Powered by

Νέους κανόνες για ψηφιακή ταυτοποίηση πελατών ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) δημοσίευσε την Τρίτη (6/8) τη Δήλωση Πολιτικής για τους νέους κανόνες της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης στοιχείων πελατών (Digital Onboarding) με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας δέουσας επιμελείας μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων (Δήλωση Πολιτικής ή ΔΠ-01-2024).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΚ οριστικοποίησε τη Δήλωση Πολιτικής αφού έλαβε υπόψη, τις απόψεις που υπέβαλαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στη βάση της Δημόσιας Διαβούλευσης ΕΣ-02-2020.

Η ΕΚΚ έλαβε επίσης υπόψη τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για αξιοποίηση Λύσεων στην Εξ Αποστάσεως Ταυτοποίηση Στοιχείων Πελατών σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2023.

Μεταξύ άλλων οι Υπόχρεες Οντότητες στη βάση της έννοιας του Νόμου της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσοδών από Παράνομες Δραστηριότητες του 2007 (Υπόχρεες Οντότητες), μπορούν να αξιοποιούν λύσεις για την επαλήθευση της ταυτότητας των εξ αποστάσεως πελατών σε μία βάση κινδύνου,

Επίσης, Υπόχρεες Οντότητες πρέπει να προβαίνουν σε εκτίμηση κινδύνου προτού προχωρήσουν στην αξιοποίηση λύσεων για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση και να ενημερώνουν εκ των προτέρων την ΕΚΚ γι’ αυτήν τους την πρόθεση.

Ακόμα γίνεται προσθήκη ενός νέου ορισμού, ήτοι του «έγγραφου ταυτοποίησης», με τον οποίο επεκτείνεται η αποδοχή και άλλων εγγράφων πέραν του διαβατηρίου.

Παραμένει η υποχρέωση συλλογής εγγράφων που επιβεβαιώνουν την διεύθυνση του πελάτη. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της διεύθυνσης κατά τη συγκέντρωση αντίγραφων των πρωτότυπων εγγράφων μέσω λύσεων εξ αποστάσεως ταυτοποίησης είναι πλέον εφικτή.

Ερωτήματα για το περιεχόμενο της Δήλωσης Πολιτικής μπορούν να υποβάλλονται στο Τμήμα Πολιτικής της ΕΚΚ μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης policy@cysec.gov.cy

Δειτε Επισης

Ανοδικά άρχισε η βδομάδα στο ΧΑΚ
Λαβύρινθος η ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων-Αναμένουν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση στην Βουλή
Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να εγκρίνεται από την Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ
Ενισχύουν την συνεργασία τους στον τομέα της γεωργίας Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα-Μνημόνιο συναντίληψης
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου