Μετά την έλλειψη προσωπικού, το στεγαστικό δυσκολεύει το λιανεμπόριο-Αίτημα για εργατικές κατοικίες σε αγροτικές περιοχές

Μετά την εξεύρεση προσωπικού, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα βραχνά, όχι μόνο για το λιανικό εμπόριο, αλλά και για αρκετούς κομβικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, η στέγαση των εργαζομένων ανάγεται σε νέα πρόκληση για τους εργοδότες.

Η τουριστική σεζόν δοκίμασε τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες δυσκολεύονται να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό. Παράλληλα, οι επεκτάσεις, αλλά και οι επερχόμενες αφίξεις στο λιανεμπόριο, δημιουργούν ανάγκες για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί η δυσκολία εξεύρεσης στέγης για το ξένο εργατικό δυναμικό που θα απασχοληθεί. Η αυξημένη ζήτηση και οι ανάγκες σε προσωπικό δεν μπορεί να καλυφθεί από την υφιστάμενη προσφορά εγχώριων εργαζομένων, με αποτέλεσμα η εισαγωγή προσωπικού να καθίσταται μονόδρομος.

Αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση στέγης με προδιαγραφές

Η εξέταση των αιτημάτων για εισαγωγή ξένου προσωπικού έχει επισπευθεί, ενώ επιχειρηματίες και Τμήμα Εργασίας έχουν αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας, αν και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραμένει πολύπλοκη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική, χωρίς ακόμα να παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι υποχρέωση των εργοδοτών είναι η διασφάλιση διαμονής με τις σωστές προδιαγραφές για τους ξένους εργαζόμενους που θα έρθουν στην Κύπρο για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς σε προσωπικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζητήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών με αίτημα την αύξηση του συντελεστή δόμησης με στόχο την ανάπτυξη εργατικών κατοικιών σε αγροτικές/γεωργικές περιοχές.

«Με τα νέα ανοίγματα, τις επεκτάσεις και τους χιλιάδες εργαζόμενους από τρίτες χώρες που θα κληθούν να έρθουν στην Κύπρο, η εξεύρεση της κατάλληλης στέγης αναδεικνύεται σε σοβαρό ζήτημα», ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας ότι ευθύνη των εργοδοτών είναι η διασφάλιση για τους εργαζομένους της διαβίωσης που θα πληροί κάποιες αδιαπραγμάτευτες προδιαγραφές.

Καλή θέληση για επίλυση των προβλημάτων ζητά ο ΠΑΣΥΛΕ

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων, η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, αλλά και η άρνηση μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων να δεχθούν στις εγκαταστάσεις τους ως ενοικιαστές ξένους εργαζομένους, εμποδίζει τις επιχειρήσεις να εξεύρουν στέγη για το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως η ανέγερση πολυκατοικιών σε αγροτικές περιοχές.

Ωστόσο, λόγω δυσκολιών στην κάλυψη των αναγκών υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σε αυτές τις περιοχές, το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε, μέσω απάντησής του στους επηρεαζόμενους, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει για την ώρα η ανάπτυξη εργατικών κατοικιών.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο InBusinessNews, ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ σημείωσε ότι με την στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων και με καλή θέληση μπορεί να βρεθεί λύση όσον αφορά στα ζητήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, τονίζοντας ότι η ανέγερση εργατικών κατοικιών σε αγροτικές περιοχές αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΑΣΥΛΕ θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για την κατά παρέκκλιση αδειοδότηση συγκεκριμένων πολεοδομικών ζωνών (αγροτικών, γεωργικών), με στόχο την ανάπτυξη εργατικών κατοικιών, αλλά και την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν όσον αφορά την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε αυτές τις περιοχές.

Δειτε Επισης

Δωρεάν σεμινάρια για βιογραφικό και επικοινωνιακές δεξιότητες από την Coca-Cola HBC Κύπρου
Αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Μιχάλης Παναγίδης: Νέα τάση στον κλάδο των υπεραγορών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ξεκαθαρίζει για καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού το Υπουργείο Εμπορίου-Καμιά πρόθεση για εξαιρέσεις
Lyle & Scott: Στο Nicosia Mall το brand-χορηγός ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και ΑΕΚ Αθηνών
Director και γενικός διευθυντής των Mall of Cyprus και Mall of Engomi ο Κύπρος Χατζηστυλλής
Καλούν στη Βουλή τον Παπαναστασίου για το πλαφόν στην τιμή εμφιαλωμένου νερού-Εξαιρούνται τα αεροδρόμια
Unicars: Στρατηγική συνεργασία με το δίκτυο pcharge της Πετρολίνα-Γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα ηλεκτροκίνησης
Beauty Line: Γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα ομορφιάς με έναν μήνα αφιερωμένο στην εσωτερική και εξωτερική λάμψη
Η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα