Powered by

Τάσος Γιασεμίδης: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και την κρίση στη Μέση Ανατολή

Στην ανησυχία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως η αναταραχή και ο πανικός στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υπέδειξε ο Τάσος Γιασεμίδης, οικονομολόγος και διοικητικός σύμβουλος της KPMG Κύπρου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις σε πολλές από τις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην οικονομία της Κύπρου, για την οποία εξήγησε ότι θα μπορούσε, επίσης, να επηρεαστεί.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο CBN σχετικά με τις χθεσινές, μεγάλες, απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Γιασεμίδης δήλωσε ότι «η χθεσινή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές οφείλεται κυρίως στον φόβο για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και πιο συγκεκριμένα των ΗΠΑ, στις οποίες τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται δείχνουν επιβράδυνση».

«Επίσης, αρνητικά έχουν επηρεάσει η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια και το κλείσιμο θέσεων των "carry trades". Δηλαδή, το δανεισμό χρημάτων με χαμηλό επιτόκιο από τους επενδυτές για να τα επενδύσουν σε μια αγορά με υψηλότερες αποδόσεις» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης, «οι αναλύσεις που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται στα όρια της ύφεσης ενέτειναν τις συζητήσεις για επιτάχυνση των αποφάσεων της FED για μείωση των επιτοκίων. Αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει και τις αποφάσεις των άλλων Κεντρικών Τραπεζών».

Όσον αφορά την οικονομία της Κύπρου, εξήγησε ότι, επηρεάζεται από την εξωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση, «ιδιαίτερα σε χώρες που είτε είναι γειτονικές είτε με τις οποίες υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί δεσμοί».

«Παρόλο που η οικονομία μας επέδειξε ανθεκτικότητα κατά το περασμένο έτος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα με την εμπλοκή του Ιράν, θα επηρεάσει τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων. Οι επενδυτές ενδέχεται να αναβάλουν τις αποφάσεις τους, αφού το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προχωρήσουν σε μια περίοδο αναταραχής».

Καταληκτικά, προειδοποίησε ότι: «Το γεγονός ότι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορεί να επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ΕΕ και ιδίως εκείνες που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς.

Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι επίσης σημαντική, καθώς η αγορά αναμένει ότι σύντομα θα υπάρξουν σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα».

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας