Powered by

Καλπάζει η ρωσική οικονομία παρά την πίεση του πολέμου και των κυρώσεων

Ανθεκτική απέναντι στις πιέσεις του πολέμου και των διεθνών κυρώσεων παραμένει η ρωσική οικονομία παρουσιάζοντας σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,3% τον Ιούλιο κυρίως χάρη στην στρατιωτική παραγωγική μηχανή και κατά 4,8% από τις αρχές της χρονιάς, σε σχέση με 3,1% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Έτσι, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο εκτινάχθηκαν – σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία – στο 4,6%, από 1,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι αρχές απέδωσαν τις πολύ καλές επιδόσεις στις ισχυρές κεφαλαιουχικές επενδύσεις, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, που έκαναν άλμα κατά 8,3% το δεύτερο τρίμηνο, μετά το επίσης εντυπωσιακό 14,5% του πρώτου τριμήνου.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την υψηλή αντίσταση της ρωσικής οικονομίας στις αρνητικές δυνάμεις των κυρώσεων και των εμποδίων στις διεθνείς πληρωμές της χώρας, αν και η εικόνα της έχει αρχίσει να παρουσιάζει τάσεις υπερθέρμανσης με άνοδο του πληθωρισμού και επίμονα κενά σε θέσεις εργασίας.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις παρεμβάσεις προχωρώντας σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ανεβάζοντας τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, στο 18% τον Ιούλιο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Αγκάθι κατά την Τράπεζα είναι η τροφοδότηση του πληθωρισμού από τον υψηλό ρυθμό αύξησης των μισθών, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει τους μισθούς για να κρατήσουν το προσωπικό τους και να καλύψουν τα κενά που δημιουργεί η στράτευση πολλών εργαζομένων.

Το πρώτο μισό της χρονιάς οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 9,4% με τους ονομαστικούς μισθούς να εκτινάσσονται σε ποσοστό 18,1%. Ο δε, δείκτης ανεργίας παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, στο 2,4%.

Δειτε Επισης

Έκατσε στην εξαίρεση η μπίλια για το καζίνο…Αίρεται ο περιορισμός στις συναλλαγές με μετρητά για άνω των 10.000
Ιωάννης Γεωργούλας: Ευκαιρίες από τις ψηφιακές πληρωμές- Ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή
Γιώργος Καρατζιάς: Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για EMI's και PI's η Κύπρος-Η ρυθμιστική στρατηγική της ΚΤΚ
Σχέδιο στήριξης €14,1 δισ. για αντιμετώπιση των δασμών Τραμπ παρουσίασε ο Ισπανός πρωθυπουργός
Μ. Κωνσταντίνου: Χειρότεροι απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά οι δασμοί Τραμπ-Το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας
Στο στόχαστρο της Ε.Ε. οι αμερικανικές big tech μετά τους δασμούς Τραμπ
Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών-Τι λένε οι αναλυτές(γράφημα)
Τι σημαίνει η επίθεση Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο-Οι εκτιμήσεις UBS, Citi, Deutsche Bank, Commerzbank και Capital Economics
Πειστικές απαντήσεις από τους εισαγωγείς για τους takata-Tι είπαν ενώπιον της ερευνητικής Τρικωμίτης και εταιρείες
Τ. Γιασεμίδης: Περιορισμένες οι εξαγωγές της Κύπρου στις ΗΠΑ, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Ο κίνδυνος για τις επενδύσεις