Powered by

Στελέχη Fed: Το sell-off στις αγορές δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve φαίνεται να είναι ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει, επιτρέποντας τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με τις αποφάσεις για το μέγεθος και τον χρόνο αυτών των μειώσεων να βασίζονται όχι στις κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά στα εισερχόμενα στοιχεία, όπως επισημαίνουν. 

Μιλώντας σε εκδήλωση της National Association for Business Economics, ο Thomas Barkin, πρόεδρος της Richmond Federal Reserve Bank ανέφερε ότι "όλα τα συστατικά στοιχεία του πληθωρισμού φαίνεται να υποχωρούν και είμαι σχετικά αισιόδοξος με βάση τις συζητήσεις που κάνω με φορείς της αγοράς ότι αυτό θα συνεχιστεί". 

Από τις συζητήσεις αυτές με ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας το συμπέρασμα είναι ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της αγοράς εργασίας έρχεται από λιγότερες προσλήψεις και όχι από την αύξηση των απολύσεων, πρόσθεσε. 

Σχολιάζοντας εξάλλου το sell-off της Δευτέρα ο αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν έχει συμβεί "κάτι συνταρακτικό στις μετοχές", σημειώνοντας ότι οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη από την αρχή του έτους. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Kansas City Fed, Jeff Schmid, ξεκαθάρισε ότι η Fed θα συνεχίσει να εστιάζει στην αποστολή της - για πληθωρισμό στο 2% με μέγιστη απασχόληση - και όχι στις κινήσεις στα χρηματιστήρια.

"Οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την πορεία της οικονομίας και μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία", ανέφερε μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Kansas Bankers Association. "Ωστόσο η Fed πρέπει να παραμένει συγκεντρωμένη στην επίτευξη του διπλού της στόχου", ξεκαθάρισε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, τα πρόσφατα "ενθαρρυντικά" στοιχεία που έφεραν τον πληθωρισμό στο 2,5% του δίνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%. 

"Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, η εμπιστοσύνη μου θα ενισχυθεί ότι είμαστε σε καλή πορεία για να πετύχουμε τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών όπως προβλέπεται από την εντολή μας – και θα είναι η κατάλληλη στιγμή πλέον να προσαρμόσουμε την κατεύθυνση της πολιτικής μας", ανέφερε. 

Σημείωσε εξάλλου ότι η οικονομία είναι ανθεκτική, η καταναλωτική ζήτηση ισχυρή, ενώ η αγορά εργασίας, αν και καταγράφει αξιοσημείωτη επιβράδυνση, παραμένει "αρκετά υγιής". 

Τέλος, ο Austan Goolsbee, διοικητής της Chicago Fed, επανέλαβε την Πέμπτη την άποψη του πως η τρέχουσα πολιτική της Fed είναι σφικτή, επισημαίνοντας ότι το να παραμείνουν τα επιτόκια στα επίπεδα που είναι σήμερα θα σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο σφικτή, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την αγορά εργασίας.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η χρηματιστηριακή αγορά και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα καθορίσουν τις αποφάσεις της Fed. "Η Fed δεν έχει καμιά σχέση με τις εκλογές. Δεν έχει επίσης καμία δουλειά να αντιδρά στις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Δουλειά μας είναι η μεγιστοποίηση της απασχόλησης και η σταθερότητα των τιμών", ανέφερε μιλώντας στο Fox News. 

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα