Ευάγγελος Αναστασιάδης: Φυσιολογική εξέλιξη οι εξαγορές και οι συνέργειες στην ασφαλιστική βιομηχανία

Έναν από τους σημαντικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί σήμερα η ασφαλιστική βιομηχανία κι ως εκ τούτου έναν κλάδο αυστηρά εποπτευόμενο, εξού και ο αριθμός των προτύπων συμμόρφωσης αυξάνεται κάθε χρόνο σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το 2007 βρίσκονταν σε ισχύ 12 εποπτικές διατάξεις, προερχόμενες από την Ευρώπη, το 2024 έχουν αυξηθεί σε 32, με άλλες 23 να βρίσκονται υπό διαβούλευση και ακόμα 22 στη διαδικασία της προετοιμασίας από τις ευρωπαϊκές Αρχές για εφαρμογή τα επόμενα χρόνια.

Σ’ αυτές προστίθενται και οι τοπικές διατάξεις της νομοθεσίας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως παρόλο που η συμμόρφωση με τις εποπτικές διατάξεις δεν αποτελεί αναπτυξιακή δραστηριότητα, εντούτοις απαιτεί σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Αυτό δημιουργεί ουσιαστικές πιέσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ άλλοι εξωγενείς παράγοντες, όπως η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, οι πόλεμοι στη γύρω περιοχή και οι αλλαγές στα επιτόκια αναπόφευκτα δημιουργούν επιπρόσθετα βαρίδια στη βιομηχανία.

Στην Κύπρο, την αξιοπιστία και την δυναμική των ασφαλιστικών εταιρειών του τόπου μας αποδεικνύει ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης φερεγγυότητας που επιτυγχάνουν και που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Ως μια πολύ ζωντανή αγορά η ασφαλιστική, με κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, συνεισφέροντας 4,4% στο ΑΕΠ της χώρας μας, είναι ασφαλέστατα αυστηρά εποπτευόμενη, κάτι που απαιτεί σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Την ίδια ώρα, παρά τις υψηλές επιδόσεις της, η υποασφάλιση αποτελεί ένα από τα κύρια της προβλήματα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, ο Ευάγγελος Αναστασιάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ).

Ποιος κλάδος ασφάλισης έχει τα ηνία σήμερα;

Στον γενικό κλάδο, το σύνολο του οποίου ανήλθε το 2023 στα €581 εκατ., η ασφάλιση μηχανοκινήτων, υποχρεωτική καθώς είναι, συγκεντρώνει το 38% του κλάδου και ασφάλιστρα κοντά στα €220 εκατ.

Ο κλάδος ζωής στο σύνολό του έχει μέγεθος της τάξης των €623 εκατ. συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου επτά που αφορά στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης, σε σύγκριση με το παρελθόν βελτιώθηκε η κουλτούρα των Κυπρίων έναντι της ασφάλισης;

Δυστυχώς η υποασφάλιση αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα στη βιομηχανία μας. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Κύπρο αλλά έχει πανευρωπαϊκές προεκτάσεις.

Στη χώρα μας η κουλτούρα, αν και εντοπίζουμε ενθαρρυντικά στοιχεία, ειδικά στον κλάδο του συνταξιοδοτικού δεν μπορώ να πω ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Βεβαίως, το μεγάλο αγκάθι σήμερα δεν είναι άλλο από τα πολλά ακίνητα που παραμένουν ανασφάλιστα, ενώ πολλά άλλα ενδεχομένως να μην είναι ασφαλισμένα με τα σωστά ποσά.

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν προσεχώς εξαγορές ή άλλες συνέργειες στον εγχώριο ασφαλιστικό τομέα και πόσο αυτές θα εξαρτηθούν από ζητήματα βιωσιμότητας;

Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μια πολύ ζωντανή αγορά. Σ’ ένα τόσο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον οι εξαγορές και οι συνέργειες αποτελούν μια φυσιολογική εξέλιξη, η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο την απάντηση δίνει το γεγονός ότι όλες διαθέτουν ένα εξαιρετικά ψηλό δείκτη φερεγγυότητας-από τους καλύτερους στην Ευρώπη-και σε αντίθεση με προβλέψεις για συγχωνεύσεις μικρών εταιρειών, είχαμε την πρόσφατη εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας γενικού κλάδου από μια άλλη επίσης μεγάλη εταιρεία, κάτι το οποίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον κλάδο μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι άμεσες στοχεύσεις του συνδέσμου για την εξέλιξη του κλάδου;

Ο ΣΑΕΚ συνεχίζει να στηρίζει ενεργά τις 29 εταιρείες - μέλη του, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της βιομηχανίας σε όλα τα σώματα, στη Βουλή, στα υπουργεία αλλά και στην Ευρώπη.

Ο σύνδεσμος εκπροσωπείται από τον γενικό διευθυντή του στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία όμορων συνδέσμων, Insurance Europe, η οποία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα θέματα που αφορούν στον ασφαλιστικό τομέα.

Το επόμενο διάστημα ο ΣΑΕΚ, μέσα από διάφορες επικοινωνιακές δράσεις, θα αυξήσει το επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο που λειτουργεί η ασφάλιση, επεξηγώντας τα οφέλη της για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και Europa UOMO Κύπρου στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Νέα σχολική χρονιά για το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»
Το φεστιβάλ νεολαίας «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ επιστρέφει για 8η χρονιά
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
pr: partners: Υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης
Ινστιτούτο Κύπρου: Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
The Gamechangers Stage: Οι πρωτοπόροι που αλλάζουν το τοπίο των επιχειρήσεων
«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα
Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Γιώργος Κρητικός: Η συνεργασία με Globeducate, τα οφέλη και τα μελλοντικά σχέδια για το ΟΛΥΜΠΙΟΝ