Με την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι γεωργοί έρχονται πιο κοντά στον καταναλωτή

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της γεωργίας για τα κράτη-μέλη της, και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Με την έναρξη του νέου Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει θέσει υψηλούς στόχους για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και δηλώνει έτοιμο να τους υλοποιήσει. Το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί είναι άλλωστε αρκετά μεγάλο, καθώς ανέρχεται στα €454.855.295, από τα οποία τα €373.748.535 αποτελούν ευρωπαϊκή συνεισφορά. Καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του διαδραματίζει το όραμα και η φιλοσοφική του προσέγγιση.

Το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 έχει σχεδιαστεί με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, επιδιώκοντας να συντείνει για έναν πρωτογενή τομέα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Μέσα από επιμέρους παρεμβάσεις, το Σχέδιο φιλοδοξεί να προάγει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον, θέτοντας στο επίκεντρο την αειφορία και την προστασία των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί ως Διαχειριστική Αρχή, παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή των παρεμβάσεων, διασφαλίζοντας την αποδοτική και αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχει οριστεί ως Αρχή Πληρωμών, υπεύθυνος για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δαπανών του Σχεδίου, καθώς και για την καταβολή των πληρωμών στους δικαιούχους.

Ένα από τα κύρια σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στον γεωργό και τον καταναλωτή. Το Υπουργείο στοχεύει, συγκεκριμένα, στη δημιουργία δομών που θα διευκολύνουν την άμεση επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των δύο μερών για αλληλοσεβασμό και αναγνώριση των κόπων των γεωργών. Προσέγγιση, που ενισχύει την τοπική παραγωγή και προωθεί την κατανάλωση κυπριακών προϊόντων, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Παράλληλα, το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύει στην προώθηση πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Μέσω της υποστήριξης καλλιεργητικών μεθόδων που μειώνουν τη χρήση χημικών και αντιβιοτικών, εξασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Κυπρίων γεωργών στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές ποιοτικά τρόφιμα σε λογικές τιμές.

Η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται συνεχώς με την πάροδο των ετών, ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες. Για άλλη μια φορά αποδεικνύει την αφοσίωσή της στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα και στη διασφάλιση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μέλλοντος για τους γεωργούς και τους καταναλωτές της Κύπρου.

To άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου Waste Wisely Cyprus. Το έργο Waste Wisely Cyprus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Δειτε Επισης

Μαρίνα Χατζημανώλη: Πρωταρχικής σημασίας η ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης
Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης ο τομέας του στοιχήματος-Σταθερή άνοδος σε όλους τους δείκτες
Τα τέλη ελλιμενισμού στην μαρίνα Λάρνακας-«Ανταγωνιστικά σε σχέση με τις εμπορικές μαρίνες του νησιού»
Νέες προοπτικές στις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και βαλτικών κρατών-Επιχειρηματικός σύνδεσμος υπό την αιγίδα ΚΕΒΕ
Η κλήρωση του πρώτου γύρου του Coca-Cola Cup-Ποια ζευγάρια θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους
Το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας στηρίζει την εκστρατεία «ΟΛΑ τα παιδιά με σχολικά»
Συμμόρφωση: Από μια κουραστική διαδικασία σε μια αποτελεσματική λειτουργία
Η Κύπρος για πρώτη φορά στην CSAR 2024 στο Παρίσι-Η παρέμβαση Δημήτρη Σκουρίδη στην συνάντηση
Mall of Cyprus και Κέντρο Αίματος Κύπρου συγκεντρώσαν πάνω από 2.000 μονάδες αίματος μέσω εκστρατειών αιμοδοσίας
Επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη η Medochemie-Σειρά δράσεων, στρατηγικών πρωτοβουλιών και έργων