Απροσδόκητη μείωση των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούνιο

Μη αναμενόμενη σημαντική μείωση σημείωσαν τον Ιούνιο οι γερμανικές εξαγωγές, αλλά η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε, όπως κατέδειξαν επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (7/8), καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να βγει από μια αδύναμη περίοδο.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 127,7 δισεκατομμύρια ευρώ (139,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία μείωση των εξαγωγών και πολύ χειρότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της FactSet, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση 1,3%.

Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 3,4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκτός του μπλοκ μειώθηκαν κατά 3,5%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων «made in Germany», αν και οι εξαγωγές προς τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκαν κατά 7,7%.

Η Γερμανία εισήγαγε προϊόντα αξίας 107,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το εμπορικό της πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 20,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με θετικά στοιχεία, η παραγωγή των γερμανικών εργοστασίων αυξήθηκε κατά 1,4% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Destatis.

Το αποτέλεσμα αποτελεί μια αναστροφή της απότομης μείωσης που σημειώθηκε τον Μάιο και ήταν ελαφρώς καλύτερο από την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της FactSet.

Η άνοδος προήλθε από την βελτίωση της παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην κατασκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Η αδυναμία στον κρίσιμο τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία έχει κατηγορηθεί για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας και το Υπουργείο Οικονομίας προειδοποίησε ότι τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει.

"Οι ζοφερές επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της μεταποίησης δείχνουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα παραμείνει υποτονική", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Δεχόμενη πολλαπλούς αντίθετους ανέμους, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2023, αλλά έχει ξεκινήσει το 2024 με θετικό πρόσημο με ενδείξεις ότι η ανάκαμψη είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας απροσδόκητης συρρίκνωσης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να χάνει τον βηματισμό της.

Ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski δήλωσε ότι τα στοιχεία της Τετάρτης έστειλαν ένα «μικτό μήνυμα».

«Ενώ η πτώση των εξαγωγών υποδεικνύει συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αδυναμίες, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για μια έστω ισχνή βιομηχανική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
ΝΟΟΗ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία κρασιού χωρίς αλκοόλ
Στα 21 δις το εμπορικό πλεόνασμα ευρωζώνης
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου