Δυναμικό comeback για την αγορά ακινήτων και επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας του τομέα

Σε ανοδική πορεία, μετά από πτωτικό σερί δύο μηνών, επέστρεψαν οι πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Ιούλιο κατατέθηκαν παγκύπρια 1.667 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.362 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 22%.

Η μεγάλη αυτή αύξηση, πάντως, είχε ως αποτέλεσμα να αναστραφεί και η συνολική εικόνα του έτους μέχρι στιγμής, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων άγγιξε τις 9.210 σε σχέση με 9.051 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας οριακή άνοδο 2%.

Σε επίπεδο επαρχιών, η Λεμεσός διατηρεί την πρωτιά ανακάμπτοντας σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να καταγράφει υψηλές αποδόσεις.

Η εικόνα στις επαρχίες

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου, στη Λευκωσία καταγράφηκαν τον Ιούλιο 310 πωλήσεις σε σχέση με 260 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 19%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στις 2.072 σε σχέση με 1.676 τους πρώτους επτά μήνες του 2023, σημειώνοντας αύξηση 24%.

Στη Λεμεσό οι πωλήσεις τον Ιούλιο άγγιξαν τις 562 σε σχέση με 429 πέρσι, καταγράφοντας άνοδο 29%. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν έσωσε πλήρως την παρτίδα για την χρονιά, αφού το πρώτο επτάμηνο οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 2.953 σε σχέση με 3.105 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 5%.

Στη Λάρνακα οι πωλήσεις ακινήτων έφθασαν τον Ιούλιο στις 418 σε σύγκριση με 326 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας αύξηση 28%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στις 1.994 σε σχέση με 1.777 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 12%.

Στην Πάφο οι πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο έφθασαν τις 294 σε σχέση με 286 τον Ιούλιο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 3%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου περιορίστηκαν στις 1.790 σε σύγκριση με 2.062 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 14%.

Τέλος, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου οι πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο ανήλθαν στις 83, σε σχέση με 61 τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ το επτάμηνο άγγιξαν τις 411 σε σχέση με 431 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, καταγράφοντας μείωση 5%.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Οι δύο νέες γραφειακές αναπτύξεις της bbf: στη Λευκωσία-Εδραιώνεται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων(pics)
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα