λευκωσία αναμένεται να προχωρήσει στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και εισηγήσεων προς την κατεύθυνση εξόδου από το υφιστάμενο διαφαινόμενο αδιέξοδο, δεδομένης άλλωστε και της διακηρυγμένης πολιτικής της βούλησης για υλοποίηση του έργου, αλλά όχι με τρόπο με να επιβαρύνει τους Κύπριους καταναλωτές και να θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον.
Η βασική ανησυχία της κυπριακής πλευράς έγκειται στην ασάφεια που μέχρι και σήμερα παραμένει ως αναπάντητο ερώτημα και αφορά στην πιθανότητα έναρξης, αλλά διακοπής του έργου ένεκα εξωγενών παραγόντων, με βασικό περί τούτου ζητούμενο την ελαχιστοποίηση της έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου καταναλωτή, ο οποίος-βάσει της σχετικής αξίωσης του ΑΔΜΗΕ που εκ πρώτης ικανοποιήθηκε με την προ εβδομάδος κατ’ αρχήν συμφωνία-, θα αρχίσει εμμέσως την χρηματοδότηση του φορέα υλοποίησης από το 2025.
Με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προβλέπεται από την συμφωνία αυτή, να καταβάλλει στον ΑΔΜΗΕ από το 2025 και μέχρι το 2030 οπόταν και τοποθετείται χρονικά η ολοκλήρωση του έργου, 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και συνολικά 125 εκατομμύρια στα επόμενα πέντε χρόνια.
Παρόντες στην σύσκεψη, υπό την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.