Τράπεζα Κύπρου: Ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα το 2024

Η κερδοφορία και η διανομή ισχυρού μερίσματος φαίνεται πως δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο πλέον για την Τράπεζα Κύπρου, αλλά αντίθετα, κάτι αναμενόμενο. Το γεγονός επιβεβαιώνεται άμεσα και στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοίνωσε την Πέμπτη 8 Αυγούστου η τράπεζα.

Πέραν της βελτιωμένης κερδοφορίας, ο CEO της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, επιβεβαίωσε τον στόχο για αυξημένη διανομή μερίσματος: «H δέσμευση μας για επίτευξη σταθερής απόδοσης για τους μετόχους μας αποδεικνύεται από τη συνολική διανομή ύψους €137 εκατ. από την κερδοφορία του 2023 η οποία περιλάμβανε πληρωμή μερίσματος σε μετρητά ύψους €112 εκατ. που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2024 και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2024.

Για το 2024 στοχεύουμε σε διανομή προς το υψηλότερο άκρο του εύρους του ποσοστού διανομής μας (δηλαδή 50%), ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις».

Η προαγγελία του Πανίκου Νικολάου στέλνει μήνυμα για ιδιαίτερα ισχυρή διανομή μερίσματος για το 2024, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η τράπεζα κατέγραψε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €270 εκατ., αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση.

Τα αποτελέσματα, ισοδυναμούν με βασικά κέρδη ανά μετοχή ύψους €0.61 για το α’ εξάμηνο 2024 (σε σύγκριση με €0.49 για το α’ εξάμηνο 2023) ενώ η Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) έφτασε στο 23.7%. «Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή επίδοση καθώς και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναβαθμίζουμε σήμερα τους οικονομικούς μας στόχους για το 2024 και 2025.

Αναμένουμε Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 19% για το 2024 και σε επίπεδα mid-teens για το 2025, με ισχυρή ετήσια δημιουργία κεφαλαίων (CET1) πριν την αφαίρεση των διανομών, μεγαλύτερη από 300 μ.β.», σημείωσε στη δήλωσή του ο Πανίκος Νικολάου.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα είχε προχωρήσει σε πληρωμή μερίσματος σε μετρητά ύψους €112 εκατ. τον Ιούνιο 2024 και έναρξη επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. τον Απρίλιο 2024. Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως η Τράπεζα Κύπρου έχει εισέλθει για τα καλά σε περίοδο ισχυρής κερδοφορίας αλλά και υψηλής μερισματικής πολιτικής, από την οποία θα επωφεληθούν σημαντικά οι μέτοχοί της.

Δειτε Επισης

Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος