Ifo: Σε βαθιά κρίση η γερμανική οικονομία μετά τη βουτιά του δείκτη προσδοκιών
InBusinessNews 14:48 - 26 Αυγούστου 2024
Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας διατηρήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο – αναδεικνύοντας την κατήφεια που κατακλύζει και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά το φρένο στην ανάκαμψη στις αρχές του έτους.
Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 86,8 τον Αύγουστο από αναθεωρημένο 87 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας το 85,8 που είδαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ένα βαρόμετρο των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε επίσης.
«Η γερμανική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ, σε ανακοίνωσή του. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.
Μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι η οικονομία «έχει κολλήσει σε στασιμότητα εδώ και αρκετό καιρό και αυτό χειροτερεύει – αυτό μας λένε τα στοιχεία».
Η αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα ανακάμψει το 2024 από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης έχει εξασθενήσει, καθώς το αναμενόμενο άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες δεν έγινε ποτέ και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να αγωνίζεται.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Παγκόσμιος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P παρέμεινε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Το αρνητικό κλίμα αντανακλάται στον δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η Bundesbank προειδοποίησε για συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κινούνται σε ένα δύσκολο» ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Χρειαζόμαστε μια τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών – και αυτό απαιτεί μια αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Φουεστ. «Χρειαζόμαστε ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα. Κυρίως για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και χαλαρή νομισματική πολιτική».
Μπορεί να υπάρξει κάποια βοήθεια όσον αφορά τα επιτόκια. Αφού μείωσε για πρώτη φορά το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επισημάνει ότι είναι πιθανή μια ακόμη μείωση τον Σεπτέμβριο.