Powered by

Μικρή άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και επεκτείνοντας την πρόσφατη αύξηση της αισιοδοξίας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ανέβηκε στο 103,3 τον Αύγουστο, ελαφρώς υψηλότερα από το αναθεωρημένο 101,9 που κατέγραψε ένα μήνα νωρίτερα.

Αυτό ήταν αρκετά πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με το Briefing.com.

Η μέτρια άνοδος είναι πιθανό να τύχει καλής υποδοχής από την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία διεκδικεί τη θέση του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να αναδείξουν οικονομικά στοιχεία, με το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

«Η συνολική καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε εντός του στενού εύρους που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, Dana Peterson.

«Οι καταναλωτές συνέχισαν να εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα τον Αύγουστο», πρόσθεσε. «Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ήταν πιο θετικοί για τις επιχειρηματικές συνθήκες, τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές, αλλά και πιο ανήσυχοι για την αγορά εργασίας», ανέφερε.

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών, προκαλώντας σύντομη πτώση στα χρηματιστήρια και αυξάνοντας τους φόβους για ύφεση.

Ωστόσο, οι αγορές σταθεροποιήθηκαν σχεδόν εξίσου γρήγορα με την πτώση τους και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής τόνισαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά ισχυρή σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.

«Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της εργασίας, αν και εξακολουθούν να είναι θετικές, συνέχισαν να αποδυναμώνονται και οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας στο μέλλον ήταν πιο απαισιόδοξες», δήλωσε ο Peterson.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε για τα άτομα κάτω των 35 ετών, αν και οι νέοι παρέμειναν η πιο αισιόδοξη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την Peterson.

Υπήρξε όμως μια ανισότητα με βάση το εισόδημα, με τους καταναλωτές που κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια τον χρόνο να αισθάνονται πιο σίγουροι, και όσους έχουν μισθούς κάτω από 25.000 δολάρια να σημειώνουν πτώση.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν στο 4,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, δήλωσε το Conference Board.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους