Συνεχίζουν την πτωτική πορεία οι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές για αργό πετρέλαιο υποχώρησαν εκ νέου την Τρίτη (20/8), αλλά σε μικρότερα επίπεδα μετά και τη βουτιά κοντά στο 3% της προηγούμενης ημέρας, με το αμερικανικό αργό να κινείται στα 74 δολάρια περίπου ανά βαρέλι, ενώ το Brent συνέχισε κάτω από τα 78 δολάρια καθώς συνεχίστηκαν οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Ασία και των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Βλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν μέση αντιστροφή λόγω της ειλικρινά πολύ μεγαλύτερης προσφοράς αλλά και της πιο ήπιας ζήτησης», δήλωσε ο Francisco Blanch, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην Bank of America, στην εκπομπή “Fast Money” του CNBC τη Δευτέρα (19/8).

«Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πραγματικά με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης και έχουμε λίγο αέρα αυτή τη στιγμή με την Κίνα να επιβραδύνει εδώ», δήλωσε ο Blanch.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού και του Brent έχουν υποχωρήσει κατά 9,2% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο.

Ακολουθούν οι τιμές για το αργό πετρέλαιο την Τρίτη:

  • West Texas Intermediate συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 74,04 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 33 σεντς ή 0,44%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει κερδίσει 3,2%.
  • Brent συμβόλαιο Οκτωβρίου: 77,20 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 46 σεντς ή 0,59%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς είναι αμετάβλητος, με άνοδο μόλις 0,2%.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, όπου καταβάλλει νέες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε μια πρόταση γεφύρωσης και κάλεσε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Αλλά ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ θεωρεί τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός ως μπλόφα για να δώσει στο Ισραήλ επιπλέον χρόνο για να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν Άραβες μεσολαβητές στην εφημερίδα The Wall Street Journal. Ελπίζει να πιέσει το Ισραήλ εξαπολύοντας επιθέσεις από τη Δυτική Όχθη, δήλωσαν οι διαμεσολαβητές στην εφημερίδα.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ που τραυμάτισε έναν περαστικό την Κυριακή.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, καθώς το Ιράν απέφυγε μέχρι στιγμής να επιτεθεί στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

«Η αγορά υποθέτει πραγματικά σε κάποιο βαθμό λανθασμένα ότι αυτός ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει εξαφανιστεί», δήλωσε η Amena Bakr, ανώτερη ερευνήτρια της Energy Intel, στο CNBC την Τρίτη.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση