Οι τρεις σταθμοί της Ελληνικής το πρώτο εξάμηνο-Εξαγορά από Eurobank, απόκτηση CNP, συμφωνία με ΕΤΥΚ

Με φόντο την επερχόμενη ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου και πρόκειται ουσιαστικά να σφραγίσει την μετάβασή της στην Eurobank εποχή, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατά το οποίο τα κέρδη της μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €189 εκατ.

Τα αποτελέσματα της Ελληνικής για το πρώτο εξάμηνο ήρθαν να καταδείξουν για μια ακόμη φορά την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προκύπτει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στην αναγνώριση της σημαντικής ενίσχυσης των βασικών μεγεθών της από μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε BBΒ-, ενώ τον περασμένο Ιούνιο 2024 η Moody’s Ratings έθεσε όλες τις αξιολογήσεις της Ελληνικής σε αναθεώρηση για αναβάθμιση.

Οι σημαντικές εξελίξεις-σταθμοί

Κατά το πρώτο μισό του χρόνου που διανύουμε υπήρξαν για την Ελληνική σημαντικές εξελίξεις-σταθμοί, με πρώτιστη βεβαίως την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Eurobank για εξαγορά της τράπεζας.

Σε μια απόφαση ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Ελλάδα να επενδύσει στην Ελληνική, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μοντέλο και franchise της τράπεζας, αλλά κατ’ επέκταση και στην οικονομία της χώρας, η Eurobank εξασφάλισε με την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης ποσοστό ύψους 55,9%, εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελληνική Τράπεζα.

Σημαντικό ορόσημο για την Ελληνική Τράπεζα αποτέλεσε παράλληλα η υπογραφή, τον περασμένο Ιούλιο, της συμφωνία πώλησης και αγοράς με την CNP Assurances για την εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα.

Πρόκειται για εξέλιξη που θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και να καταστεί ένας κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου.

Στο πεδίο των εργασιακών εξάλλου, επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο να ξεπεραστεί ένα μακροχρόνιο ζήτημα με την ΕΤΥΚ, συμφωνώντας σε ένα πλαίσιο για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, ταυτόχρονα με το πλάνο μετασχηματισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η επόμενη μέρα…

Σκιαγραφώντας κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων εξαμήνου την επόμενη μέρα, ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Αντώνης Ρούβας

σημείωσε πως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας μέσω της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στο ESG.

Για να διαβεβαιώσει παράλληλα ότι η ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων.

Στρατηγικοί στόχοι φυσικά που είναι προφανώς άμεσα συνυφασμένοι με το πλάνο το οποίο η Eurobank έχει για την Ελληνική και που το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του θα δώσει η γενική συνέλευση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Τα περιζήτητα πράσινα επαγγέλματα και οι πραγματικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Οι αφυπηρετήσεις, οι παραιτήσεις και οι…απολύσεις στο Δημόσιο-Πόσοι και γιατί πέρασαν την πόρτα εξόδου
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της