Ινστιτούτο Κύπρου: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί καλή οικονομική και κοινωνική πολιτική

Το Ινστιτούτο Κύπρου δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο κείμενο στη σειρά των Σχολίων Πολιτικής (Policy Briefs) που εκδίδει, με τίτλο «Η Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Αποτελεί Καλή Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική».

Σε αυτό, ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Θεόδωρος Ζαχαριάδης ενημερώνει για τα πρόσφατα ευρήματα επιστημονικών μελετών, αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

Υπογραμμίζει ότι οι νεότερες μελέτες αφενός καταλήγουν σε πολύ πιο αρνητικές προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία απ’ ό,τι οι παλαιότερες αναλύσεις, και αφετέρου εκτιμούν ότι η Κύπρος θα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις βαρύτερες κλιματικές επιπτώσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για τον λόγο αυτό, το Σχόλιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, τόσο για τον περιορισμό των εκπομπών που ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος, όσο και για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, οι αποφάσεις για την κλιματική πολιτική θα πρέπει να συνεκτιμούν τα σοβαρά οφέλη που θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, λόγω της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και λόγω της προστασίας που μπορούν να παρέχουν αυτές οι πολιτικές στους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε εδώ το σχόλιο στα ελληνικά και αγγλικά.

H κλιματική αλλαγή και ειδικότερα οι επιπτώσεις για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή θα συζητηθούν στο επικείμενο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στις 26-28 Σεπτεμβρίου στη Λάρνακα. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα https://emmeclimate2024.cyi.ac.cy/.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και Europa UOMO Κύπρου στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Νέα σχολική χρονιά για το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»
Το φεστιβάλ νεολαίας «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ επιστρέφει για 8η χρονιά
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
pr: partners: Υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης
ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση επτά επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «DISRUPT»-Στα 23 εκατ. το συνολικό της ύψος
Ινστιτούτο Κύπρου: Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
The Gamechangers Stage: Οι πρωτοπόροι που αλλάζουν το τοπίο των επιχειρήσεων
«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα