Real Estate: Το αντίδοτο στις αυξημένες τιμές και οι πράσινες αναπτύξεις

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας των ακινήτων; Ποιο το προφίλ των αγοραστών, πόσο επηρεάζουν την αγορά οι ξένοι επενδυτές και ποια η λύση στις αυξημένες τιμές των ενοικίων; Γιατί οι πράσινες αναπτύξεις είναι το μέλλον του real estate;

Τα πιο πάνω ζητήματα, που συνιστούν προκλήσεις για το κυπριακό real estate, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Imperio, Γιάννης Μισιρλής, στο πλαίσιο έκθεσης ακινήτων, στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στην κυπριακή αγορά ακινήτων.

Ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης

Ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε στον κυριότερο «ένοχο» για τις τιμές των ακινήτων σήμερα, που δεν είναι άλλος από την ανισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Όπως εξήγησε, ενώ υπάρχει ζήτηση για ακίνητα (για αγορά και για ενοίκιο) η προσφορά είναι εξαιρετικά μειωμένη με αποτέλεσμα η αγορά να δυσλειτουργεί και οι τιμές να εκτοξεύονται. Ανέφερε συγκεκριμένα πως το πρόβλημα άρχισε να αναφύεται πριν μερικά χρόνια όταν παρατηρήθηκε πρόβλημα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού με καθυστερήσεις στην άφιξη των κατασκευαστικών υλικών, ακριβά μεταφορικά κτλ. Το πρόβλημα, σημείωσε, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης της Covid-19. Πάρα ταύτα, όπως είπε, το μέγεθος της αγοράς, και παρά τις αντιξοότητες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να αυξάνεται κατά 10% ετησίως, γεγονός που οξύνει περισσότερο το πρόβλημα της στέγασης λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς μονάδων για τις οποίες υπάρχει ζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Imperio υπέδειξε πως η κυπριακή αγορά ακινήτων δεν εξαρτάται από τους Ρώσους, όπως εσφαλμένα θεωρούν κάποιοι. Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών – πέραν του 60% - είναι είτε Κύπριοι είτε ξένοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα, ενώ σημαντικό ποσοστό των επενδυτών κατάγονται από το Ισραήλ.

Για το «καυτό» θέμα των αυξημένων ενοικίων ο κ. Μισιρλής έδειξε μία και μόνο λύση: την προσφορά περισσοτέρων ακινήτων. Είναι αλήθεια, είπε, πως δεν μπορεί πλέον ο κόσμος, ιδιαίτερα σε κάποιες πόλεις, να ενοικιάσει στέγη καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Όσο θα μεγαλώνει η προσφορά διαθέσιμων ακινήτων, τόσο θα πέφτουν τα ενοίκια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιλογή ακινήτου και οι επιχειρηματίες του κλάδου

Ένα ερώτημα που συχνά τίθεται είναι πώς μπορεί ένας επενδυτής να επιλέξει το κατάλληλο ακίνητο. Η Κύπρος, λόγω πολλών παραγόντων, προσφέρεται για επενδύσεις σε ακίνητα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Imperio ο γενικός κανόνας που επικρατεί είναι ότι όλοι θέλουν να επενδύσουν σε υγιείς αγορές. Στο αρχικό στάδιο μιας επένδυσης σε ακίνητο, οι αγοραστές συνήθως λαμβάνουν υπόψιν τους τα δεδομένα που σχετίζονται με την απόσβεση του κεφαλαίου τους, η οποία ξεκινά από τη στιγμή που το ακίνητο είναι έτοιμο προς παράδοση. Ακολούθως αποφασίζουν εάν θα προχωρήσουν σε πώλησή του ή αν λόγω συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εκείνη την περίοδο είναι προς το συμφέρον τους η ενοικίασή του.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες του κλάδου ο κ. Μισιρλής τόνισε πως θα πρέπει να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε ακίνητα που έχουν ζήτηση. «Σήμερα εστιάζουμε σε αυτό που λέμε business class market. Ακίνητα, δηλαδή, από €200,000 μέχρι €600,000 με τους αγοραστές να είναι κυρίως επαγγελματίες, ξένοι και ντόπιοι, που ζουν και εργάζονται στις πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Πράσινο» το μέλλον

Ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε εκτενώς στις πράσινες αναπτύξεις, χαρακτηρίζοντας τις ως το μέλλον του real estate. Όπως ανέφερε, όλο και περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν τα πράσινα ακίνητα καθώς τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. «Προχωρούμε στην ανέγερση βιώσιμων κτηρίων επειδή το ζητάει η αγορά», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι «χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των αγοραστών και στη βάση αυτών να δημιουργούμε».

Σε ό,τι αφορά τις βιώσιμες αναπτύξεις στην Κύπρο, ο κ. Μισιρλής σημείωσε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός, ωστόσο υπέδειξε ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλα. Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της Imperio υπογράμμισε την ανάγκη προσφοράς από τα τραπεζικά ιδρύματα πράσινων χρηματοδοτήσεων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί από τις Αρχές τι εστί πράσινη ανάπτυξη.

Ο κ. Μισιρλής ανέφερε πως η Ιmperio ακολουθεί μια ξεκάθαρη ESG στρατηγική σε ό,τι αφορά τα έργα που δημιουργεί και σημείωσε πως οι πράσινες αναπτύξεις της εταιρείας γνωρίζουν ήδη μεγάλη αποδοχή και προτίμηση από τους επενδυτές. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο Sunset Gardens, το πρώτο ολοκληρωμένο gated community της Λεμεσού και ένα από τα πιο βιώσιμα οικιστικά έργα της Κύπρου και στο Imperio House, τo πράσινο κτήριο γραφειακών χώρων της εταιρείας με μηδενική, σχεδόν, ενεργειακή κατανάλωση.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα
«Καταστροφικό καρκίνωμα η διαφθορά, σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό για rebranding της Κύπρου»