Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου για γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, και ο νέος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τρόπους συνεργασίας για την επίσπευση της αξιοποίησης των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίσκεψη του κ. Badawi στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του κ. Παπαναστασίου, με σκοπό την πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Υπουργών.

Στη σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό την προεδρία των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας.

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, με τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών της Αιγύπτου και τη μεταφορά αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγές στις διεθνείς αγορές, ως μία από τις κύριες επιλογές για την αξιοποίησή τους.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Βασικός πυλώνας της οικονομίας ο τομέας των ακινήτων-Ουσιαστική συμβολή για λύσεις στο στεγαστικό
Θέλει επέκταση των συλλογικών συμβάσεων ο Γιάννης Παναγιώτου-Τι βλέπει ως προβληματικό και ανησυχητικό
Γιάννης Παναγιώτου: Επιδίωξη η ελάφρυνση αναλογιστικής μείωσης του 12% με στοχευμένο τρόπο
Αμετάθετος στόχος ο φορολογικός μετασχηματισμός από 1η Ιανουαρίου 2026-Δεν αλλάζει η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης
Κ. Λετυμπιώτης: Αποδίδει η πολιτική της Κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, την απασχόληση και τη νεολαία
Το νέο μεγάλο επενδυτικό μέτρο της κυβέρνησης-Προκηρύσσει το σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής €67,5 εκατ.
ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη για την κυπριακή οικονομία, αλλά με ενδείξεις υπερθέρμανσης-Καμπανάκια και συστάσεις
Όμιλος Παπαέλληνας: Ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής Johnsof στην κυπριακή αγορά
Deloitte Κύπρου: Ενδυναμώνει τη διοικητική της ομάδα με δύο νέους συνέταιρους
Τα οφέλη των ΑΠΕ, οι αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες και η ενίσχυση του ελεύθερου ανταγωνισμού ως μονόδρομος