Κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες στο Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικών (WFC) 2024, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) στη Λευκωσία, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς μετέτρεψε την πρωτεύουσα της Κύπρου σε ένα κέντρο χρηματοοικονομικής συζήτησης για το μέλλον των χρηματοοικονομικών, ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων.

Το WFC 2024 συγκέντρωσε συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Λευκωσία για να εξετάσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Η επιλογή της Κύπρου ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου επισημάνθηκε ως εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας, καθώς ο ρόλος της χώρας ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου συνεχίζει να αυξάνεται. Το EUC, με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, παρείχε το ιδανικό περιβάλλον για τη διοργάνωση αυτής της κορυφαίας συνάντησης.

Η επιτυχία του συνεδρίου αποτυπώθηκε στον μεγάλο αριθμό συμμετοχών και στην ενεργή εμπλοκή των συμμετεχόντων σε όλες τις συνεδρίες. Πάνω από 200 ερευνητικές εργασίες παρουσιάστηκαν, συνοδευόμενες από πάνελ, εργαστήρια και κεντρικές ομιλίες που προώθησαν την εμβάθυνση σε θέματα όπως οι αναδυόμενες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και οι πρακτικές βιώσιμης χρηματοδότησης.

wfc2

Κύρια Θέματα και Συζητήσεις

Στο επίκεντρο του WFC 2024 βρέθηκαν ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον των χρηματοοικονομικών. Ένα από τα βασικά θέματα ήταν ο ρόλος της τεχνολογίας στη μεταμόρφωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι συζητήσεις εστίασαν στην αυξανόμενη επιρροή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων. Οι ειδικοί ανέλυσαν πώς αυτές οι τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα, φέρνοντας νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.

Ένα άλλο καίριο θέμα ήταν η βιώσιμη χρηματοδότηση. Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, το συνέδριο εστίασε στην ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικών παραγόντων (ESG) στη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Οι συνεδρίες που αφορούσαν την πράσινη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο και τον ρόλο των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην προώθηση της βιωσιμότητας προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης του χρηματοοικονομικού τομέα να υποστηρίξει τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας.

Παραδοσιακά χρηματοοικονομικά θέματα, όπως η διαχείριση κινδύνου, η εταιρική χρηματοδότηση και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης. Οι συζητήσεις γύρω από τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοοικονομική ρύθμιση προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων.

wfc3

Διακεκριμένοι ομιλητές και σημαντικές στιγμές

Το WFC 2024 φιλοξένησε μια εντυπωσιακή σειρά κεντρικών ομιλητών, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισαν ορισμένες από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Η εναρκτήρια ομιλία του Δρ. Γιώργου Θεοχαρίδη, Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CYSEC), άνοιξε το συνέδριο με μια διεισδυτική ανάλυση του οράματος, της αποστολής και της στρατηγικής της CYSEC για την τεχνολογική καινοτομία και τη χρηματοοικονομική παιδεία. Οι απόψεις του Δρ. Θεοχαρίδη διαμόρφωσαν τον τόνο της εκδήλωσης, προκαλώντας έντονες συζητήσεις σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ανάμεσα στους σημαντικούς ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Raghavendra Rau από το Cambridge Judge Business School, του οποίου η έρευνα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης. Η παρουσίασή του, μαζί με τις ομιλίες άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων όπως ο Καθηγητής Hans Degryse από το KU Leuven, εστίασαν στις χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις, εμπλουτίζοντας το συνέδριο με καινοτόμες προοπτικές.

Το συνέδριο τίμησε επίσης την ακαδημαϊκή αριστεία, απονέμοντας βραβεία στις πέντε καλύτερες ερευνητικές εργασίες και νέους επιστήμονες, με τη χορηγία του EUC. Αυτά τα βραβεία αναγνώρισαν εξαιρετικές συνεισφορές στα χρηματοοικονομικά,υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την πρόοδο του κλάδου.

wfc4

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ένας περήφανος οικοδεσπότης

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του WFC 2024. Ως οικοδεσπότης του συνεδρίου, το EUC απέδειξε τη δέσμευσή του στην ακαδημαϊκή αριστεία και τη διεθνή συνεργασία. Οι υπερσύγχρονες αίθουσες συνεδριάσεων και η τεχνολογική υποδομή του πανεπιστημίου παρείχαν το ιδανικό σκηνικό για την εκδήλωση. Η συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Συνεδρίου Χρηματοοικονομικών και του EUC ανέδειξε επίσης την αυξανόμενη σημασία της Κύπρου ως κέντρου χρηματοοικονομικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Κύπρος: Ένας αναδυόμενος χρηματοοικονομικός κόμβος

Η επιτυχία του WFC 2024 εδραίωσε περισσότερο τη φήμη της Κύπρου ως ένας αναδυόμενος χρηματοοικονομικός κόμβος. Το συνέδριο ανέδειξε τα δυνατά σημεία της χώρας, όπως τη στρατηγική της θέση, το ισχυρό νομικό πλαίσιο και τον δυναμικό χρηματοοικονομικό τομέα. Η φιλοξενία του WFC 2024 αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο να επιδείξει τις ικανότητές της και να εμπλακεί ενεργά στις παγκόσμιες τάσεις και καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον των χρηματοοικονομικών.

Συμπέρασμα

Το Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικών 2024 στη Λευκωσία αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο, συγκεντρώνοντας τα κορυφαία μυαλά του τομέα των χρηματοοικονομικών για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου. Με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, διακεκριμένους ομιλητές και μοναδικές ευκαιρίες για συνεργασία, το συνέδριο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας μόνιμο αντίκτυπο σε όλους όσους συμμετείχαν.

Καθώς το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, οι γνώσεις και οι συνδέσεις που δημιουργήθηκαν στο WFC 2024 αναμφίβολα θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου. Για την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση τους ως καθοριστικούς παίκτες στη διεθνή χρηματοοικονομική σκηνή, όπως τόνισαν ο Πρόεδρος του WFC Καθηγητής Joao Paulo Vieito και η Αντιπρόεδρος Δρ. Σιμόνα Μιχάϊ Γιαννάκη.

Δειτε Επισης

Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
Ν. Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για από κοινού εταιρεία προς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI
Η FED ανοίγει την πόρτα στην ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική
Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των καταναλωτών από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027