Powered by

Η Κίνα σκέφτεται να επιτρέψει αναχρηματοδότηση ενυπόθηκων δανείων $5,4 τρισ.

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναχρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα δάνεια, συνολικού ποσού 5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, εξετάσει η Κίνα, αναφέρει την Παρασκευή το Bloomberg News, επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διαπραγματευτούν τους όρους του δανείου τους με τους σημερινούς δανειστές τους πριν από τον Ιανουάριο, όταν οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν τις τιμές των υποθηκών, και θα τους επιτραπεί να αναχρηματοδοτήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια με άλλη τράπεζα, για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειες για στήριξη του προβληματικού τομέα των ακινήτων της, ο οποίος στην κορύφωσή του αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο της κινέζικης οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και της μείωσης του κόστους αγοράς κατοικιών.

Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνει για στήριξη του τομέα δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να σταθεροποιήσουν τις τιμές ακινήτων και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, με τις τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα να μειώνονται τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,9% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

Η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τους καταναλωτές της, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι ο στόχος του Πεκίνου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% για το 2024 μπορεί να είναι υπερβολικά φιλόδοξος, ακόμη και όταν άλλοι οικονομικοί δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί.

Τα ενυπόθηκα δάνεια της Κίνας μειώθηκαν περαιτέρω στα τέλη Ιουνίου, παρουσιάζοντας πτώση κατά 2,1%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως κατέδειξαν στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

«Η τελευταία κίνηση, εάν εφαρμοστεί, στέλνει ένα μήνυμα ότι η κεντρική Κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα για τη στήριξη της συνολικής οικονομίας, την προστασία του πλούτου των νοικοκυριών και την τόνωση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Raymond Cheng, επικεφαλής του τομέα ερευνών για την Κίνα στην εταιρεία CGS International Securities HK, προσθέτοντας ότι παραμένει επιφυλακτικός για τον τομέα των ακινήτων.

Ο αναλυτής μετοχών της Morningstar, Jeff Zhang, σημείωσε ότι το αναφερόμενο σχέδιο το οποίο επιτρέπει στους δανειολήπτες να επαναδιαπραγματευτούν τα επιτόκια, θα εφαρμοστεί μόνο στις υφιστάμενες κατοικίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες.

"Πιστεύουμε ότι το μέτρο συμβάλλει κυρίως στην πρόληψη της πρόωρης αποπληρωμής των ενυπόθηκων δανείων" και ως αποτέλεσμα αυτού οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα "μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που εξοικονομούνται για περισσότερη κατανάλωση», δήλωσε ο κ. Zhang.

Δειτε Επισης

Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών