Powered by

Η νότια Ευρώπη έχει απηυδήσει με τους τουρίστες-Το Άμστερνταμ απαγόρευσε την κατασκευή νέων ξενοδοχείων

Η Ρώμη, η Βαρκελώνη και η Αθήνα έχουν βαρεθεί τους τουρίστες. Ενώ η πανδημία προσέφερε μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα σε πολλούς ντόπιους από τις ορδές των ταξιδιωτών, οι ενοχλητικοί τουρίστες τους εκνευρίζουν και πάλι σε τέτοιο βαθμό, που κάτοικοι και ακτιβιστές έχουν κατέβει στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο υπερτουρισμός ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων και κάνει τα ήδη περιορισμένα αποθέματα νερού πιο σπάνια. Σε αστικά κέντρα που πλήττονται από την ξηρασία, όπως η Βαρκελώνη, οι τουρίστες καταναλώνουν σημαντικά περισσότερο νερό από τον μέσο κάτοικο. Στη Σικελία, ορισμένες πόλεις έχουν αρχίσει να διώχνουν τους τουρίστες λόγω της λειψυδρίας.

Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, είναι λιγότερο διατεθειμένες να εφαρμόσουν βιώσιμα μέτρα. Για πολλές χώρες της Ε.Ε., ιδίως αυτές της νότιας Ευρώπης, ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας τους: 11,3% για την Κροατία και μεταξύ 6 και 8% για την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με ανάλυση της Allianz.

Εν μέρει λόγω του τουρισμού, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα – που επί μακρόν ήταν οι ουραγοί μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης – ξεπέρασαν τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ε.Ε. το 2023. Ενώ το ΑΕΠ σε όλο το μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,5%, οι οικονομίες της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας σημείωσαν ποσοστά άνω του 2%.

«Αυτό που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης είναι αυτό που αρχίσαμε να βλέπουμε και πριν από την πανδημία», δήλωσε στο POLITICO η Σάντρα Καρβάο, διευθύντρια στην υπηρεσία τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Στα τέλη Ιουλίου, περίπου 20.000 ακτιβιστές κατά του τουρισμού συγκεντρώθηκαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, απαιτώντας την αλλαγή ενός τουριστικού μοντέλου που, όπως λένε, βλάπτει τις Βαλεαρίδες Νήσους, των οποίων τα τρία κύρια νησιά είναι η Μαγιόρκα, η Μινόρκα και η Ίμπιζα.

Το 2023, ο συνολικός αριθμός των τουριστών στα νησιά ανήλθε σε 14,4 εκατομμύρια – ένας τεράστιος αριθμός επισκεπτών για τα νησιά που έχουν μόλις 1,2 μόνιμους κατοίκους.

Στη Βαρκελώνη, ακτιβιστές ψέκασαν τουρίστες με νεροπίστολα σε μια μικρότερης κλίμακας διαμαρτυρία. Ο υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας καταδίκασε τη δράση αυτή, λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα φιλοξενίας της χώρας.

Δρόμοι και δημόσιοι χώροι σε όλη την Ισπανία κατακλύζονται από αυτοκόλλητα και γκράφιτι που αναφέρονταν στους «guiris», έναν ήπια υποτιμητικό όρο της καθομιλουμένης για τους τουρίστες που δεν σεβάζονται τους νόμους και την τοπική κουλτούρα.

Παρόμοιες αντιτουριστικές διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι σε πόλεις σε όλη την Ισπανία, μεταξύ άλλων στη Μαδρίτη, τη Μάλαγα, τη Γρανάδα και το Αλικάντε. Εκτός της Ισπανίας, τουριστικά hotspots όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν καταγρ διαμαρτυρίες διαφόρων βαθμών.

Οι πόλεις καταπολεμούν τον υπερτουρισμό με πρόστιμα, τέλη και απαγορεύσεις, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.

Ορισμένες έχουν εφαρμόσει κανόνες για να αποτρέψουν τους τουρίστες. Για παράδειγμα, απαγορεύονται οι selfies σε περιοχές της ιταλικής πόλης Πορτοφίνο, απαγορεύεται το κάθισμα στα Σκαλινάτα της Ρώμης, απαγορεύονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας ή στη Σαντορίνη της Ελλάδας και απαγορεύονται οι σαγιονάρες στο Cinque Terre.

Στη Βενετία, οι αρχές εισήγαγαν ένα συμβολικό τέλος εισόδου 5 ευρώ για να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών. Το μέτρο, ωστόσο, απέτυχε, υποδαυλίζοντας αντίθετα περαιτέρω διαμαρτυρίες από τους ντόπιους που ισχυρίστηκαν ότι η πόλη έχει μετατραπεί σε πάρκο διασκέδασης.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η πόλη θα απαγορεύσει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες μέχρι το 2028, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα από την σημαντική έλλειψη κατοικιών. Την τελευταία δεκαετία, τα Κανάρια Νησιά, μαζί με τις πόλεις του Βερολίνου και της Λισαβόνας έχουν εγκρίνει παρόμοια μέτρα.

Το Άμστερνταμ, το οποίο έχει αποκτήσει τη φήμη της πρωτεύουσας των πάρτι της Ευρώπης, απαγόρευσε το κάπνισμα μαριχουάνας στο Red Light District και ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο τους νέους, θορυβώδεις Βρετανούς που επισκέπτονται την πόλη μόνο για να διασκεδάσουν. Πρόσφατα, ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της κατασκευής νέων ξενοδοχείων.

Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς που περιορίζουν τους επισκέπτες, ορισμένοι έχουν επιλέξει μια πιο φιλική προσέγγιση. Η Κοπεγχάγη, για παράδειγμα, προσφέρει ανταμοιβές για να ενθαρρύνει τη φιλική προς το κλίμα συμπεριφορά των τουριστών.

Όσοι κάνουν ποδήλατο, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή συλλέγουν σκουπίδια στην πόλη μπορεί να κερδίσουν από ένα δωρεάν καφέ μέχρι δωρεάν είσοδο σε μουσεία.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Μια ανάσα από τη δημοσιονομική παράλυση oι ΗΠΑ-Ντόναλντ Τραμπ και Eλον Μασκ τορπίλισαν συμφωνία με τους Δημοκρατικούς
Γαλλία: Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μειώνεται για τρίτο συνεχή μήνα εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου
Bitcoin: Σε χαμηλό τετραμήνου μετά τις αποφάσεις της Fed-«Προσγειώθηκε» στα $101.280
Fed: Με τρίτη μείωση των επιτοκίων «κλείνει» το 2024-Σήμα για χαμηλότερο ρυθμό το 2025
UBS: O χρυσός θα συνεχίσει να «λάμπει» και το 2025
DBRS: Ευνοϊκές οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2024 παρά τις προκλήσεις
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ
ΗΠΑ: Νέο άλμα στις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνει τις αντοχές της οικονομίας – Τι σημαίνει για τη Fed
«Καμπάνα» €251 εκατ. στη Meta για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ