Π. Κωνσταντίνου: Οι σχεδιασμοί για το Pernera Beach Hotel και η ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα

Τα μελλοντικά σχέδια για περαιτέρω αναβάθμιση του Pernera Beach Hotel, με στόχο το ξενοδοχείο να λειτουργεί ολόχρονα, αναλύει ο γενικός διευθυντής και εκ των ιδιοκτητών της μονάδας, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή του στον «Ξενοδόχο», αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η περιοχή Περνέρα και στον αντίκτυπό τους σε ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, τονίζοντας την ανάγκη αναστροφής της κατάστασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, εισηγείται μία σειρά από ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της αίγλη.

Παράλληλα, αναφέρεται στα διδάγματα της μέχρι σήμερα πορείας τους στον ξενοδοχειακό τομέα και απαντά εάν έχει ελεύθερο χρόνο και πώς τον αξιοποιεί.

Personal 1

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου στον «Ξενοδόχο»:

Κύριε Κωνσταντίνου καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε πόσα χρόνια ασχολείστε με τον ξενοδοχειακό κλάδο και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την βιομηχανία.

Η καταγωγή μου είναι από την Αμμόχωστο, από οικογένεια ξενοδόχων. Είμαστε ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Esperia Tower στην οδό Δημοκρατίας στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Προσωπικά είμαι στον ξενοδοχειακό κλάδο εδώ και 35 χρόνια. Δηλώνω ευτυχής που ακολούθησα αυτόν τον κλάδο, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζω πως για να πετύχεις και να επιβιώσεις σε αυτόν τον τομέα, πρέπει πραγματικά να το αγαπάς.

Τα διδάγματα

Τι σας δίδαξε η μέχρι σήμερα πορεία σας στον χώρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας;

Ο τομέας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι πολύ ευαίσθητος και απρόβλεπτος, αφού επηρεάζεται από οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, από θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και άλλα ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Συνεπώς, ποτέ δεν μπορείς να εφησυχάζεσαι. Πρέπει πάντα να είσαι σε εγρήγορση και στο μέτρο του δυνατού να προλαβαίνεις τα γεγονότα.

Είμαστε ένας τομέας υψηλού κινδύνου και για αυτό έχεις να κάνεις με τις κρίσεις του τομέα αυτού. Συνεπώς, πρέπει, επαναλαμβάνω, να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση.

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει περισσότερο σε αυτόν τον χώρο;

Οι προκλήσεις του τομέα αναντίλεκτα είναι κάτι που με συναρπάζει. Ταυτόχρονα, όμως, ο ξενοδοχειακός τομέας είναι ένας ευχάριστος χώρος που σου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις άπειρες γνωριμίες και επαφές με κόσμο πολλών εθνικοτήτων, αλλά και με προσωπικότητες που συνδέονται με το επάγγελμά μας.

Μέσω του τομέα, επίσης, μας δίδεται η ευκαιρία να προσφέρουμε στιγμές χαράς και ικανοποίησης, καθώς και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις στους πελάτες τόσο πολλών εθνικοτήτων.

Ελεύθερο χρόνο έχετε; Κι αν ναι, πώς τον αξιοποιείτε;

Ο ελεύθερος χρόνος πραγματικά είναι περιορισμένος. Όποτε βρίσκω, όμως, ελεύθερο χρόνο, τον αφιερώνω, κυρίως, στην οικογένειά μου και σε ό,τι έχει να κάνει με τη θάλασσα, είτε για κολύμπι είτε για διάφορα sports, καθώς και για ταξίδια αναψυχής.

Panorama 1 (2)

Τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης του Pernera Beach Hotel

Τι μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας για τα μελλοντικά σας σχέδια/επενδύσεις/αγορές για το 2024 και πιο πέρα;

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον ξενοδοχειακό τομέα, είναι ο συνεχής εμπλουτισμός και αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρεις. Είναι για αυτό που κι εμείς κάθε χρόνο επενδύουμε σε αναβαθμίσεις, έστω και μικρής κλίμακας.

Για το 2025, όμως, προγραμματίζουμε μία ακόμη ολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ξενοδοχειακής μας μονάδας.

Τι θα περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση; Θα υπάρξει κάποιο διάστημα που θα αναστείλετε την λειτουργία του ξενοδοχείου σας;

Πάντοτε τα έργα αναβάθμισης του ξενοδοχείου μας, τα εκτελούμε σε ένα περιορισμένο χρόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που διαρκεί περίπου πέντε μήνες. Συνεπώς, δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου μας από την ανακαίνιση που προγραμματίζουμε.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση, ένας από τους στόχους της είναι για να μας επιτραπεί να επεκτείνουμε την περίοδο λειτουργίας του ξενοδοχείου μας γιατί θα επενδύσουμε και σε καινούργιες υποδομές και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε, όπως είπα, την περίοδο λειτουργία της μονάδας μας.

Συνεπώς, στοχεύετε να σμικρύνεται την περίοδο που το ξενοδοχείο σας είναι κλειστό;

Φυσικά. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη λειτουργία μας τους μήνες Νοέμβριο και Μάρτιο και να μειώσουμε κατά δύο μήνες την περίοδο που το ξενοδοχείο μας είναι κλειστό.

Αυτό βέβαια είναι το πλάνο μας σε πρώτη φάση. Μετά και αναλόγως της ανταπόκρισης που θα υπάρξει, θα αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του χρόνου λειτουργίας του ξενοδοχείου μας.

Απώτερος και τελικός μας στόχος, είναι η ξενοδοχειακή μας μονάδα να λειτουργεί ολόχρονα.

_DSC0552

Τα προβλήματα της περιοχής Περνέρα και τι πρέπει να γίνει

Το ξενοδοχείο σας βρίσκεται σε μία περιοχή που παρουσιάζει διαχρονικά αρκετά προβλήματα. Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτών των προβλημάτων τόσο στο ξενοδοχείο σας όσο και σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής;

Αναντίλεκτα η περιοχή ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα, λόγω της αναβάθμισης σε υποδομές η οποία διήρκησε τέσσερα χρόνια, ενώ το συμβόλαιο του εργολάβου ήταν για 18 μήνες. Το γεγονός αυτό μετέπειτα συνδυάστηκε και με την πανδημία του κορωνοϊού που και αυτή έπαιξε το ρόλο της για να περιέλθει η περιοχή σε μία δύσκολη, μία οικονομική εξαθλίωση.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της αρνητικής κατάστασης, ήταν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η περιοχή μας είχε ιδιαίτερη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά. Από μία μελέτη που κάναμε, η εξάρτηση από τη ρωσική αγορά ήταν γύρω στο 60% με 70%, ενώ υπήρχαν και μονάδες που εργάζονταν αποκλειστικά με Ρώσους πελάτες. Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνεστε, ξαφνικά κάποιες μονάδες βρέθηκαν χωρίς αγορές και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέους συνεργάτες.

Δυστυχώς, όμως, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστές μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, κάποιες άλλες που είναι ναι μεν ανοιχτές, έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες.

Παράλληλα με τις ξενοδοχειακές μονάδες, από αυτή την κατάσταση επηρεάστηκαν και όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής, όπως καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κ.ά.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η περιοχή τα τελευταία χρόνια δίνει στον επισκέπτη την εικόνα της εγκατάλειψης.

Εμείς επειδή είμαστε και μία μονάδα, αν θέλετε, πρώτης γραμμής, έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, ενώ η κύρια μας αγορά είναι η αγγλική. Συνεπώς, δεν έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Σίγουρο, όμως, είχαμε κι εμείς ένα μικρό μερίδιο αρνητικών εξελίξεων από αυτή την κατάσταση.

Pernera Beach

Η κατάσταση στην περιοχή έχει βελτιωθεί;

Έχει γίνει μία βελτίωση με την αναβάθμιση του κέντρου της περιοχής, αλλά έχουν γίνει και λάθη στην όλη διαδικασία, κάτι που στο τέλος της ημέρας εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα πιστεύω ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί.

Τι μπορεί να γίνει, δηλαδή, για αναστροφή της κατάστασης;

Η περιοχή επιβάλλεται να τοποθετηθεί ξανά στον τουριστικό χάρτη, με νέα ταυτότητα. Επιβάλλεται και πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των υποδομών με διορθωτικές ενέργειες σε αυτά που έχουν ήδη γίνει. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνει επέκταση του πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου και να αναβαθμιστούν οι στάσεις των λεωφορείων.

Θα πρέπει, ακόμη, να ανεγερθούν/κατασκευαστούν –κατά τη γνώμη μου- άμεσα δημόσιος χώρος στάθμευσης, δημόσια πλατεία όπου θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις και να δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο που θα προσελκύει και ντόπιους, αλλά και ξένους επισκέπτες ολόχρονα.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, θα πρέπει να διοργανώνονται από τις τοπικές αρχές και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού, ολόχρονα πολιτιστικές εκδηλώσεις που, επίσης, θα προσελκύουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Pool

Ποια είναι μερικά οφέλη από την συμμετοχή σας ως μέλος του ΠΑΣΥΞΕ;

Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, επιβαρύνομαι με αρκετές ευθύνες για την εξέλιξη, την πρόοδο και την προβολή του ξενοδοχειακού και τουριστικού τομέα της επαρχίας και μέσω της συμμετοχής μου στον ΠΑΣΥΞΕ μου δίδεται η ευκαιρία να ενημερώνομαι έγκαιρα για το καθετί που αφορά τον τομέα μας και να συμμετέχω στις αποφάσεις και στις ενέργειες για αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος προκύψει.

Η συνεισφορά του ξενοδοχειακού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι πολύ μεγάλη και συνεπώς θεωρώ ότι, ο ρόλος μας είναι εξίσου σημαντικός για την πορεία της βιομηχανίας και πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

SSV Grand Suite with private pool 1

Δειτε Επισης

Πρωτοπορεί η ΕΤΑΠ Πάφου-Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για την Τουριστική Πάφο
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Βελτιώνονται περαιτέρω οι παραλίες
Αυτογνωσία: Η σημασία της στην τουριστική βιομηχανία
Ε. Λοϊζίδης: Η Πάφος μπορεί να μετατραπεί σε έναν ολόχρονο προορισμό
Glasshouse Lounge Restaurant: Μια Νέα Εποχή Γαστρονομίας και Κομψότητας
Αντώνης Πισσαρίδης: Χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα το μέλλον των ξενοδοχείων στα ορεινά δεν είναι ευοίωνο
Π. Κωνσταντίνου: Οι σχεδιασμοί για το Pernera Beach Hotel και η ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα
Στόχος η ένταξη και του Νοεμβρίου στην καλοκαιρινή σεζόν
ΕΤΑΠ Πάφου: «Έξυπνος» και ο αιωνόβιος Δρύς της Φύτης
Βορόκληνη και Τόχνη: Πράσινες δράσεις τουριστικής αναβάθμισης