powered by

Αυτό το κυπριακό πανεπιστήμιο κατατάσσεται στα κορυφαία του πλανήτη

Σε μια εποχή στην οποία επικρατούν υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά εργασίας, και με την ακαδημαϊκή αριστεία να αποτελεί βασικό ζητούμενο από όσους φιλοδοξούν να διαπρέψουν σε αυτήν, οι υποψήφιοι φοιτητές αναζητούν το ιδανικό ακαδημαϊκό περιβάλλον για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο όπως γίνεται αντιληπτό, δεν χωράνε συμβιβασμοί και εκπτώσεις, υπάρχουν και εκείνα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία αντικειμενικά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία του πλανήτη στις παγκόσμιες κατατάξεις.

Ανάμεσα σε αυτά, που κατατάσσονται στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), το οποίο συνδυάζει ακαδημαϊκό και ερευνητικό κύρος με διεθνή προσανατολισμό, σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Τι λένε τα στοιχεία του 2024

Η Times Higher Education (THE) World University Rankings, είναι η σημαντικότερη, πιο πολυεπίπεδη και η πλέον αξιόπιστη κατάταξη στον κόσμο.

Στην έκδοσή της για το 2024, κατατάσσει το UNIC #1 σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αντίστοιχα, το κατατάσσει ανάμεσα στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αξιολογώντας το στη θέση #155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκεκριμένη κατάταξη, που μετράει δυο δεκαετίες, βασίζεται σε 13 κριτήρια, όπως: διδασκαλία, ερευνητικό περιβάλλον, ποιότητα της έρευνας, βιομηχανία και διεθνοποίηση.

Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, στην πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για το 2024, φιγουράρει το UNIC:

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Τα πεδία που οδηγούν στην κορυφή

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως, η ομολογουμένως εντυπωσιακή αυτή κατάταξή του, αντανακλάται στην απόδοση που έχει σε δυο σημαντικά πεδία:

  • Ποιότητα και Έρευνα
  • Διεθνοποίηση.

Στα δυο αυτά πεδία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κατάταξη, γι’ αυτό και αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο.

Γιατί μετρά η κατάταξη όταν επιλέγουμε πανεπιστήμιο

Για να αντιληφθούμε τη βαρύτητα των στοιχείων, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τη σημασία που έχουν οι πανεπιστημιακές κατατάξεις και δη, οι παγκόσμιες, όταν έρχεται η ώρα της επιλογής του ακαδημαϊκού ιδρύματος που θα φοιτήσει ο υποψήφιος φοιτητής ή φοιτήτρια.

Καταρχάς οι πανεπιστημιακές κατατάξεις έχουν σημαντική αξία γιατί παρέχουν μία αντικειμενική και συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας και της απόδοσης των πανεπιστημίων, προσφέροντας πληροφορίες για την ποιότητα της διδασκαλίας, της έρευνας, της επίδρασης στην κοινωνία, τη διεθνή προοπτική και άλλους δείκτες απόδοσης. Αυτό επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, τους ερευνητές και τους εργοδότες να συγκρίνουν και να επιλέξουν τα πανεπιστήμια που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους.

Πρέπει ακόμη να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι κατατάξεις δεν αφήνουν περιθώρια στα πανεπιστήμια για εφησυχασμό. Προάγουν την πρόοδο και την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Ο αγώνας της βελτίωσης, της αρτιότητας και της αριστείας είναι καθημερινός και με δεδομένο το ανταγωνιστικό κλίμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στα πανεπιστήμια, αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της εκπαίδευσης που οδηγεί και σε υψηλότερες κατατάξεις. Απώτερος στόχος πάντοτε ασφαλώς, είναι η προετοιμασία των ηγετών του αύριο.

Οι 5 τομείς που δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2024 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις θέσεις #1 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, #1* στον τομέα της Εκπαίδευσης και #1** στον τομέα της Ψυχολογίας σε Κύπρο και Ελλάδα. Έτσι, επιβεβαιώνουν την ηγετική του θέση σε αυτούς τους τομείς.

Στον παρακάτω πίνακα οι κατατάξεις του UNIC στους 5 τομείς:

τομεισ πανεπιστημιων

* μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

** μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

*** μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

**** μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

H πρόσφατη εξάλλου έκδοση 2024 της κατάταξης Times Higher Education (THE) Young University Rankings τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση #115 παγκοσμίως, από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, ανάμεσα στα πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας.

Σχετικά με το UNIC

Πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν πάνω από 12,500 σπουδαστές (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), από 100 και πλέον χώρες. Αποτελεί την πρώτη επιλογή των εξ’ Ελλάδος φοιτητών από όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια.

Θεωρείται από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και προσφέρει περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου.

Τα προγράμματά του είναι εναρμονισμένα με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, κάτι που οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση, εξ’ ου και το 94,6% των αποφοίτων του, εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ποσοστά εργοδότησης ανά Σχολή:

  • Ιατρική Σχολή: 99,9%*

(*σωρευτικό ποσοστό περιόδου 2015-2022)

  • Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων: 96,3%
  • Σχολή Επιστημών Αγωγής: 95%
  • Σχολή Επιστημών και Μηχανικής: 94%
  • Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας: 93%
  • Νομική Σχολή: 92%
  • Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών: 90%

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του.

Δειτε Επισης

Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025
Η Λευκωσία συμμετέχει στη διεθνή πρόσκληση RAPTOR 2025-Ανοιχτή πρόσκληση σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις