Νέα εποχή για την κυπριακή Κυβέρνηση-Πώς το Προεδρικό Μέγαρο μετατράπηκε σε Zero Waste to Landfill
InBusinessNews 09:20 - 21 Αυγούστου 2024
Στο πλαίσιο του μήνα Καλών Πρακτικών, το έργο Waste Wisely Cyprus προβάλλει το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ως το πρώτο κυβερνητικό κτήριο στη χώρα που λειτουργεί με μηδενικά απορρίμματα σε χωματερές (Zero Waste to Landfill).
Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη και στην υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.
Ένα Χρονικό Πρωτοβουλιών και Μετασχηματισμού
Σε συνέντευξη τύπου στο Περβόλι του Προεδρικού Μεγάρου, η Πρώτη Κυρία ανέφερε πως η ιδέα για την υιοθέτηση της πρακτικής Zero Waste προέκυψε από τις συζητήσεις της με την τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.
Στόχος ήταν να γίνει το Προεδρικό Μέγαρο πρότυπο σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και προκλήσεις, το Προεδρικό κατάφερε να μετατραπεί σε Zero Waste to Landfill, δίνοντας το παράδειγμα σε άλλους κρατικούς φορείς. Επόμενος στόχος, η επαλήθευση του «Zero Waste to Landfill» στα κτήρια Υπουργείων και Υφυπουργείων.
Πορεία προς το Zero Waste
Για την επίτευξη του Zero Waste, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις επιμόρφωσης του προσωπικού. Μερικές από τις βασικές αλλαγές περιλάμβαναν:
- Κατάργηση της αγοράς εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια και παροχή επαναχρησιμοποιούμενων παγουριών στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα εγκαταστάθηκαν ψυγεία πόσιμου νερού.
- Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε όλους τους κτηριακούς χώρους του Μεγάρου.
- Δημιουργία Περιβαλλοντικής Γωνίας με σχεδόν όλα τα είδη κάδων ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, PMD, οικιακές μπαταρίες, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ρουχισμό, κτλ.).
- Εγκατάσταση τριών κομποστοποιητών για διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και μετατροπή τους σε λίπασμα.
Αλλαγές και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση
Σημαντικές εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν στο Περβόλι, όπως:
- Εμπλουτισμός με μελισσοτροφικά φυτά.
- Δημιουργία τεχνητών ποτίστρων, φωλιών για ανθρωποπούλια, μιικροπούλια και νυχτερίδες.
- Αναβάθμιση των χώρων με κυπριακά είδη φυτών.
Ένα Πρότυπο Κυκλικής Οικονομίας
Το Προεδρικό Μέγαρο πλέον αποτελεί το πρώτο κυβερνητικό κτήριο στην Κύπρο που λειτουργεί ως Zero Waste to Landfill, φιλοδοξώντας να γίνει παράδειγμα για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και να ενθαρρύνει περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις.
Είναι επίσης πολύ σημαντικός και συμβολικός ο συγκεκριμένος χώρος, αφού αποτελεί χώρο που διαβιεί και εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετατρέποντάς τον ως πρότυπο, δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε όλους τους πολίτες, για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα διαχείρισης αποβλήτων.
Στρατηγικές για το Μέλλον
Στόχοι για το μέλλον περιλαμβάνουν:
- Εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος άρδευσης.
- Δημιουργία κοινωνικού, έξυπνου και βιολογικού αγροκτήματος στον περίβολο του Προεδρικού,
- Δημιουργία επισκέψιμου αστικού πάρκου για την ανάδειξη των ενδημικών φυτών της Κύπρου και την ενημέρωση του κοινού για την προστασία τους.
- Κατασκευή ενδεχομένως του μεγαλύτερου μη βιομηχανικού κομποστοποιητή στην Κύπρο. Ετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού και ανάδειξη των ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών σε συνδυασμό με την προστασία των ενδημικών φυτών και της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας.
Επόμενα Βήματα
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση.
Προγραμματίζονται θεματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Περβόλι του Προεδρικού, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δράσεις για την καλλιέργεια ενδημικών φυτών, βιωματικά εργαστήρια και προσβάσιμες εγκαταστάσεις για ΑμεΑ, ελαιοτριβείο και σπιτάκι του αγρότη.
Η επιτυχία του Προεδρικού Μεγάρου ως Zero Waste to Landfill είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο πράσινη και φιλική Κύπρο, αποδεικνύοντας ότι η συλλογική δράση μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές.
To άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου Waste Wisely Cyprus. Το έργο Waste Wisely Cyprus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.