Ανίερη κινέζικη συμμαχία...Στήνουν μέτωπο για να στερήσουν από την Κύπρο τον «Προμηθέα»

Περίεργο και κομβικό ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει ο όμιλος COSCO στην υπόθεση παρακράτησης του πλοίου «Προμηθέας» της ΕΤΥΦΑ στην Κίνα.

Κινεζικές κρατικές εταιρείες φαίνεται να συντονίζονται μεταξύ τους για να αποστερήσουν από την ΕΤΥΦΑ την παραλαβή του πλοίου ΕΤΥΦΑ-Προμηθέας, που είναι ιδιοκτησία της κυπριακής εταιρείας, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, κάτι που η ΕΤΥΦΑ χαρακτηρίζει ως απόπειρα κλοπής και παράνομης οικειοποίησης.

Ο ρόλος της COSCO

Ως γνωστό, ο όμιλος COSCO έχει αναλάβει την ναυπήγηση και μετατροπή του πλοίου από LNG σε FSRU στα ναυπηγεία του στην Σαγκάη. Πρόκειται για τον ίδιο όμιλο, ο οποίος έχει σημαντικά συμφέροντα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (λιμάνι Πειραιά, λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.α.).

Η COSCO, με το «καπέλο» του ναυπηγείου της, φέρεται να επιχειρεί να μπλοκάρει την παράδοση του πλοίου στην ΕΤΥΦΑ, σε μια προσπάθειά του να βοηθήσει άλλα κρατικά συμφέροντα της Κίνας να αποστερήσουν το πλοίο από τον ιδιοκτήτη του.

Φαίνεται πως οι Κινέζοι επιδιώκουν με την κίνησή τους αυτή να εκβιάσουν την ΕΤΥΦΑ να μην προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις και να παραιτηθεί από κάθε αξίωση της έναντι των υπευθύνων.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Σύμφωνα με πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση που θέλησαν να μείνουν ανώνυμες, η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ήδη κινηθεί σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο νομικά όσο και διπλωματικά με την εμπλοκή των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάκτηση του περιουσιακού αυτού στοιχείου από την ΕΤΥΦΑ αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την Κύπρο, αφού πρόκειται για ουσιώδη υποδομή για την μετάβαση από το μαζούτ στο φυσικό αέριο και η παράταση αυτής της εκκρεμότητας αποτελεί τον βασικό λόγο των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, αλλά και των προστίμων που καταβάλλει ο Κύπριος καταναλωτής σε ρύπους κάθε χρόνο.

Όπως μας λέχθηκε, η Κύπρος δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και θα διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται από τα αρμόδια δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στις Σινο-Κυπριακές και κατ’ επέκταση και τις Σινο-Ευρωπαϊκές, σχέσεις.

Η κυπριακή πλευρά έδωσε πίστη στους Κινέζους σε μια εποχή που όλοι την συμβούλευαν να μην το πράξει και τώρα αισθάνεται προδομένη από την αποτυχία του σημαντικού αυτού έργου και την αδιαφορία, αλλά και επιθετικότητα της κινεζικής πλευράς.

Η προσφιλής τακτική των Κινέζων

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόπειρα των Κινέζων να παρακρατήσουν το περιουσιακό στοιχείο μιας κυπριακής κρατικής εταιρείας δεν αποτελεί έκπληξη.

Πρόκειται για προσφιλή πρακτική των Κινέζων να επιχειρούν να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν τους αντιδίκους τους με κάθε τρόπο, ακόμη και αν προσκρούει σε κάθε έννοια δικαίου.

Οι Κινέζοι κατά κανόνα αδιαφορούν συστηματικά για το εφαρμοστέο δίκαιο τρίτων χωρών, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως ίσως να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν και να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Είναι πάντως εντυπωσιακό πως στην Κύπρο, θεσμοί και πολιτικά κόμματα αναλώνονται αποκλειστικά στην απόδοση ευθυνών στη δική μας πλευράς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», ο οποίος δεν είναι άλλος από τους Κινέζους.

Ό,τι και να λέγεται, οι Κινέζοι απέτυχαν παταγωδώς να παραδώσουν ένα έργο που ανέλαβαν με πολλές υποσχέσεις και αργά ή γρήγορα το μέγεθος της ευθύνης τους θα κριθεί από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Και τότε θα κριθούν όλοι.

Κατά την δική μας άποψη, η υπόθεση αυτή έδειξε, μεταξύ άλλων, πως είναι καιρός οι Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν την στάση τους έναντι προσφοροδοτών κινεζικών συμφερόντων σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρότζεκτ, ώστε να τεθεί οριστικό τέλος στα παιχνίδια αυτά του Πεκίνου.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του αργού ενόψει Fed-Στα $73 το Brent
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου
Βγαίνει νέο Δ.Σ. και παραδίδονται τα κλειδιά της Ελληνικής στην Eurobank-Το νέο στίγμα πορείας για την τράπεζα
Τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα στη ζυγαριά της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Όλο το παρασκήνιο
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της