Powered by

Ανοδικά ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ

Κέρδη 1,22% παρουσίασε το Χρηματιστήριο, στην πρώτη συνεδρία με εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 170,72 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε άνοδο 1,23%, κλείνοντας στις 103,96 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στις €647.571, εκ των οποίων το 56% σε συναλλαγές σε τίτλους της Τράπεζας Κύπρου.

Κέρδη παρουσίασαν οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες, με εξαίρεση τον τομέα των Ξενοδοχείων, που κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 1,01%. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Κύρια Αγορά με 1,46% και ακολούθησαν οι Επενδυτικές Εταιρείες με 0,75% και η Εναλλακτική Αγορά με 0,16%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €365,177 (άνοδος 2,15% - τιμή κλεισίματος €4,28). Ακολούθησαν οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας με €141.667 (άνοδος 1,81% - τιμή κλεισίματος €2,82), της Demetra Holdings Plc με €65.901 (άνοδος 0,77% - τιμή κλεισίματος €1,31), της Salamis Tours (Holdings) με €18.614 (άνοδος 2,94% - τιμή κλεισίματος €3,50) και της The Cyprus Cement Public Company με 16.965 (πτώση 1,26% - τιμή κλεισίματος €0,78).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, δέκα κινήθηκαν ανοδικά, πέντε πτωτικά και πέντε παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε σε 183.

Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των πιο κάτω εταιρειών (εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά), με βάση το άρθρο 183 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων του ΧΑΚ, λόγω μη υποβολής και δημοσιοποίησης εκ μέρους τους της Ετήσιας Οικονομικής τους Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2023.

Πρόκειται για τις εταιρείες  A. Tsokkos Hotels Public Ltd, Dome Investments Public Company Ltd,  Unifast Finance & Investments Public Company Ltd και Καρυές Επενδυτική Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Η αναστολή διαπραγμάτευσης των πιο πάνω εταιρειών, θα ισχύει από την Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024.

Όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή λήφθηκε, στα πλαίσια εφαρμογής της Απόφασης Πολιτικής του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την οποία εάν εισηγμένη εταιρεία (εκδότρια εταιρεία), δεν συμμορφωθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία μετάταξης των τίτλων της στην Αγορά Επιτήρησης (Ρυθμιζόμενη Αγορά), ως αποτέλεσμα της μη υποβολής και δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της, τότε το Χρηματιστήριο θα προχωρεί με αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας (εγκύκλιος ΧΑΚ 01-2018, 02-2018,  ημερ. 23/1/2018).

Σημειώνεται ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2024) ή νωρίτερα, εάν οι εταιρείες συμμορφωθούν με την πιο πάνω εκκρεμούσα οικονομική πληροφόρηση.

Το ΧΑΚ ανακοίνωσε επίσης την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών πέντε εισηγμένων εταιρειών στη ΝΕΑ Αγορά, με βάση το άρθρο 183 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων του ΧΑΚ, λόγω μη υποβολής και δημοσιοποίησης εκ μέρους τους της Ετήσιας Οικονομικής τους Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2023. Οι εταιρείες αυτές είναι οι Mr. Pengu Public Company Ltd, Rianeson Investments Plc, G.A.P. Vassilopoulos Public Ltd, Meditrina Cyprus Plc, και The Reputation Exchange Plc.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης θα ισχύει από την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, στα πλαίσια εφαρμογής της Απόφασης Πολιτικής του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου σύμφωνα με την οποία εάν εισηγμένη εταιρεία (εκδότρια εταιρεία), δεν συμμορφωθεί εντός 3 μηνών από την παρουσίαση με σήμανση (Σ) στους πίνακες διαπραγμάτευσης και στα δελτία τιμών (Ν.Ε.Α. Αγορά), ως αποτέλεσμα της μη υποβολής και δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της, τότε το Χρηματιστήριο θα προχωρεί με αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας (εγκύκλιος ΧΑΚ 01-2018, 02-2018,  ημερ. 23/1/2018).

Σημειώνεται ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2024) ή νωρίτερα, εάν οι εταιρείες συμμορφωθούν με την πιο πάνω εκκρεμούσα οικονομική πληροφόρηση.

Δειτε Επισης

Μάριος Σκανδάλης: Θεματοφύλακας της συλλογικής μας συνείδησης το Cyprus Integrity Forum-Το όραμα για την Κύπρο
Γιάννης Μισιρλής: Η εισροή θεσμικών επενδυτών στην αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να αλλάζει το τοπίο
Με πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Στην Ολομέλεια οι αποφάσεις για πολλαπλές συντάξεις-Θολό το τοπίο, με πολλά τα ανοιχτά ζητήματα
Ενισχύει την ηγετική της ομάδα η EY Κύπρου...Οι τέσσερις νέοι Συνέταιροι που ανακοίνωσε(pics)
Πάει για ψήφιση η Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων-Η δημιουργία και οι αρμοδιότητες της ΕΜΕΚ
Μ. Παναγιώτου: Ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προστασία των επενδυτών η ψήφιση του νόμου για ΚΕΔΟΣΕ
CBN Young Dragon Awards: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά η βράβευση των νεαρών επαγγελματιών
Χρ. Μ. Ιωάννου: Η ιδιωτική τραπεζική, οι διακρίσεις της Τρ. Κύπρου και το PrivilEDGE ως κύριο συστατικό των επιτυχιών
Τα υβριδικά αυτοκίνητα αφήνουν πίσω τα βενζινοκίνητα-Οι μάρκες που επέλεξαν οι αγοραστές