Αναβαθμίζοντας την Πάφο: Η Ευρώπη επενδύει στο εμπορικό παραδοσιακό κέντρο

Στον σημερινό, σύνθετο τοπίο της Ευρώπης, μία πρωτοβουλία ξεχωρίζει για τα σαφή της μηνύματα και την επικοινωνία που προωθεί μεταξύ των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο EUHeyday, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον αντίκτυπο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στην καθημερινότητά μας.

Μέσα από εκστρατείες πληροφόρησης και εκδηλώσεις το EUHeyday αποσκοπεί στην προώθηση μιας πιο ουσιαστικής κατανόησης της Πολιτικής Συνοχής. Στόχος του είναι να παρουσιάσει τον τρόπο μέσα από τον οποίο οι χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά μας με έξυπνες, ψηφιακές, πράσινες δημόσιες επενδύσεις.

Ο σχεδιασμός ενός εικονικού Μαραθωνίου είναι μόλις μία από τις δράσεις που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να αναδείξουν έργα της Ε.Ε. Το έργο EUHeyday μέσω του Εικονικού Μαραθωνίου, μια καινοτόμο πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της προβολής και του αντίκτυπου των έργων που υποστηρίζονται από την Πολιτική Συνοχής στην Πάφο, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μέσω του έργου DiGiNN, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει εικονικοποιηθεί μια καθορισμένη διαδρομή, με 10 επιλεγμένα σημεία στην πόλη της Πάφου, αναδεικνύοντας τις μεταμορφωτικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε διάφορα σημαντικά σημεία της πόλης.

Με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το έργο ανέδειξε πώς μπορεί η ΕΕ να στηρίξει την αναζωογόνηση ενός ολόκληρου κέντρου, βελτιώνοντας την κυκλοφοριακή διαχείριση και αναβαθμίζοντας την πλατεία Κέννεντυ, και συνεπώς τη ζωή των πολιτών.

Το Έργο αφορά, συγκεκριμένα, στην αναβάθμιση και ενοποίηση δημόσιων δρόμων του Εμπορικού Παραδοσιακού Κέντρου της Πάφου, βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης και ανάδειξη της Πλατείας Κέννεντυ. Στόχος του έργου ήταν η αναζωογόνηση, ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του κεντρικού πυρήνα της πόλης ώστε να συγκρατήσει και να αναβαθμίσει, με βάση τη νέα υποδομή, την εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή.
Σε ολόκληρο το Εμπορικό Κέντρο υπάρχουν τρεις πλατείες: Η πλατεία Κέννετυ, η οποία λειτουργεί ως προπύλαιο του κεντρικού πυρήνα του εμπορικού κέντρου της Πάφου και δύο μικρές πλατείες - η Πλατεία 19ης Μαρτίου και Μάρκου Δράκου -, οι οποίες αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης και ανάσας με θέα τα διάφορα ιστορικά σημεία της πόλης.
Το Εμπορικό Κέντρο πεζοδρομοποιήθηκε, δηλαδή αποκλείστηκε η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτό, εκτός των οχημάτων τροφοδοσίας και εκτάκτου ανάγκης. Σε αρκετούς δρόμους και όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν, έγινε φύτευση δέντρων, ενώ το δίκτυο της ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, υπογειοποιήθηκε σε ολόκληρο το κέντρο. Τοποθετήθηκε, επίσης, νέο σύστημα ύδρευσης και αντικαταστάθηκαν όλοι οι υφιστάμενοι αγωγοί.
Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκαν παρόδιοι χώροι στάθμευσης στους δρόμους που παραμένουν ανοικτοί στην κυκλοφορία οχημάτων και δημιουργήθηκε νέος χώρος στάθμευσης δίπλα από την πλατεία Κέννετυ, χωρητικότητας 208 θέσεων, περιλαμβανομένων θέσεων για ΑΜΕΑ και ταξί. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017 με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό €8.7 εκ.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν περήφανοι για την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, να ενημερωθούν για την ευρωπαϊκή συνεργασία και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης!

Το έργο EUHeyday συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Περισσότερα για το έργο EUHeyday:

Facebook, Instagram, Youtube ή στην Ιστοσελίδα του έργου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και Europa UOMO Κύπρου στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Νέα σχολική χρονιά για το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»
Το φεστιβάλ νεολαίας «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ επιστρέφει για 8η χρονιά
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
pr: partners: Υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης
ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση επτά επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «DISRUPT»-Στα 23 εκατ. το συνολικό της ύψος
Ινστιτούτο Κύπρου: Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
The Gamechangers Stage: Οι πρωτοπόροι που αλλάζουν το τοπίο των επιχειρήσεων
«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα