Αυτές είναι οι χώρες με την υψηλότερη ενεργειακή κατανάλωση (πίνακες)

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, λόγω των διαφορών στα επίπεδα εκβιομηχάνισης, τις κλιματικές συνθήκες, την πυκνότητα του πληθυσμού και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, καθώς και των διαφορετικών ενεργειακών πολιτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των χωρών.

Για παράδειγμα, οι χώρες με ψυχρότερο κλίμα μπορεί να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για θέρμανση, ενώ τα βιομηχανοποιημένα έθνη μπορεί να έχουν υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας λόγω των εκτεταμένων τομέων μεταποίησής τους.

Το παρακάτω διάγραμμα του Visual Capitalist, παρουσιάζει τις 15 κορυφαίες χώρες με βάση την κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας το 2023, καθώς και την κατά κεφαλήν κατανάλωση για κάθε παγκόσμια περιοχή.

ενεργεια-γραφημα1

Το Κατάρ κατέγραψε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως το 2023 στα 817 GJ ανά άτομο. Σχεδόν το σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας προέρχεται από το φυσικό αέριο, του οποίου η χώρα διαθέτει άφθονα αποθέματα.

Οι χώρες που βρίσκονται σε θερμά ή ψυχρά κλίματα και είναι επίσης πλούσιες σε έναν συγκεκριμένο ενεργειακό πόρο, όπως το Κατάρ με το φυσικό αέριο ή η Ισλανδία με την γεωθερμική ενέργειά της, αποτέλεσαν ορισμένες από τις χώρες με τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν καταναλωτές ενέργειας το 2023.

Οι χώρες αυτές τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση ή την ψύξη των σπιτιών και συχνά χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, δεδομένου ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται συχνά σε χαμηλά επίπεδα.

ενεργεια-γραφημα2

Παράλληλα, πολλές από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας έχουν αρκετά χαμηλό πληθυσμό, με τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία να είναι τα μόνα κράτη στην πρώτη δεκάδα με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων.

Εξετάζοντας τις διαφορετικές περιοχές, η Βόρεια Αμερική καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια ανά άτομο, 240 GJ ανά κάτοικο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 77 GJ.

Όπως αναφέρει το zerohedge, οι αριθμοί της Βόρειας Αμερικής είναι διαμετρικά αντίθετοι με περιοχές όπως η Αφρική, που καταναλώνει 14 GJ ανά κάτοικο, ή ακόμη και η Νότια και Κεντρική Αμερική με 58 GJ ανά κάτοικο.

ενεργεια-γραφημα3

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας, περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ή 1 στους 10 ανθρώπους, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια

Δειτε Επισης

Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ
Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής
Διακανονισμό για ποσότητες φυσικού αερίου από «Αφροδίτη» και διάδρομο IMEC συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου
Ανδρέας Πουλλικκάς: Ο συνδυασμός που βύθισε στο σκοτάδι την Ιβηρική χερσόνησο-Τι προκάλεσε το black out