Powered by

Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση 10% το φθινόπωρο στους λογαριασμούς ενέργειας

Αύξηση κατά 10% θα σημειώσουν οι λογαριασμοί ενέργειας στην Βρετανία το Φθινόπωρο, επανερχόμενοι σε αυξητική πορεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή του τομέα, δημιουργώντας ανησυχίες για επιδείνωση της φτώχειας, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους διαβίωσης.

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των νοικοκυριών είχε μειωθεί από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία είχαν ανέλθει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην εκτίναξη του κόστους διαβίωσης.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές στους πελάτες τους θα αυξηθεί κατά 10% από τον Οκτώβριο, προσθέτοντας περίπου 12 στερλίνες (15 δολάρια) το μήνα, στο μέσο λογαριασμό.

Ο λογαριασμός ενός τυπικού νοικοκυριού θα αυξηθεί σε περίπου 1.717 στερλίνες, ετησίως, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Ofgem, η οποία καθορίζει το ανώτατο όριο κάθε τρίμηνο. Τον Απρίλιο και Ιούλιο, η Αρχή είχε ανακοινώσει μειώσεις στις τιμές ενέργειας.

Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας επικαλέστηκε την «αύξηση των τιμών» στις διεθνείς αγορές ενέργειας, λόγω των «αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που οδήγησαν σε ανταγωνισμό στο φυσικό αέριο».

Αναφέρει, ωστόσο, ότι παρά την αύξηση των λογαριασμών το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, το ανώτατο όριο θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Θα είναι σχεδόν κατά 50% χαμηλότερο από ό,τι είχε ανέλθει στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα χώρα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, προσθέτει η Ofgem.

Ωστόσο, η National Energy Action, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρακολουθεί τη φτώχεια που δημιουργούν οι υψηλές τιμές των καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ότι η αύξηση θα «βυθίσει 400.000 ακόμη νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου στη φτώχεια των καυσίμων αυτόν τον χειμώνα», ανεβάζοντας τον αριθμό των νοικοκυριών στα έξι εκατομμύρια.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει, επίσης, ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί από την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς να καταργήσει τις επιδοτήσεις καυσίμων για το Χειμώνα για 10 εκατομμύρια ηλικιωμένους πολίτες.

Ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αναγνώρισε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου «θα είναι μια βαθιά ανησυχητική είδηση για πολλές οικογένειες», επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούμενη Κυβέρνηση των Συντηρητικών.

«Θα κάνουμε επίσης ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, με τη μεταρρύθμιση της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να καταστεί ένας ισχυρός υπερασπιστής των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ofgem, Jonathan Brearley, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών «οφείλεται» στην «εξάρτηση της Βρετανίας από μια ασταθή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, η οποία επηρεάζεται πολύ εύκολα από απρόβλεπτα διεθνή γεγονότα και τις ενέργειες επιθετικών κρατών».

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους