Powered by

Άλμα πέραν του 10% για τον δείκτη Nikkei μετά την ιστορική βουτιά 12% τη Δευτέρα

Άλμα πέραν του 10%, πραγματοποίησε την Τρίτη (6/8) ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ανακάμπτοντας από την βουτιά ρεκόρ που κατέγραψε την προηγούμενη ημέρα, λόγω ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ και του ισχυρότερου γεν.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε άλμα 10,23% ή 3.217,04 μονάδες, για να κλείσει στις 34.675,46 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ενισχύθηκε 9,30% ή 207,06 μονάδες στις 2.434,21 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο Nikkei σημείωσε βουτιά άνω του 12% ή 4.451,28 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν καλύτερο να προσεγγίσει κανείς τις απότομες διακυμάνσεις με ψυχραιμία, καθώς οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η μεταβλητότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί για ημέρες.

«Το χρηματιστήριο κινήθηκε και πάλι σήμερα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να κρίνουμε την κατάσταση αυτή με ψυχραιμία», δήλωσε ο κ. Κισίντα, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με την αίσθηση του επείγοντος και να διεξάγουμε οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση σε στενή συνεργασία με την (Κεντρική) Τράπεζα της Ιαπωνίας», υπογράμμισε.

Η Nomura Securities ανακοίνωσε ότι η αγορά θα παραμείνει πιθανότατα ασταθής αυτή την εβδομάδα. «Το σημερινό κέρδος μπορεί να εξηγηθεί με μία φράση: μια τεχνική ανάκαμψη» μετά την απότομη πτώση, αναφέρει.

Η IwaiCosmo Securities αναφέρει ότι η ανησυχία για την αμερικανική οικονομία μετριάστηκε εν μέρει από μια καλύτερη από την αναμενόμενη για την αγορά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών για τον Ιούλιο.

«Στην Ιαπωνία, οι πραγματικοί μισθοί τον Ιούνιο έγιναν θετικοί για πρώτη φορά, μετά από 27 μήνες, γεγονός που επίσης έφερε κάποια ανακούφιση», προσθέτει η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Το γεν διαμορφωνόταν εντός της ημέρας στα 145,94 έναντι του δολαρίου, από 146,28 γεν στην αρχή των συναλλαγών. Τη Δευτέρα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε μέχρι τα 141,70 γεν, καταγράφοντας την ισχυρότερη τιμή του από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ένα ισχυρότερο γεν είναι αρνητικό για τους Ιάπωνες εξαγωγείς και τα πρόσφατα ράλι του ιαπωνικού νομίσματος τροφοδοτήθηκαν από τις αποφάσεις πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε 17 χρόνια, ενώ γίνεται λόγος για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων που θα ακολουθήσει, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε μείωση του επιτοκίου, ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των κυριότερων μετοχών στο Τόκιο, την Τρίτη, η Honda εκτινάχθηκε κατά 14,70% στα 1.435,5 γεν μετά από αναφορά ότι αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ τριμήνου.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα