«Stop» σε έργα τουριστικής υποδομής στην επαρχία Πάφου-Γιατί εξέδωσε αρνητική γνωμάτευση η Περιβαλλοντική Αρχή

Αρνητική γνωμάτευση αναφορικά με το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Κρήτου Τέρρα για κατασκευή διαφόρων έργων πέριξ του δημοφιλούς καταρράκτη της περιοχής, εξέδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή, εκτιμώντας ότι «η κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου αναμένεται να έχει σημαντικές, μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στην ΖΕΠ και συνεπώς δεν συστήνεται η υλοποίηση του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής, το προτεινόμενο έργο αφορούσε στη κατασκευή και λειτουργία χώρου στάθμευσης 103 θέσεων και περιπτέρου στο χώρο πρόσβασης προς τους καταρράκτες της κοινότητας Κρήτου Τέρρα της επαρχίας Πάφου, για εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τουριστών οι οποίοι μεταβαίνουν προς τους καταρράκτες.

Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από:

  • Χώρο στάθμευσης οχημάτων 103 θέσεων.
  • Περίπτερο.
  • Χώρους Υγιεινής.
  • Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.
  • Περίφραξη περιμετρικά του χώρου στάθμευσης για λόγους ασφαλείας.

Η πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης, εάν προχωρήσει τελικά το έργο, αναφέρεται, θα γίνεται από υφιστάμενο δρόμο οποίος στη μεγαλύτερη του έκταση είναι ασφαλτοστρωμένος.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι κυριότερες κατασκευαστικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

  • Εργασίες προετοιμασίας εργοταξίου: περίφραξη εργοταξίου και τοποθέτηση σημάνσεων ασφαλείας.
  • Χωματουργικές εργασίες: ελαφρές εργασίες εκσκαφών, επιχωματώσεων και συμπίεσης του εδάφους για την επίτευξη κλίσεων.
  • Οικοδομικές εργασίες: εργασίες για την κατασκευή του περιπτέρου (π.χ. ανέγερση τοίχων, εργασίες τοιχοποιίας, στρώσεις δαπέδων, μπογιατίσματα κ.α.).
  • Μηχανολογικές εργασίες.
  • Ηλεκτρολογικές εργασίες.
  • Ασφαλτόστρωση.

Χωροθέτηση

Σημειώνεται πως, το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο τεμάχιο 127 του Φ./Σχ.: 35/35 εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Κρήτου Τέρρα. Η περιοχή μελέτης είναι περί-αστική, ημιορεινή και εμπίπτει εντός γεωργικής πολεοδομικής ζώνης Γ3 κατά 86% και εντός ζώνης προστασίας Ζ3 κατά 14%.

Επίσης, το έργο εφάπτεται της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης και Αγίας Παρασκευής».

Το υψόμετρο στο χώρο κατασκευής του χώρου στάθμευσης υπολογίζεται στα 362-368 μέτρα περίπου, πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ στην στην περιοχή υπάρχει ο καταρράκτης της Κρήτου Τέρρα, οι επισκέπτες του οποίου θα εξυπηρετούνται από το χώρο στάθμευσης και το περίπτερο.

Η απόσταση του προτεινόμενου έργου από τα όρια ανάπτυξης της κοινότητας Κρήτου Τέρρα είναι 465 μέτρα περίπου.

ΧΩΡΙΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΚΡΗΤΟΥ ΤΕΡΡΑ

Ειδική oικολογική aξιολόγηση

Αξίζει να σημειωθεί πως, ένεκα του ότι το έργο εφάπτεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης-Αγίας Παρασκευής» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό CY4000016 και εμπίπτει εντός περάσματος διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών, ζητήθηκε και υποβλήθηκε από τον κύριο του έργου Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Στην εξέταση του έργου έλαβαν μέρος τα μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις της Ad-Hoc Επιτροπής που είναι εκπρόσωποι των Τμημάτων Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Terra Cypria και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ).

Για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στη ΖΕΠ «Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης – Αγίας Παρασκευής», στα αντικείμενα προστασίας και στους στόχους διατήρησης της λήφθηκαν υπόψη:

  • η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης,
  • το Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής ΖΕΠ «Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης – Αγίας Παρασκευής»,
  • η σχετική νομοθεσία και
  • οι εξειδικευμένες γνώσεις των ειδικών που συμμετείχαν στην Ad Hoc Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία διαφάνηκε ότι, η κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου αναμένεται να έχει σημαντικές, μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στην ΖΕΠ και συνεπώς δεν συστήνεται η υλοποίηση του.

Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής

Με βάση τα πιο πάνω, η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, αφού έλαβε υπόψη:

  • τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα έργα Νόμου,
  • τα κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος του πιο πάνω Νόμου,
  • την Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης Επιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές που ετοιμάστηκε με βάση το Άρθρο 16 του Νόμου 153(Ι)/2003 Περί προστασίας και διαχείρισης της φύσης και της άγριας ζωής,
  • την επιτόπια επίσκεψη,
  • τις πρόνοιες των άρθρων 24(4)(ε) και 33(6)(γ) του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα έργα Νόμου,

δε συνηγορεί στην αδειοδότηση του έργου, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η κατασκευή και η λειτουργία του έργου δύναται να έχει αρνητικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης-Αγίας Παρασκευής», του Δικτύου Natura 2000, και στους στόχους διατήρησης των αντικειμένων προστασίας της προστατευόμενης περιοχής, κυρίως, λόγω αυξημένων επιπέδων διατάραξης και όχλησης για συγκεκριμένα είδη καθορισμού, οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις δεν μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν με την λήψη οποιονδήποτε μέτρων.

Δειτε Επισης

Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Στα €70 εκατ. το κατασκευαστικό κόστος των νέων φοιτητικών εστιών του Παν. Κύπρου
Ανακαλύψτε οκτώ μοναδικές ευκαιρίες για διαμερίσματα στη Λευκωσία που δεν πρέπει να χάσετε
Οικιστικά ακίνητα και γραφεία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο από την Altamira Real Estate
Οικιστικά ακίνητα διαθέσιμα από την AstroBank
Saint Nicholas Villas: Η νέα υψηλών προδιαγραφών οικιστική ανάπτυξη που έρχεται στον Πρωταρά
Έτοιμο το Sunset Gardens-Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιγοστά διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα
Οι προοπτικές για τα ακίνητα: Ήπια ανάπτυξη, ευεργετικές ξένες επενδύσεις και «αδικημένοι» Κύπριοι αγοραστές
Ιανουάριο 2025 αρχίζει η ανάπλαση του Εσωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου Λευκωσίας
Ξεκινούν οι εργασίες για ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα Γεροσκήπου-Τι περιλαμβάνει το έργο