Powered by

Ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ

Ο Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής και επικεφαλής του Telegram, επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου την Τετάρτη για να αντιμετωπίσει πιθανές κατηγορίες για αποτυχία να περιορίσει το εξτρεμιστικό και παράνομο περιεχόμενο στη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μετά τη σύλληψή του το Σαββατοκύριακο.

Ο Ρωσικής καταγωγής Ντούροφ, 39 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από το Παρίσι αργά το Σάββατο.

Μετά από σχεδόν τέσσερεις ημέρες ανάκρισης, τελώντας υπό κράτηση από Γάλλους ανακριτές, παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές που θα αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Ένας ανακριτής στο Παρίσι θα αποφασίσει αν θα ασκήσει κατηγορίες εναντίον του Ντούροφ και το δικαστικό σώμα θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή αν θα αφεθεί ελεύθερος, πιθανώς υπό δικαστικό έλεγχο με περιορισμούς στις μετακινήσεις του.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας που άνοιξε εμπιστευτικά στις 8 Ιουλίου, ο Ντούροφ ερευνάται ως ύποπτος για 12 αδικήματα που σχετίζονται με την αποτυχία περιορισμού του εξτρεμιστικού και εγκληματικού περιεχομένου στο Telegram, ανέφεραν πηγές κοντά στην έρευνα.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας ίδρυσε το Telegram καθώς βρισκόταν στη διαδικασία να εγκαταλείψει την πατρίδα του τη Ρωσία πριν από μια δεκαετία. Η ανάπτυξη της εφαρμογής ήταν αλματώδης, έχοντας πλέον πάνω από 900 εκατομμύρια χρήστες.

Μια αινιγματική φιγούρα που σπάνια μιλάει δημόσια, ο Ντούροφ είναι πολίτης της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εδρεύει η Telegram.

Το περιοδικό Forbes υπολογίζει την τρέχουσα περιουσία του στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και προωθεί με περηφάνια τις αρετές μιας ασκητικής ζωής που περιλαμβάνει λουτρά πάγου και όχι κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ.

Πολλά ερωτήματα έχουν εγερθεί σχετικά με τον χρόνο και τις συνθήκες κράτησης του Ντούροφ, με τους υποστηρικτές του να τον βλέπουν ως υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και τους επικριτές ως απειλή που ηθελημένα επέτρεψε στο Telegram να βγει εκτός ελέγχου.

Η εφημερίδα Le Monde ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Ντούροφ είχε συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε πολλές περιπτώσεις πριν λάβει τη γαλλική ιθαγένεια το 2021, μέσω ειδικής διαδικασίας που προορίζεται για όσους θεωρούνταν ότι είχαν ειδική συνεισφορά στη Γαλλία.

Η Wall Street Journal πρόσθεσε ότι σε ένα γεύμα το 2018, ο Μακρόν - ο οποίος μαζί με την ομάδα του ήταν στο παρελθόν μανιακός χρήστης του Telegram - είχε προτείνει να έχει την έδρα του στο Παρίσι, αλλά ο Ντούροφ αρνήθηκε.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchaine ανέφερε ότι όταν συνελήφθη ο Ντούροφ είχε ισχυριστεί ότι βρισκόταν στο Παρίσι για να δειπνήσει με τον Μακρόν, κάτι που το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε

'Τίποτα να κρύψει'
Ο Ντούροφ, ο οποίος εδρεύει στο Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια, έφτασε στο Παρίσι από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και σχεδίαζε να δειπνήσει στη γαλλική πρωτεύουσα, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Το γαλλικό OFMIN, ένα γραφείο που είναι επιφορτισμένο με την πρόληψη της βίας κατά ανηλίκων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ντούροφ σε μια προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα αδικήματα όπως απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακό εκφοβισμό, οργανωμένο έγκλημα και προώθηση της τρομοκρατίας.

Το Telegram είπε σε απάντηση ότι «ο Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη».

Η Telegram έχει τοποθετηθεί ως μια «ουδέτερη» εναλλακτική λύση σε πλατφόρμες που ανήκουν στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επικριθεί για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που χρησιμοποιήθηκε ενεργά από πολιτικούς και σχολιαστές και στις δύο πλευρές του πολέμου.

Ωστόσο, οι επικριτές το κατηγορούν ότι φιλοξενεί συχνά παράνομο περιεχόμενο, από ακραίες σεξουαλικές εικόνες έως υπηρεσίες παραπληροφόρησης και ναρκωτικών.

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους