Εκτόξευση των ενοικίων στα malls-Πόσα στοιχίζει η ενοικίαση και αγορά καταστήματος σε εμπορικούς δρόμους

Σταθερή προτίμηση επιδεικνύουν οι καταναλωτές στα εμπορικά κέντρα, τα οποία ξεπερνούν σημαντικά σε δημοτικότητα τα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους. Τη φετινή χρονιά, ο συνολικός εμπορικός χώρος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, διατηρώντας τις τιμές σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2023.

Σύμφωνα με έκθεση της Danos International Property Consultants and Valuers, τα εμπορικά κέντρα της Κύπρου έχουν λίστες αναμονής με ενδιαφερόμενους tenants, οι οποίοι αποτελούνται από γνωστές αλυσίδες ρούχων μέχρι εστιατόρια fast-food.

Την ίδια ώρα, εκφράζεται ανησυχία για την κυριαρχία των malls του νησιού, καθώς ο εντεινόμενος μεταξύ τους ανταγωνισμός και η ραγδαία επέκτασή τους επηρεάζει αναπόφευκτα την επισκεψιμότητα και τους τζίρους των καταστημάτων σε εμπορικές οδούς των πόλεων.

Τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα

Συγκεκριμένα, τα malls έχουν κερδίσει την εύνοια των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια προσφέροντας μια ποικιλία από καταστήματα και επιλογές διασκέδασης κάτω από έναν ενιαίο χώρο.

Αυτή η επιτυχία, τονίζεται στην έκθεση της ΔΑΝΟΣ, αντανακλάται στις τιμές ενοικίασης, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα €70 ανά τετραγωνικό μέτρο, από €45 ανά τ.μ. πριν από την πανδημία.

Το σταθερό ενδιαφέρον των καταναλωτών αφορά τόσο τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της Κύπρου, όσο και τα προγραμματιζόμενα.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα δύο νέα εμπορικά κέντρα της ανατολικής Λεμεσού που βρίσκονται στα σκαριά, τα οποία έχουν εξασφαλίσει την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Πρόκειται αφενός για το Mall of Limassol που προωθείται από την Atterbury Europe, η οποία διαχειρίζεται επίσης το Mall of Cyprus και το Mall of Engomi και αφετέρου το Mall of Limassol, το οποίο προωθούν από κοινού το Nicosia Mall, σε συνεργασία με τον Όμιλο Παπαντωνίου.

Κάθε επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα €120 εκατ., με τα δύο έργα να περιλαμβάνουν πάνω από 100 καταστήματα, εάν και εφόσον προχωρήσουν.

Τα ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους

Ανοδικά κινήθηκαν σε όλες τις πόλεις οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων σε βασικές εμπορικές οδούς.

Με βάση την έκθεση της ΔΑΝΟΣ, για τα εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ €20 και €45 ευρώ ανά τ.μ. το 2024, από €15-€45/τ.μ. το 2023.

mallsenoikia

Στη Λάρνακα, οι τιμές αυξήθηκαν στα €10-25 ανά τ.μ. το 2024 έναντι €6-€20/τ.μ. που ήταν το 2023.

Τα υψηλότερα ενοίκια για καταστήματα σε εμπορικές αρτηρίες εντοπίζονται στη Λεμεσό, με τις τιμές να κυμαίνονται από €25 έως €50 ανά τ.μ. συγκριτικά με €20-€45/τ.μ. την περασμένη χρονιά.

Από την άλλη, στην Αμμόχωστο και την Πάφο, οι τιμές ενοικίασης παραμένουν στα επίπεδα του 2023, καθώς κυμαίνονται από €10 μέχρι €25 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πόσα πωλούνται τα καταστήματα

Στα περσινά επίπεδα παρέμειναν οι τιμές πώλησης καταστημάτων στη Λευκωσία, με το κόστος αγοράς να κυμαίνεται από €4.000 έως €5.000 το τετραγωνικό μέτρο.

Στη Λάρνακα, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε €2.500-€3.000 ανά τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με €2.000-€2.500/τ.μ. το 2023.

mallstimes

Στη Λεμεσό, οι τιμές παρέμειναν στα επίπεδα του 2023, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ €5.500 και €6.500 το τ.μ. Στην Αμμόχωστο και την Πάφο, οι τιμές πώλησης καταστημάτων παρέμειναν επίσης σταθερές, κυμαινόμενες από €2.000 έως €2.500/τ.μ.

Ανησυχία για την κυριαρχία των malls

Σε πορεία ανάπτυξης βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα σε όλη την Κύπρο. Ιδιαίτερα το λιανικό εμπόριο της Λεμεσού αναμένει με ανυπομονησία να δει κατά πόσο οι νέες προσθήκες (δύο νέα malls) θα καταφέρουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των malls ή θα οδηγήσουν σε αύξηση του μεταξύ τους ανταγωνισμού χωρίς να επηρεάσουν τα εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΔΑΝΟΣ, κάθε κίνηση απαιτεί ενδελεχή μελέτη από τις τοπικές και κρατικές αρχές, με την καθοδήγηση ειδικών συμβούλων.

Καλούνται, στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υιοθετήσουν μια υβριδική προσέγγιση για να εξασφαλίσουν την ευημερία της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας κάθε περιοχής, αντί να προσθέτουν απλώς περισσότερους εμπορικούς χώρους

Δειτε Επισης

Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις
ΝΟΟΗ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία κρασιού χωρίς αλκοόλ
Στα 21 δις το εμπορικό πλεόνασμα ευρωζώνης
Δωρεάν σεμινάρια για βιογραφικό και επικοινωνιακές δεξιότητες από την Coca-Cola HBC Κύπρου
Αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Μιχάλης Παναγίδης: Νέα τάση στον κλάδο των υπεραγορών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ξεκαθαρίζει για καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού το Υπουργείο Εμπορίου-Καμιά πρόθεση για εξαιρέσεις
Lyle & Scott: Στο Nicosia Mall το brand-χορηγός ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και ΑΕΚ Αθηνών
Director και γενικός διευθυντής των Mall of Cyprus και Mall of Engomi ο Κύπρος Χατζηστυλλής