Γ. Μουρουζίδης: Σημαντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας λόγω πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

Σημαντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας δημιουργούν η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθιστώντας αδήριτη ανάγκη τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ατόμων μέσα από δραστηριότητες διά βίου μάθησης.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), Γιάννης Μουρουζίδης, αναδεικνύοντας την σημασία και τον ρόλο της Αρχής.

Παράλληλα κι αναφερόμενος στα Σχέδια της ΑνΑΔ, υπέδειξε πως «το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της οικονομίας μας», σημειώνοντας ότι «η όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην Κύπρο, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητάς τους και ενδυναμώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας».

Σε σχέση με την αγορά εργασίας, ο κ. Μουρουζίδης ανέφερε στο InBusinessNews ότι «οι σημαντικές και ραγδαίες αλλαγές στο περιεχόμενο των επαγγελμάτων, οι οποίες κυρίως προέρχονται από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, την αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τις νέες μορφές εργασίας, δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας και καθιστούν αδήριτη ανάγκη τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων μέσα από δραστηριότητες διά βίου μάθησης».

Η ΑνΑΔ, συνέχισε, ως ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Κύπρο, έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης, το οποίο προσαρμόζεται στις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, «λειτουργεί ένα σημαντικό φάσμα δραστηριοτήτων που προσφέρουν τη δυνατότητα τόσο στους εργοδοτουμένους όσο και στους ανέργους να αποκτήσουν νέες και να αναβαθμίσουν υφιστάμενες γνώσεις και δεξιότητες σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, αλλά και να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους».

Αυξημένο το ενδιαφέρον για τα Σχέδια της ΑνΑΔ, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τα Σχέδια της ΑνΑΔ, ο κ. Μουρουζίδης αφού τόνισε πως «το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της οικονομίας μας», επεσήμανε ότι «η όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην Κύπρο, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητάς τους και ενδυναμώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΑνΑΔ, οι συμμετοχές στις δράσεις της ΑνΑΔ τόσο για τη διά βίου μάθηση των απασχολουμένων όσο και για την ένταξη των ανέργων στην απασχόληση, παρουσιάζουν διαχρονικά αυξητική τάση.

Υπάρχουν, ωστόσο, υπογράμμισε, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της συμμετοχής στα Σχέδια της ΑνΑΔ.

Για παράδειγμα, είπε, «εντοπίζεται περιορισμένη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες της ΑνΑΔ», υπογραμμίζοντας πως «επιδίωξη της ΑνΑΔ είναι η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων και των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα συμβάλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου της Κύπρου αναφορικά με το γενικό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση για το 2030, ο οποίος είναι το 61% του πληθυσμού 25-64 χρονών να συμμετέχει σε δραστηριότητες διά βίου μάθησης κάθε χρόνο».

«Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί της Κύπρου οφείλουν να επενδύσουν στη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες της ΑνΑΔ», επεσήμανε, αναφέροντας καταληκτικά ότι «πρόσθετα, τα ίδια τα άτομα πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης συνειδητοποιώντας την ανάγκη για διά βίου μάθηση, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια να συνεχίσουν να απασχολούνται».

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα