Πετρέλαιο: Ζήτηση και οικονομία έριξαν ακόμα 1% τις τιμές του αργού-Στα $76 το Brent

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη (21/8) για μία ακόμα ημέρα άνω του 1%, με το αμερικανικό να φτάνει στα $72 το βαρέλι καθώς οι επενδυτές βλέπουν ορατό το πρόβλημα με μείωση της ζήτησης μετά την αναθεώρηση σε σημαντικά χαμηλότερα αριθμό των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν κατά το έτος έως τον Μάρτιο αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες της Κίνας.

Ειδικότερα το Brent τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μειώθηκαν κατά 1,15 δολάρια ή 1,49%, για να διαμορφωθούν στα 76,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αργού υποχώρησαν κατά 1,24 δολάρια ή 1,69% για να διαμορφωθούν στα 71,93 δολάρια.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν τελικά πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί κατά τη διάρκεια του έτους από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

«Η αγορά περνά τώρα από την τιμολόγηση μιας ισχυρότερης οικονομίας σε μια πιθανή σκληρή προσγείωση, γι’ αυτό και οι τιμές του πετρελαίου είναι απρόθυμες να κινηθούν υψηλότερα», δήλωσε στο cnbc ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Η εκτίμηση του υπουργείου για τη συνολική μισθωτή απασχόληση για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 μειώθηκε κατά 818.000.

«Το κεντρί στην ουρά του σκορπιού που πονάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ότι τα στοιχεία αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία μιας κρίσης εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Tim Snyder, επικεφαλής οικονομολόγος της Matador Economics.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας αντιστάθμισαν πάντως τη στήριξη από τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού, βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 16 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια στα 426 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα, ανέφερε η EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες των επενδυτών παρέμειναν σχετικά με την προοπτική της οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα που επιβαρύνει τη ζήτηση αργού στη χώρα. Οι οικονομικοί αγώνες της Κίνας έχουν συμβάλει σε αδύναμα περιθώρια επεξεργασίας και χαμηλή ζήτηση καυσίμων που έχει περιορίσει τις λειτουργίες των κρατικών και ανεξάρτητων διυλιστηρίων.

«Μετράμε τα πάντα αυτή τη στιγμή με βάση την κινεζική οικονομία και αν κάτι γέρνει αρνητικά από την Κίνα, αυτό θα πιέσει την ενέργεια», δήλωσε ο Snyder της Matador Economics.

Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι Χούθι

Αλλού, ένα πετρελαιοφόρο υπό ελληνική σημαία περιπλανήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη μετά από επανειλημμένες επιθέσεις που προκάλεσαν πυρκαγιά στο πλοίο και προκάλεσαν απώλεια ενέργειας στο πλοίο, ανέφερε η βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ένα άλλο πλοίο ανέφερε δύο εκρήξεις σε κοντινή απόσταση περίπου 57 ναυτικά μίλια (105 χλμ.) νότια του Άντεν, ανέφεραν οι United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) και Ambrey.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές Χούθι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά της διεθνούς ναυτιλίας κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η Ερυθρά Θάλασσα που οδηγεί στη Διώρυγα του Σουέζ είναι βασική ναυτιλιακή οδός για το πετρέλαιο και οι συνεχείς επιθέσεις αποτελούν δυνητική απειλή για τις παγκόσμιες ροές αργού.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή κατά το οποίο σκόπευε να μεσολαβήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν και οι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ εξέφρασαν ελπίδες για μια αμερικανική «πρόταση-γέφυρα» που θα μπορούσε να συρρικνώσει τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών στον 10μηνο πόλεμο.

«Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν επιβαρύνει το πετρέλαιο, μαζί με τις παρατεταμένες ανησυχίες για τη ζήτηση», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING για τα εμπορεύματα.

Ωστόσο, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφεραν οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές την Τετάρτη, καθώς ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνέχισαν να στοχεύουν μαχητές και να κατάσχουν όπλα και πυρομαχικά.

Δειτε Επισης

Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση
Χρυσώνει το χάπι των ανησυχιών για Great Sea Interconnector ο Γεραπετρίτης-«Το έργο θα συνεχιστεί κανονικά»
Νέο ρεκόρ παραγωγής για την Energean τον Ιούνιο, σημαντική ενίσχυση μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο του έτους
Ηλεκτρική διασύνδεση: Καλώδιο σε τεντωμένο σχοινί και καταναλωτές στο… σκοτάδι
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πολύ καλή επιλογή η απόφαση να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική
Γιώργος Παπαναστασίου: Εργασία που πρέπει να συνεχιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση, δεν υπάρχουν τελεσίγραφα