Powered by

Η αδυναμία που επιβαρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας και η σειρά οδηγιών που εξέδωσε το Πεκίνο

Η Κίνα εξέδωσε μια σειρά οδηγιών με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, μια αδυναμία που επιβαρύνει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, με το σχέδιο να στοχεύει σε τομείς όπως η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων και τα τρόφιμα και ποτά.

Ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκαν τον περασμένο μήνα να βοηθήσουν στην τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης και να μειώσουν την πίεση στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της Κίνας, μετά από μια συγκέντρωση των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το Κρατικό Συμβούλιο, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας, δημοσίευσε το βράδυ του Σαββάτου στον ιστότοπό του έναν κατάλογο 20 γενικών οδηγιών, ο οποίος αποτελεί έναν γενικό οδικό χάρτη για τα Υπουργεία και τις τοπικές αρχές, καθώς η οικονομία ανακάμπτει μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για την πανδημία στα τέλη του 2022, τα οποία εμπόδιζαν την ανάπτυξη.

Το σχέδιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει προτεινόμενους προϋπολογισμούς, προτρέπει τις αρχές να "αυξήσουν την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας για τους ηλικιωμένους", έναν τομέα με δυνατότητες ανάπτυξης σε μια χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό.

Ζητά επίσης την ανάπτυξη υπηρεσιών παιδικής μέριμνας, καθώς όλο και λιγότεροι νέοι επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά λόγω του υψηλού κόστους της εκπαίδευσης και της έλλειψης κοινωνικών παροχών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, προβλέπονται επίσης μειώσεις του φόρου εισοδήματος για την αντιστάθμιση του κόστους φροντίδας παιδιών κάτω των τριών ετών και ηλικιωμένων πολιτών.

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε επίσης να διασφαλίσει ότι οι επιλέξιμες μικρές επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών θα μπορούν να επωφεληθούν από μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, ιδίως από τις τράπεζες.

Το σχέδιο προβλέπει τη διοργάνωση περισσότερων φεστιβάλ με θέμα το φαγητό και την προώθηση των "σνακ" του δρόμου -δημοφιλή στους ντόπιους- καθώς και δεσμεύσεις για την ενθάρρυνση μεγάλων ξένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών να ανοίξουν τα πρώτα τους καταστήματα στην Κίνα.

Η Κίνα στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά "περίπου 5%" φέτος, αλλά η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου επιβραδύνθηκε απότομα στο 4,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η ανάπτυξή της έχει πληγεί από μια μακροχρόνια κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα