Τα δέκα μέτρα στήριξης που θέλουν οι ξενοδόχοι των ορεινών και ημιορεινών θερέτρων για να επιβιώσουν
Μάριος Αδάμου 06:40 - 10 Σεπτεμβρίου 2024
Την ανάγκη στήριξης και παροχής αντισταθμιστικών μέτρων των ξενοδοχείων στα ορεινά, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οριστικής διακοπής των εργασιών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή ύπαιθρο και για την οικονομία του τόπου, τονίζει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αναπτύξεων Αγρού «Η Πρόοδος» Δημόσια Λτδ, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ξενοδοχείου Ρόδον στον Αγρό, Αντώνης Πισσαρίδης.
Σε συνέντευξή του στη μηνιαία (σ.σ. Αυγούστου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου», και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως «ειδικά για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ορεινά, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία από τη μιά να μειώνουν τα κόστη λειτουργίας και από την άλλη να αυξάνουν πληρότητες και έσοδα, το μέλλον δεν είναι ευοίωνο».
Όπως ανέφερε, ο ίδιος ετοίμασε στο παρελθόν μελέτη με εισηγήσεις για αντισταθμιστικά μέτρα με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των ορεινών, την οποία κατέθεσε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
«Κρατούμε ζωντανή την ύπαιθρο»
Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, τα πλείστα ξενοδοχεία στα ορεινά και ημιορεινά θέρετρα της Κύπρου (υψόμετρο πάνω από 600 μ.) λειτουργούν ολόχρονα και προσελκύουν ντόπιους και ξένους παραθεριστές / επισκέπτες, κατά κύριο λόγο, με ειδικά ενδιαφέροντα.
Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «κρατούν ζωντανή την κυπριακή ύπαιθρο και ταυτόχρονα επιτρέπουν παράλληλες αναπτύξεις, όπως είναι η γεωργία, τα κέντρα εστίασης και αναψυχής και οι οικογενειακού χαρακτήρα βιοτεχνίες που παράγουν/κατασκευάζουν/εμπορεύονται παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά, ποτά και διάφορα άλλα προϊόντα».
Επιπλέον, υπογράμμισε, «προσφέρουν απασχόληση και θέσεις εργασίας στους νέους, ενώ με τη λειτουργία τους συμβάλουν θετικά στη δημιουργία νέων νοικοκυριών, που επιλέγουν, λόγω απασχόλησης στα ξενοδοχεία, στη γεωργία ή στις βιοτεχνίες, να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και με τον τρόπο αυτό βοηθούν στην καταπολέμηση της αστυφιλίας», ενώ παράλληλα, «τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών θερέτρων λειτουργούν κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες».
Οι δυσκολίες για τα ξενοδοχεία
Σύμφωνα, ακόμη, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αναπτύξεων Αγρού «Η Πρόοδος» Δημόσια Λτδ, «ένεκα μειωμένης ζήτησης αναγκάζονται να λειτουργούν τις περισσότερες μέρες του χρόνου με πολύ χαμηλές πληρότητες και με μειωμένες τιμές, ιδιαίτερα τις καθημερινές, εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και τούτο λόγω του Σχεδίου Επιχωρηγημένων Αδειών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Το Σχέδιο Επιχορηγημένων Αδειών για Χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε, «έδωσε επιπλέον πληρότητες-έσοδα και οικονομική στήριξη. Οικονομική ανάσα για την περίοδο της πανδημίας έδωσε το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού».
«Το 2020, εκδόθηκε το διάταγμα για τους κατώτατους μισθούς και ωφελήματα του προσωπικού που εργάζεται στα ξενοδοχεία. Το διάταγμα αυτό, μαζί με την πανδημία και τους πολέμους, που ακολούθησαν, αύξησαν όλα ανεξαίρετα τα κόστη διοίκησης και λειτουργείας των ξενοδοχείων, δυσανάλογα των ορεινών.
Ως αποτέλεσμα, οι συνθήκες λειτουργίας των ορεινών ξενοδοχείων έγιναν πάρα πολύ δύσκολες», τόνισε ο κ. Πισσαρίδης υποδεικνύοντας πως «εάν δε δοθούν ειδικά κίνητρα-χορηγίες κι αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από το κράτος, ώστε να ανακτήσουν το χαμένο συγκριτικό πλεονέκτημα και την αίγλη τους, τα ορεινά ξενοδοχεία θα παύσουν να είναι βιώσιμα, με ορατό πλέον, τον κίνδυνο οριστικής διακοπής των εργασιών τους, με ό,τι αυτό σημαίνει ή συνεπάγεται για την κυπριακή ύπαιθρο και για την οικονομία του τόπου».
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα και οι όποιες δυσάρεστες εξελίξεις για την ύπαιθρο και την οικονομία, διεμήνυσε περαιτέρω, «εισηγούμαστε δύο δέσμες αντισταθμιστικών μέτρων, ως ειδικά κίνητρα προς τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών θερέτρων», υπογραμμίζοντας πως παρόμοια μέτρα στήριξης ισχύουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα μέτρα στήριξης
Ειδικότερα, πρόσθεσε, η πρώτη δέσμη αφορά μέτρα για μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων στα ορεινά και η δεύτερη μέτρα που θα αυξάνουν τις πληρότητες και τα έσοδα.
Όσον αφορά τα μέτρα που μειώνουν τα κόστη λειτουργίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι εισηγούνται:
1.Μείωση φόρων που πληρώνονται στο κράτος:
(α)Μείωση του ΦΠΑ από 9% στο 5%.
(β) Μπορούν να μελετηθούν και άλλου είδους φοροελαφρύνσεις.
2.Μείωση ή ακόμη και κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης που πληρώνονται στα Κοινοτικά Συμβούλια.
3.Επιδότηση του κόστους ενέργειας (ρεύμα, γκάζι, πετρέλαιο).
4.Ειδικό επίδομα απασχόλησης του προσωπικού για τη χειμερινή περίοδο, ώστε να αποφεύγεται η αναστολή εργασιών (επίδομα εργασίας και όχι ανεργίας).
5.Ειδικά κίνητρα/χορηγίες για έργα ανακαίνισης - ψηφιακής αναβάθμισης – ενεργειακής απόδοσης ή ακόμα και για επεκτάσεις, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρονται στα ορεινά θέρετρα.
6.Ειδικά κίνητρα για δημιουργία πράσινων ξενοδοχείων.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για αύξηση των πληροτήτων και εσόδων των ξενοδοχείων, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε πως εισηγούνται:
1.Σχέδιο Επιχορηγημένων Αδειών Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Να αυξηθεί το ποσό που παραχωρείται, να εξαγγέλλεται έγκαιρα και να συνεχίσει να καλύπτει τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
2.Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων:
(α) Να επεκταθεί για να καλύπτει άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.
(β) Να αυξηθεί το ποσό και να επεκταθεί η περίοδος που παραχωρείται.
3.Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού από το Υφ. Τουρισμού: Να επανέλθει και να καθιερωθεί για τα ορεινά ξενοδοχεία.
4.Στοχευμένες εκστρατείες ανάδειξης και προβολής του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, όπως επίσης των ιστορικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χώρων της ορεινής Κύπρου. Οι εκστρατείες ενημέρωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού και να εστιασθούν στα ειδικά ενδιαφένοντα και στο νέο τουριστικό μοντέλο.