Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου για γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, και ο νέος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τρόπους συνεργασίας για την επίσπευση της αξιοποίησης των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίσκεψη του κ. Badawi στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του κ. Παπαναστασίου, με σκοπό την πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Υπουργών.

Στη σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό την προεδρία των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας.

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, με τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών της Αιγύπτου και τη μεταφορά αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγές στις διεθνείς αγορές, ως μία από τις κύριες επιλογές για την αξιοποίησή τους.

Δειτε Επισης

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος