Powered by

Σε κατάσταση πανικού οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές-Ο...Κανόνας Σαμ που ενεργοποιήθηκε

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε κατάσταση πανικού από την περασμένη εβδομάδα, όταν η δημοσίευση της έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που περιλάμβανε αδύναμα στοιχεία, ενεργοποίησε αυτό που ονομάζεται "κανόνας Σαμ" (Sahm rule), μια ένδειξη ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Η Κλόντια Σαμ, από την οποία πήρε το όνομά του το φαινόμενο, είναι οικονομολόγος, που εργαζόταν στη Fed και στον Λευκό Οίκο.

Ο κανόνας υποδηλώνει ότι η ύφεση έχει ξεκινήσει όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ είναι 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδό του κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών.

Το όριο ξεπεράστηκε όταν τα στοιχεία της αμερικανικής Κυβέρνησης έδειξαν την Παρασκευή ότι το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Η μέτρηση του κανόνα Σαμ έφτασε τις 0,53 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεντ Λούις.

Ο Florian Ielpo, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Lombard Odier, διαχειρίστριας επενδύσεων, δήλωσε ότι ο κανόνας είναι ένας "καθαρά εμπειρικός" δείκτης χωρίς "καμία θεωρητική βάση". 

Αλλά οι αγορές "έχουν σαφώς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει ύφεση", πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περίμενε πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε υψηλό 23 ετών και αυξήθηκαν για να τιθασεύσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Παρά τα στοιχεία, ακόμη και η ίδια η Σαμ αμφιβάλλει ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώνεται.

"Δεν ανησυχώ ότι, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ύφεση", δήλωσε στο περιοδικό Fortune την Παρασκευή.

"Κανείς δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού σήμερα, αν και φαίνεται ότι κάποιοι μπορεί να βρίσκονται", είπε, προσθέτοντας ότι οι βασικές μετρήσεις της οικονομίας "εξακολουθούν να φαίνονται πολύ καλές".

Η Σαμ επεσήμανε την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών μαζί με τις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ο ερευνητικός όμιλος Capital Economics δήλωσε ότι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται μέχρι στιγμής στην επέκταση του εργατικού δυναμικού και όχι στη μείωση της απασχόλησης.

"Αυτό σηματοδοτεί μια διαφορά από τους προηγούμενους κύκλους", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου, Neil Shearing, σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι "είναι πιθανό ότι ο τυφώνας Beryl να συνέβαλε στην αδυναμία του αριθμού των μισθοδοτούμενων του Ιουλίου".

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Austan Goolsbee δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι οι αριθμοί για την απασχόληση ήταν "πιο αδύναμοι από ό,τι αναμενόταν, αλλά δεν μοιάζουν ακόμη με ύφεση".

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υποβάθμισε επίσης τον αντίκτυπο του Κανόνα Σαμ πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση την περασμένη εβδομάδα.

"Μια στατιστική κανονικότητα θα το αποκαλούσα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed την Τετάρτη. "Δεν είναι σαν ένας οικονομικός κανόνας όπου σας λέει ότι κάτι πρέπει να συμβεί".

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της μεταξύ 5,25% και 5,50%, αλλά ο Πάουελ υπέδειξε ότι μια μείωση θα μπορούσε να έρθει τον Σεπτέμβριο.

Η ενεργοποίηση του κανόνα Σαμ μπορεί να αυξήσει την πίεση στη Fed να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου - ή ακόμη και να δράσει νωρίτερα.

Ο Πάουελ μίλησε δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για την απασχόληση.

"Προφανώς είναι κάτι που θα ανησυχήσει τη Fed", δήλωσε ο Ielpo. "Θα μπορούσε η Fed να προβεί σε απρογραμμάτιστη μείωση των επιτοκίων; Προς το παρόν, δεν είναι πιθανό", πρόσθεσε.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι προηγούμενων στοιχημάτων για μείωση κατά 0,25 μονάδες.

Η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια μείωση για να "επιβραδύνει την πτώση στις αγορές, αν πραγματικά συνεχιστεί μέχρι τότε", δήλωσε ο Ielpo.

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι οι περικοπές θα είναι συνολικά δύο ποσοστιαίες μονάδες τους επόμενους 12 μήνες, "κάτι που έχει παρατηρηθεί μόνο σε ύφεση".

Ο οικονομολόγος της Capital Economics Shearing, ωστόσο, δήλωσε ότι βλέπει μείωση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε μία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος.

"Αν και η έκθεση για την απασχόληση ήταν κακή, δεν ήταν τόσο κακή", είπε

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους