Σ. Καραμοντάνης, Ε. Ηροδότου, Μ. Αντωνιάδης: Τα χόμπι που διαμόρφωσαν το ηγετικό τους προφίλ

Τα χόμπι θεωρούνται συχνά ως περισπασμοί ή απολαύσεις, μια φευγαλέα ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Ωστόσο, για όσους εμπλέκονται στον αδυσώπητο ρυθμό των συναντήσεων στις αίθουσες συνεδριάσεων και των εκτελεστικών καθηκόντων, τα χόμπι μπορούν να προσφέρουν βαθιά οφέλη πέρα ​​από τον ελεύθερο χρόνο.

Επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι συμβάλουν στη μείωση του στρες και την καλλιέργεια της σωματικής ευεξίας, τα χόμπι μπορεί να είναι απαραίτητα για όποιον επιθυμεί να διατηρήσει την κορυφαία απόδοση και να καλλιεργήσει βαθύτερες συνδέσεις σε επαγγελματικούς κύκλους και προσωπικές σχέσεις. Τρία εξέχοντα στελέχη, ο Σταύρος Καραμοντάνης (CEO της Μαρίνας Αγίας Νάπας), η Ευγενία Ηροδότου (CEO του Ομίλου EnergyIntel), και ο Μιχάλης Αντωνιάδης (Πρόεδρος της KPMG Κύπρου) μιλούν στο The Cyprus Journal of Wealth Management και εξηγούν πώς οι επιλεγμένες προσωπικές τους δραστηριότητες έχουν ασκήσει μεταμορφωτική επιρροή στον ρόλο τους ως ηγέτες αποκτώντας παράλληλα απήχηση σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

HOBBIES1
  • Σταύρος Καραμοντάνης (Μαρίνα Αγίας Νάπας)

Στη σύνθετη ταπετσαρία των χόμπι και των επαγγελμάτων, ελάχιστες κλωστές υφαίνουν τόσο άψογα μεταξύ των δύο όσο για τον Σταύρο Καραμοντάνη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Ως αθλητής ιστιοπλοΐας από την παιδική του ηλικία, η θάλασσα δεν αποτελεί για τον ίδιο απλώς ένα χόμπι, αλλά ένα πάθος ζωής που έχει διαμορφώσει βαθιά την ταυτότητά του, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μούσα και μέντορας, καθώς και ως καταφύγιο από τις πιέσεις των εκτελεστικών καθηκόντων.

Η σύνδεση του Σταύρου Καραμοντάνη με τη θάλασσα είναι βαθιά ριζωμένη στην οικογενειακή παράδοση, ένα πάθος που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Αυτός ο οικογενειακός δεσμός αποδεικνύεται από ένα σημαντικό γεγονός που συνέβη την ίδια μέρα που γεννήθηκε ο CEO της Μαρίνας Αγίας Νάπας, στις 6 Μαρτίου 1969, όταν ο πατέρας του βάφτιζε ένα αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό που είχε κατασκευάσει ο ίδιος. «Αυτό το σκάφος όχι μόνο κρατά τις πιο πολύτιμες παιδικές μου αναμνήσεις, αλλά λειτούργησε και ως ο μεγαλύτερος δάσκαλός μου», θυμάται σχετικά.

Από μικρός, ο Σταύρος Καραμοντάνης συμμετείχε σε αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας, αγωνιζόμενος σε 470 σκάφη Ολυμπιακής κλάσης. Η δέσμευσή του στο άθλημα παρέμεινε ακλόνητη, ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή του 1974 που ανάγκασε την οικογένειά του να εγκαταλείψει το σπίτι τους στην Αμμόχωστο. «Όσο ζούσαμε στη Λευκωσία, έπαιρνα το λεωφορείο για τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου, ο οποίος είχε μετακομίσει προσωρινά στη Λεμεσό. Τότε, το ταξίδι διαρκούσε περίπου δυόμισι ώρες κάθε φορά», σημειώνει ο κ. Καραμοντάνης, εξηγώντας ότι η ιστιοπλοΐα και η βαρκάδα δεν είναι απλώς χόμπι, αλλά μια βαθιά αγάπη.

Η εκτεταμένη εμπειρία του ως αθλητής ιστιοπλοΐας του έχει προσδώσει κρίσιμα προσόντα, όπως η πειθαρχία και η αδυσώπητη ορμή για συνεχή βελτίωση, χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει σημαντικά την ηγετική του προσέγγιση. Η ευθύνη του καπετάνιου ενός γιοτ έχει επίσης ενισχύσει τις ηγετικές του ικανότητες. «Δεν οδηγείς μόνο το γιοτ, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζεις την ασφάλεια και την ευημερία όλων των επιβαινόντων, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας», επισημαίνει Αυτός ο ρόλος τού έχει διδάξει τη σημασία της επαγρύπνησης και της προσεκτικής προετοιμασίας, ενισχύοντας μια προορατική νοοτροπία που δίνει έμφαση στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων πριν προκύψουν.

Για τον Σταύρο Καραμοντάνη, η θάλασσα προσφέρει μια απαράμιλλη πηγή χαλάρωσης και αναζωογόνησης. «Η θάλασσα είναι βάλσαμο για την ψυχή μου. Οτιδήποτε σχετίζεται με το γαλάζιο της θάλασσας με ανταμείβει», λέει. Πέρα από την ιστιοπλοΐα, έχει αγκαλιάσει και το windsurfing, το οποίο του σύστησε ένας στενός του φίλος. «Το windsurfing μπήκε στη ζωή μου ως το φυσικό επόμενο στάδιο μετά την ιστιοπλοΐα, διατηρώντας με συνδεδεμένο με τη συγκίνηση της ταχύτητας και της θάλασσας, καθαρίζοντας το μυαλό μου από τον θόρυβο και την πίεση της καθημερινής εργασίας», εξηγεί.

HOBBIES3
  • Ευγενία Ηροδότου (EnergyIntel Group)

Στον κόσμο των εταιρειών, το βάρος της ηγεσίας μπορεί να επιβαρύνει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Η Ευγενία Ηροδότου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου EnergyIntel, ένιωσε άνετα και ανέκαμψε στο γήπεδο του τένις, όπου μπόρεσε να ξεπεράσει προσωπικές αντιξοότητες και να αποκτήσει βαθιές γνώσεις που συνεχίζουν να αντηχούν στην αίθουσα συνεδριάσεων και όχι μόνο.

Το αθλητικό ταξίδι της Ευγενίας Ηροδότου ξεκίνησε με το βόλεϊ, άθλημα για το οποίο αγωνιζόταν μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Ωστόσο, καθώς οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιδιώξεις πρωταγωνίστησαν, έμεινε πίσω το παιχνίδι που κάποτε αγάπησε η CEO του Ομίλου EnergyIntel. Αυτό το διάλειμμα από τον αθλητισμό διήρκεσε έως ότου μια σημαντική πρόκληση για την υγεία της την οδήγησε στο να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της. «Πριν από έξι χρόνια», θυμάται, «αντιμετώπισα τον καρκίνο, ο οποίος δοκίμασε τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική μου ανθεκτικότητα. Στα 39 μου, ένιωσα μια έντονη επιθυμία να ανακαλύψω ξανά τη χαρά του αθλητισμού, αυτή τη φορά εστιάζοντας στη διασκέδαση και όχι στον έντονο ανταγωνισμό. Χρειαζόμουν κάτι αναζωογονητικό, κάτι για να αναζωπυρώσει το παλιό πάθος χωρίς τις προηγούμενες σωματικές απαιτήσεις». Το τένις, φαίνεται να ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε, καθώς η ατομική φύση του αθλήματος επέτρεπε τον προσωπικό βηματισμό και τη βελτίωση, ευθυγραμμιζόμενη τέλεια με την ανάγκη της για μια σωματικά ελκυστική, αλλά ψυχικά χαλαρωτική δραστηριότητα. «Κάθε κίνηση με τη ρακέτα του τένις επανέφερε τη συγκίνηση που είχα κάποτε στο βόλεϊ», λέει.

Η μετάβαση από το βόλεϊ στο τένις έφερε απροσδόκητα οφέλη, ιδιαίτερα στον ρόλο της ως ηγέτης, καθώς συνειδητοποίησε γρήγορα ότι οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν στο γήπεδο του τένις μπορούσαν να μεταφερθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων. «Το τένις απαιτεί από εσάς να προβλέπετε τις κινήσεις του αντιπάλου σας και να σχεδιάζετε τη στρατηγική σας ανάλογα», σημειώνει η κ. Ηροδότου, προσθέτοντας ότι ο γρήγορος χαρακτήρας του παιχνιδιού αναγκάζει τους παίκτες να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις στα κρίσιμα σημεία. «Αυτή η ικανότητα είναι εξίσου σημαντική στην ηγεσία, ειδικά σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα με υψηλό στρες», εξηγεί. Το να παίζετε τένις δύο άτομα σε κάθε ομάδα ενισχύει περαιτέρω τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την ομαδική εργασία, καθώς ο συντονισμός με έναν συνεργάτη για την επίτευξη ενός κοινού στόχου είναι απαραίτητος.

Στον εταιρικό κόσμο υψηλών προκλήσεων, όπου οι απαιτήσεις και το άγχος μπορεί να είναι υπερβολικά, το τένις έχει προσφέρει στην Ευγενία Ηροδότου ένα απαραίτητο αντίβαρο. Η πνευματική ευκινησία που απαιτείται στο γήπεδο του τένις οξύνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων και η ανταγωνιστική φύση του αθλήματος ενισχύει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα - ή με τα δικά της λόγια, «την ικανότητα να αναπηδήσει κανείς από τις αναποδιές».

HOBBIES2
  • Μιχάλης Αντωνιάδης (KPMG Κύπρου)

Στον απαιτητικό κόσμο των επαγγελματικών υπηρεσιών, όπου τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και οι γρήγορες αποφάσεις είναι απαραίτητες, ένα καταφύγιο που προσφέρει χαλάρωση και πολύτιμα μαθήματα ζωής αποτελεί έναν σπάνιο θησαυρό. Ο Μιχάλης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της KPMG Κύπρου, βρήκε αυτό τον θησαυρό στο πιλοτήριο. Η πλοήγηση αεροπλάνων όχι μόνο έχει γίνει πάθος ζωής, αλλά έχει απροσδόκητους παραλληλισμούς με το επάγγελμα του λογιστή.

Η αγάπη του Μιχάλη Αντωνιάδη για τις πτήσεις ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία, ένα πάθος που δημιουργήθηκε από τα συχνά ταξίδια στο νεόκτιστο τότε αεροδρόμιο Λευκωσίας με τον πατέρα του, όπου έβλεπαν τα αεροσκάφη να απογειώνονται και να προσγειώνονται από την ανοιχτή βεράντα. Οι σπίθες αναζωπυρώθηκαν από τον θείο του, πιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο οποίος τον έπαιρνε συχνά μαζί του πετώντας με ένα μικρό αεροσκάφος από το ίδιο αεροδρόμιο. «Αυτό ήταν! Είχα αποκτήσει κόλλημα με το να πετάω!» αναπολεί σχετικά.

Τώρα, ως πρόεδρος της KPMG Κύπρου, συνεχίζει να τρέφει αυτό το πάθος, πετώντας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Πραγματοποιεί κατά μέσο όρο μία πτήση την εβδομάδα, εξισορροπώντας την απόλαυση με την απαραίτητη δέσμευση να παραμείνει έμπειρος. «Η πτήση απαιτεί δέσμευση και συμμόρφωση με κανόνες και κανονισμούς. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κίνδυνοι της πτήσης στο ελάχιστο», υποδεικνύει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι που δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν επιβάτες.

Εκτός από την κατανόηση των κανόνων και των κανονισμών, προσθέτει, ένας καλός πιλότος πρέπει να είναι επιδέξιος σε κανονικές και επείγουσες διαδικασίες, να έχει πειθαρχία (και να είναι αυτοπειθαρχημένος), καθώς και να είναι ειλικρινής, σταθερός και δίκαιος στη λήψη αποφάσεων. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες από αυτές τις ιδιότητες ισχύουν και για τους «καλούς λογιστές»!» αναφέρει σχετικά. Ως αποτέλεσμα, η ιδιότητα του πιλότου ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωση του στυλ διοίκησής του και του επέτρεψε να λαμβάνει αποφάσεις στη δουλειά πιο ορθολογικά και αποτελεσματικά. Η πειθαρχία και οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων που έχουν τελειοποιηθεί στο πιλοτήριο τον έχουν βοηθήσει να περιηγηθεί στην πολυπλοκότητα του ρόλου του στην KPMG με αυτοπεποίθηση και σαφήνεια.

(Φωτογραφίες: TASPHO & Μιχάλης Κυπριανού)

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έκδοση του The Cyprus Journal of Wealth Management για το 2024 της Eurobank Cyprus, την οποία δημοσίευσε η IMH. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την έκδοση διαδικτυακά).

Δειτε Επισης

Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο
Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS
Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Διεθνής αναγνώριση για Κύπρια γυναίκα ηγέτιδα
Ύστατο χαίρε στον άνθρωπο Ανδρέα Μισιέλη-Πρωτεργάτη της κυπριακής διαφήμισης
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ο Yiannis Michael διαπρέπει διεθνώς με την πρωτοποριακή μέθοδο RYL
Σ. Καραμοντάνης, Ε. Ηροδότου, Μ. Αντωνιάδης: Τα χόμπι που διαμόρφωσαν το ηγετικό τους προφίλ
Aπεβίωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ανδρέας Παπασολομώντος
Μια γεύση από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ανδρέα Καπάταη
Παγκόσμια διάκριση για τον Δρ. Μιχάλη Μαυροβουνιώτη του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΤΕΠΑΚ