Βαρύ το κλίμα στην παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα-Καταλύτης η Κίνα
InBusinessNews 14:34 - 21 Αυγούστου 2024
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής με πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνους ετησίως.
Ταυτόχρονα είναι και ο κορυφαίος καταναλωτής χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως και οι τιμές και για τα δύο υλικά έχουν διολισθήσει, καθώς η προσφορά χάλυβα παραμένει διογκωμένη εν μέσω ασθενούς εγχώριας ζήτησης.
Οι τιμές των ράβδων οπλισμού χάλυβα στην Κίνα έχουν μειωθεί πάνω από 20% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα, ενώ οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας, του βασικού υλικού για τον χάλυβα, έχουν υποχωρήσει πάνω από 28% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.
Ο «χειμώνας» της χαλυβουργίας
Ο Hu Wangming, πρόεδρος του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα στον κόσμο, της κρατικής Baowu Steel, δήλωσε πρόσφατα ότι η βιομηχανία χάλυβα διέρχεται έναν «χειμώνα», προσθέτοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται στη μέση μιας μακροπρόθεσμης περιόδου προσαρμογής.
Τα περιθώρια κέρδους των χαλυβουργών στην Κίνα συμπιέζονται ολοένα και περισσότερο από την αδύναμη ζήτηση, είπε στο CNBC ο Matty Zhao, επικεφαλής του τμήματος Βασικών Υλικών, Έρευνας Πετρελαίου και Αερίου της Τράπεζας της Αμερικής. Η υποτονική ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί το 2025 λόγω μιας «πολύ αδύναμης» κινεζικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι πωλήσεις εκσκαφέων στην Κίνα αναμένεται να μειωθούν κατά 8% σε ετήσια βάση για το οικονομικό έτος 2024, έγραψε η Citi σε πρόσφατο σημείωμά της. Οι πωλήσεις εκσκαφέων θεωρούνται συνήθως ως κύριος δείκτης της κατασκευαστικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση της ζήτησης μετάλλων.
«Τα περιθώρια του χαλυβουργείου στην Κίνα κινδυνεύουν να υποχωρήσουν στα πιο αρνητικά επίπεδα φέτος, ασκώντας δυνητικά ακόμη μεγαλύτερη πτωτική πίεση στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος», δήλωσε ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia.
Οι κινεζικές χαλυβουργίες έχουν σημειώσει απώλειες τους τελευταίους 12 μήνες, με τους κατασκευαστές χάλυβα να προσπαθούν να εξάγουν αγορές για καλύτερες τιμές, δήλωσε ο Zhao της BofA.
«Μη βιώσιμες» συνθήκες της αγοράς
Αρκετές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις για ντάμπινγκ κατά της Κίνας καθώς οι παραγωγοί της προσπαθούν να ενισχύσουν τις εξαγωγές εν μέσω της επιβράδυνσης της εγχώριας αγοράς.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή δασμών αντιντάμπινγκ σε ρόλους χάλυβα θερμής έλασης από την Κίνα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ινδία επέβαλε επίσης δασμούς αντιντάμπινγκ σε συγκεκριμένο κινεζικό χάλυβα για πέντε χρόνια.
Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για ορισμένους τύπους ρόλους θερμής έλασης από την Κίνα και την Ινδία.
«Οι κινεζικές εξαγωγές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές παραγωγής χάλυβα στον υπόλοιπο κόσμο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi.
Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές 57,1 εκατ. τόνων χάλυβα από την Κίνα. Εφόσον αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί για το υπόλοιπο του έτους, το 2024 οι καθαρές εξαγωγές χάλυβα της Κίνας θα σημειώσουν ετήσια αύξηση 17% σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, προσθέτοντας ότι το 2023 «η αύξηση των εξαγωγών χάλυβα μείωσε τον χώρο παραγωγής χάλυβα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Το μεγαλύτερο χαλυβουργείο της Χιλής Compañía Siderúrgica Huachipato ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει τις χαλυβουργικές του δραστηριότητες «επ’ αόριστον», ως αποτέλεσμα «της αδυναμίας ανταγωνισμού με τον κινεζικό χάλυβα».
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, η ArcelorMittal, δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας έχει καταστήσει τις συνθήκες της αγοράς χάλυβα «μη βιώσιμες».
«Η πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας σε σχέση με τη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλά εγχώρια spread χάλυβα και επιθετικές εξαγωγές», σχολίασε η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.
Το ντάμπινγκ χάλυβα της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά στους εξαγωγικούς προορισμούς της, πλήττοντας τις τιμές των μετοχών των εγχώριων χαλυβουργών, δήλωσε ο Zhao της BofA.
Πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία απορρόφησαν το 26% των εξαγωγών χάλυβα της Κίνας το 2023. Ακολουθεί η Νότια Κορέα με 9%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της BofA.