Υψηλά βολτ στην ΟΕΒ για την ηλεκτρική διασύνδεση-Διαχωρίζουν την θέση τους οι σύνδεσμοι στον τομέα της ενεργείας

Υψηλά...βολτ κτυπούν την ΟΕΒ με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση και τις διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα μέλη της Ομοσπονδίας για τον Great Sea Interconnector.

Μολονότι διά του υπομνήματος που απέστειλε προ ημερών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη η ΟΕΒ τάχθηκε επισήμως ανεπιφύλακτα υπέρ του έργου, οι σύνδεσμοι που υπάγονται στην Ομοσπονδία και εκπροσωπούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας διατηρούν διαφωνίες τους, τις οποίες μάλιστα και κάποιοι εξ αυτών των συνδέσμων εμφανίζονται έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν και να τεκμηριώσουν εντός των επόμενων ημερών με σχετικές ανακοινώσεις που θα εκδώσουν.

Υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού(ΣΑΗ)-μέλος της ΟΕΒ-, διατύπωσε τις έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες του αναφορικά με το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, επιδίδοντας μάλιστα και το δικό εκτενές υπόμνημα όπου παρατίθεντο οι εύλογοι προβληματισμοί του.

Στο πλαίσιο αυτό, και όπως το InBusinessNews πληροφορείται, το περιεχόμενο του υπομνήματος της ΟΕΒ δεν εκφράζει πλήρως όλους τους συνδέσμους που είναι μέλη της Ομοσπονδίας, με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και ανησυχίες να εκφράζονται ακριβώς απ' όλους όσοι ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας και έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε σειρά σημαντικών επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από την αποστολή του υπομνήματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν καταγραφεί έντονες αντιδράσεις, με όλους ανεξαιρέτως τους συνδέσμους ενέργειας που συμμετέχουν στην ΟΕΒ να εκφράζουν αντίθετες απόψεις από αυτές που αναλύονται στο υπόμνημα.

Οι επιφυλάξεις και ανησυχίες

Ειδικότερα, και βάσει των πληροφοριών του InBusinessNews, οι σύνδεσμοι ενέργειας που είναι ενταγμένοι στην Ομοσπονδία-Παγκύπριος Σύνδεσμος Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΥΕ.Ε.Ν), Σύνδεσμος Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΣΕΑΠΕΚ), Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων Κύπρου, Ένωσης Βιομήχανων Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου (ΕΒΗΕΚ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΠΣΠΒ), Wind Energy Alliance (Αιολική ενέργεια)-, κατά τη συζήτηση του όλου θέματος εντός της ΟΕΒ τάχθηκαν ανοικτά κατά του τρόπου με τον οποίο προωθείται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις, αλλά και ανησυχίες, τόσο για τη βιωσιμότητά του όσο και για τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει σε επενδύσεις που υλοποιούν.

Μεταξύ άλλων, οι σύνδεσμοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες ότι αρκετές επιχειρήσεις, αν όχι όλες, που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας, ενδεχομένως να οδηγηθούν ακόμη και σε κλείσιμο εάν δεν υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο η ηλεκτρική διασύνδεση.

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζεται, παρά τις αντιδράσεις και ανησυχίες, κανένας σύνδεσμος δεν τάσσεται δογματικά κατά της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Εκείνο, όμως, που ζητείται στη βάση και επιχειρημάτων είναι να γίνει σωστά το όλο εγχείρημα, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το έργο όλων όσοι ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της σημαντικότητας του όλου θέματος και δεδομένων των ανησυχιών και επιφυλάξεων που εκφράζονται, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών-όπως έχει προαναφερθεί- να εκδοθούν ανακοινώσεις από συνδέσμους, μέσω των οποίων θα διαφοροποιούν τη θέση τους από την επίσημα εκφρασθείσα θέση της ΟΕΒ.

Σημειώνεται ότι με γνώμονα τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις των συνδέσμων-μελών της, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η ΟΕΒ συμπεριέλαβε στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδική ενότητα στην οποία καταγράφονται οι προβληματισμοί που εξέφρασαν οι σύνδεσμοι ενέργειας, γεγονός που φαίνεται να ικανοποιεί εν μέρει τους συνδέσμους.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση της τελικής θέσης της ΟΕΒ επί της ηλεκτρικής διασύνδεσης διήρκησαν δύο μήνες και ήταν έντονες σε κάποια σημεία, λόγω των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων κυρίως από πλευράς των συνδέσμων ενέργειας.

H επίσημη θέση της ΟΕΒ

Υπενθυμίζεται πως η ΟΕΒ στο υπόμνημά της, αφού καταγράφει τις θέσεις της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «έχουμε την ευκαιρία να άρουμε την ενεργειακή μας απομόνωση, να μπούμε στην πορεία προς ισορρόπηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με τον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρώπης, να γίνουμε σημαντικοί για τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και να αναδείξουμε έμπρακτα και τον περιφερειακό μας ρόλο».

Αναφορικά με το κατά πόσον είναι βιώσιμο ή όχι το έργο, η ΟΕΒ εκφράζει τη θέση πως «ένα έργο το οποίο είναι ρυθμιζόμενο (και άρα τόσο η ανάκτηση των κεφαλαίων όσο και το κέρδος για τους επενδυτές/χρηματοδότες είναι διασφαλισμένα και σίγουρα) δεν μπορεί να κρίνεται μη βιώσιμο».

«Ενδεχομένως το περιθώριο κέρδους που θα επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές να μην είναι αρκετά μεγάλο για ικανοποίηση κάποιων επενδυτών, αλλά αυτό δεν καθιστά το έργο μη βιώσιμο», προσθέτει.

Σε σχέση με τον αντίκτυπο της ηλεκτρικής διασύνδεση σε κυπριακές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, η Ομοσπονδία υποδεικνύει ότι αυτός πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεχτικά τονίζοντας πως «ίσως να επιβάλλεται να τεθούν δικλείδες ασφαλείας ούτως ώστε από τη μια να μην υπάρξει μείωση του ρυθμού των νέων εγχώριων επενδύσεων στις ΑΠΕ και ταυτόχρονα να παραμείνουν βιώσιμες οι εγκαταστάσεις συμβατικών παραγωγών ενέργειας».

«Πιθανό για ένα μεσοδιάστημα κάποιων ετών, να υπάρχει κάλυψη στις εγχώριες παραγωγές η οποία να μειώνεται σταδιακά προς επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα», υπογραμμίζει.

«Η Ε.Ε. έχει επίσης θέσει για το 2030 την υποχρέωση όσον αφορά την ντόπια κατανάλωση ηλεκτρισμού, αυτή να είναι κατά 33% από εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ», επισημαίνει ακόμη τονίζοντας ότι «χρειάζεται μηχανισμός ο οποίος για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Interconnector να θέτει οροφή της τάξης του π.χ. 15% στην καθαρή (NET) εισερχόμενη ηλεκτρική ενέργεια μέσω του καλωδίου».

«Παρά τις πιθανές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου και την πιθανότητα αύξησης στο κόστος της τελικής επένδυσης, μετά από κάποια χρόνια με τη διασύνδεση μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο θα είμαστε σε καλύτερη θέση όσον αφορά το κόστος ηλεκτρισμού.

Έχουμε την ευκαιρία να άρουμε την ενεργειακή μας απομόνωση, να μπούμε στην πορεία προς ισορρόπηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με τον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρώπης, να γίνουμε σημαντικοί για τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και να αναδείξουμε έμπρακτα και τον περιφερειακό μας ρόλο. Μόνο οφέλη για την χώρα μας, τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες μπορεί να φέρει μελλοντικά η διασύνδεση. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία», τονίζει περαιτέρω η ΟΕΒ.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση